12 ideeën om een hangplant een plekje te geven in huis
hangplant plek in huis

12 ideeën om een hangplant een plekje te geven in huis

Heb jij een mooie hangplant gekocht, maar weet je niet goed waar je deze kunt neerzetten in huis? Geen zorgen, in dit artikel deel ik 12 ideeën om een hangplant een plekje te geven in huis.

Ik ben gek op planten en heb er dan ook steeds meer in huis. Vooral de collectie hangplanten wordt steeds groter en dat heeft er ook mee te maken dat deze heel makkelijk te stekken zijn.

Het voordeel van hangplanten is dat er altijd wel een plekje voor te vinden is. Van ophangen aan de muur tot een tafelklem vol met hangplanten: ik deel de leukste ideeën met je.

Ideeen hangplanten in huis

1. Ophangen aan de muur

Dat je een hangplant kan ophangen aan de muur klinkt natuurlijk heel logisch. Heb je nog een saaie witte muur dan kan je deze bijvoorbeeld opfleuren met een mooie hangplant.

Als je in Google zoekt op ‘hangplant ophangen aan muur’ dan krijg je de leukste haken te zien om een hangplant mee op te hangen aan de muur.

Zelf wil ik liever niet boren in de muur om beschadigingen te voorkomen. Gelukkig is er een manier net als bij een schilderij ophangen zonder boren om toch hangplanten op te hangen zonder te boren. Het schilderij ophangsysteem is namelijk ook geschikt voor planten. Ideaal, want dit systeem is flexibel en zo kan je de muur elke keer net wat anders decoreren.

Zelf heb ik ook eerder glazen stekvaasjes met plakspijkers aan de muur opgehangen. Dit ging heel lang goed tot er één in duizend stukjes op de vloer viel. Alhoewel ik plakspijkers met succes voor een aantal andere dingen gebruik, was dat hier dus duidelijk niet zo.

stek vaasjes aan de muur

2. Hang een hangplant aan het plafond

Het is natuurlijk ook heel leuk om een hangplant aan het plafond op te hangen. Zo heeft hij lekker de ruimte om naar beneden te groeien.

Hiervoor zal je wel moeten boren in het plafond om de hangplant op te kunnen hangen. Er zijn ook plafondhaken te koop waarbij je niet hoeft te boren, maar hier heb ik zelf geen ervaring mee.

Je kunt de hangplant ophangen met een (zelfgemaakte) macramehanger of andere leuke plantenhanger. Bekijk ook eens dit overzicht met leuke plantenpotten voor hangplanten voor meer inspiratie.

Hou er wel rekening mee dat de zon door de ramen van boven naar beneden schijnt en er daardoor weinig licht op de plant valt. Zelf had ik eerder een plantje in een hoekje aan het plafond hangen en hij kreeg hier veel te weinig licht. Niet alle planten kunnen hier even goed tegen.

plantenhanger by LEef

3. Hangplanten aan de kapstok

Ik heb zelf in de slaapkamer een kapstok aan de muur opgehangen waaraan ik eenvoudig verschillende hangplanten kan ophangen.

Als je wilt kan je heel de kapstok volhangen met hangplanten en zo een groene muur creëren. Dit hoeven natuurlijk niet perse allemaal hangplanten te zijn. Zelf vind ik het juist leuk om hangplanten te combineren met andere kamerplanten en zo een speels geheel te creëren.

hangplant plek aan kapstok

4. Een gordijnroede voor je hangplanten

Dit idee zie ik regelmatig op Pinterest voorbij komen en ik vind dit zo tof. Een gordijnroede kan je ook gebruiken voor het ophangen van hangplanten in plaats van voor het ophangen van gordijnen.

Zo hoef je een oude gordijnroede voor het raam niet weg te halen, maar kan je er juist een nieuwe functie aan geven. Let wel op bij een raam op het zuiden of westen. Niet alle planten kunnen er goed tegen om in direct zonlicht te hangen.

De gordijnroede kan je natuurlijk ook op een andere plek in de kamer ophangen. Bijvoorbeeld boven de bank of boven de eettafel. Zo creëer je een extra plek om je plantenverzameling nog verder uit te breiden.

5. Hangplanten op een plank

Op een plank kan je natuurlijk altijd wel ruimte maken voor (hang)planten. Je kunt 1 of 2 planten combineren met andere decoratie, maar ook planken vol planten zetten.

Ik vind het zelf leuk om verschillende planten te combineren. Dus hangplanten gecombineerd met kleinere planten die de hoogte in groeien en wat kleine decoratie. Dit geeft een extra leuk effect.

Als de hangplanten langer worden en je dit niet zo mooi vindt dan kan je ervoor kiezen de hangplant een stukje af te knippen en te stekken. Zo heb je er gratis een extra plant bij in huis.

planten shelfie

6. Hangplanten op een hoekje van de kast

Ik vind het zelf nooit zo mooi als de bovenkant van de kast leeg is. Tenzij de kast (bijna) tot het plafond komt, maar in ons huis zijn de meeste kasten lager.

Daarom staan er in ons huis verschillende planten op de kasten. Op lagere kasten kan je ook prima planten plaatsen die de hoogte in groeien, maar soms is dit niet zo handig. Een hangplant groeit naar beneden en is daarom ideaal.

Ook hier moet je er natuurlijk weer op letten dat de planten op deze hoogte vaak minder daglicht krijgen. Gelukkig zijn er genoeg hangplanten die niet zo veel licht nodig hebben.

7. Zet je hangplanten op de vensterbank

Ook op de vensterbank kan je prima wat hangplanten zetten. Zeker als je niks voor de vensterbank hebt staan kan je deze hoek er zo iets leuker uit laten zien.

Ik heb een aantal jonge plantjes op de vensterbank bij mijn werkplek staan. Ik moet nog even geduld hebben, maar uiteindelijk groeit de hangplant voor de verwarming (die zelden aanstaat) en dit geeft een mooi effect.

Kijk wel goed naar de juiste standplaats voor de hangplant. Vooral bij een raam op het zuiden en westen moet je altijd voorzichtig zijn welke planten je op de vensterbank plaatst.

planten op vensterbank

8. Zet je hangplant in een hoge plantenbak

Ook een plantenpot op poten is de perfecte plek voor je hangplant. Je kunt kiezen voor een kleine plantenpot met plek voor 1 plant, maar ook voor een grotere plantenpot waarbij je planten kunt combineren.

Zelf heb ik verschillende plantenpotten op poten in huis. Ik vind dit altijd zo gezellig staan en dit kan een stylinghoekje er weer heel anders uit laten zien.

plantenhoekje plantenbak op poten_

9. Een plek voor je hangplanten op de lambrisering

Heb je ergens in huis een lambrisering met een randje? Dan is dit ook een leuke plek, als de rand breed genoeg is, om hangplanten neer te zetten.

Wij hebben zelf een lambrisering achter het bed met een aantal planten. De hangplant valt mooi voor de lambrisering en dit geeft een extra leuk effect.

hangplant op lambrisering

10. Hang de hangplant aan een houten ladder

Heb jij een houten ladder in huis? Ook hier kan je natuurlijk prima een hangplant aan ophangen!

Zelf heb ik heel lang een houten ladder naast het tvmeubel in de woonkamer gehad. Deze decoreerde ik meestal met een mooi plaid, maar hier heeft ook een tijd een hangplant aan gehangen.

Let alleen wel op dat je niet teveel gewicht aan de decoratieve ladder hangt, want dan kan deze heel makkelijk omvallen.

11. Een tafelklem voor je hangplanten

Een tafelklem is een leuk decoratief element voor boven de eettafel of tuintafel. Je kunt er allerlei dingen aan ophangen.

Zo heb ik heel lang aan de tafelklem boven onze tuintafel mooie verlichting opgehangen, gecombineerd met decoratieve lampions.

Maar ook hangplanten staan heel leuk aan een tafelklem. Dit idee is heel leuk, maar bij een tafel voor dagelijks gebruik misschien minder praktisch. Je hebt zo namelijk minder zicht op diegene die tegenover je zit.

Toch zou je kunnen overwegen om op de hoek van de tafelklem een hangplant op te hangen. Je kunt dan de hangplant zelf om de tafelklem heen geleiden. Zo creëer je je eigen urban jungle eettafel.

12. Gebruik een mosstok voor je hangplant

Soms wordt een hangplant zo groot dat hij echt niet meer op z’n plek past. Je hebt al eerder kunnen lezen dat je er dan voor kunt kiezen om de hangplant te stekken. Zo is de moederplant weer kleiner en heb je er gratis een nieuw plantje bij.

Maar ik kan mij het ook voorstellen wanneer je dit niet wilt. Dan kan je ook van je hangplant een ‘staande’ plant maken door een mosstok te gebruiken.

Dit idee is niet voor elke hangplanten geschikt, maar toch zijn er veel planten waar dit prima bij kan. Plaats 1 of 2 mosstokken bij de pot in de plant en geleid hier de hangplant omheen.

Zo ziet je plant er in 1 keer heel anders uit en kan je plant weer verder groeien.

hangplant op mosstok

Zoals je ziet zijn er heel wat mogelijkheden om hangplanten een plek te geven in huis. Van een mooie haak aan de muur om je hangplant aan op te hangen tot een plantenpot op poten, er is echt heel veel mogelijk. Welk idee is jouw favoriet?

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Wil je deze ideeën later nog eens bekijken? Bewaar dit bericht dan op Pinterest

Ideeen decoreren met hangplanten

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven