Mijn ervaringen met het verven van een trap: hoe bevalt dit?
ervaringen trap verven

Mijn ervaringen met het verven van een trap: hoe bevalt dit?

Twijfel jij tussen het verven van een trap of het (laten) bekleden van de trap? Zelf hebben wij ruim 4 jaar geleden onze trap geverfd en ik deel graag mijn ervaringen hiermee. Niet alleen hoe het is om de trap te verven, maar ik laat je ook zien hoe onze trap er 4 jaar later uitziet.

Zo kan jij weloverwogen een keuze maken of jij kiest voor traprenovatie of zelf de trap wilt schilderen.

Mijn ervaringen met het schilderen van de trap

Wij kozen er ruim 4 jaar geleden voor om zelf de trap te schilderen. Wij schilderen vaak in huis, dus dit klusje zagen wij ook wel zitten.

Een goede vriend van ons is schilder en helpt eens in de zoveel jaar een half dagje mee. De mannen kunnen dan meteen bijkletsen en wij zijn heel dankbaar voor zijn hulp. Wij hebben hem daarom gevraagd kieren, naden en deuken in de trap mooi op te vullen.

We hebben dus wel een beetje hulp bij het voorbereiden van de trap gehad, alhoewel we het grootste gedeelte van de trap alsnog zelf hebben gedaan. Zonder zijn hulp zou het er waarschijnlijk net iets minder strak uitgezien hebben.

Het voorbereiden van de trap om deze te schilderen is dus wel een werkje. Het schilderen van de trap zelf is gelukkig vrij eenvoudig en snel gedaan. Dit is een goedkope en snelle manier om de trap er weer als nieuw uit te laten zien.

Maar inmiddels zijn we 4 jaar verder en ziet onze trap er niet zo mooi meer uit. De verf is gaan bladderen waardoor we de grondverf er weer doorheen zien en op veel belopen plekken zie je zelfs het hout van de ondergrond zitten.

De trap is inmiddels aardig beschadigd. Eigenlijk wisten we dit van te voren wel en is het niet meer dan logisch. De trap verven is een stuk goedkoper dan een traprenovatie, maar de kwaliteit is ook een stuk minder.

Toch hebben we vier jaar geleden heel bewust ervoor gekozen de trap te verven, omdat ik graag een kleurrijke trap wilde. En natuurlijk speelde het budget ook een rol.

Eigenlijk is de trap weer hoognodig aan een nieuwe laag verf toe. Op dit moment lopen we nog dagelijks veel zand naar binnen, omdat tegenover ons een nieuwbouwwijk gebouwd wordt.

Nu de trap renoveren heeft dan ook niet zoveel zin, omdat deze waarschijnlijk weer snel beschadigd. Maar over een tijdje is het toch echt wel nodig de trap weer goed op te knappen.

Twijfel jij nog over het zelf verven van de trap? Ik heb alle voor- en nadelen op een rij gezet.

Voordelen trap verven

  • De trap verven is de goedkoopste manier van traprenovatie.
  • Verf kan je in talloze kleuren bestellen.
  • De trap verven is relatief eenvoudig om zelf te doen.

Nadelen trap verven

  • Verf slijt redelijk snel, waardoor je snel beschadigingen op de trap ziet. Zeker als je kinderen hebt die vaak de trap op en af rennen dan kan de slijtage nog sneller gaan.
  • Wil je de trap een chique look geven met bijvoorbeeld een houtlook of traptreden met een marmerlook? Dit is niet mogelijk met verf.
  • Je kunt met verf het geluid van op de trap niet dempen. Heb je veel last van het gekraak en geloop op de trap? Dan zijn er betere alternatieven die het geluid van de trap enigszins kunnen dempen.
  • Is de trap eerder bekleed geweest en zitten er nu lijmresten op de trap? Deze zijn erg lastig te verwijderen en het kost heel veel tijd om dit weer mooi te krijgen. Verven is in zo’n geval niet altijd de handigste keuze.

Zou ik opnieuw de trap verven?

Zoals je kunt zien zitten er zowel voor- en nadelen aan het zelf verven van de trap. Onze eigen trap is wel weer aan een opknapbeurt toe en moet hoognodig geverfd of gerenoveerd worden.

Wij hebben nog een aantal klusprojecten op de planning staan die niet goedkoop zijn, zoals de badkamer en keuken. Deze vind ik op dit moment belangrijker dan de trap.

Alhoewel een traprenovatie een mooier, en duurzamer, resultaat geeft dan het verven van de trap, zou ik er daarom nu niet voor kiezen.

We kunnen ons geld maar één keer uitgeven en daarom hoop ik in de kerstvakantie tijd te maken om de trap opnieuw te verven. Dat is voor nu de beste oplossing en over een paar jaar zien we dan weer verder.

Zou jij er voor kiezen de trap te verven of kies je liever voor een traprenovatie?

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven