Merk jij dat jouw plant bijna dood gaat? Gooi je plant dan niet meteen weg, tenzij hij echt al dood is natuurlijk. Maar als er nog een sprankje groen is wat leeft, probeer dan eens of je de plant nog kan redden in plaats van weg te gooien.
Natuurlijk moet je wel iets veranderen aan de verzorging van je kamerplant om te voorkomen dat je plant alsnog dood gaat. Daarom deel ik in dit artikel eerste EHBO bij kamerplanten: wat kan je doen als je plant dood gaat?
Zelf had ik tot een aantal jaar geleden geen groene vingers. Zo’n 80 % van mijn planten ging toen dood. Maar door te leren en te proberen, zijn de rollen nu omgedraaid. 80 % van mijn planten gaat heel lekker, 10 % van mijn planten gaat bijna dood maar weet ik alsnog te redden en bij de overige 10 % ben ik nog steeds lerende. Elke plant is anders en je kunt soms ook een beetje pech hebben, maar gelukkig valt er vaak nog wel wat te redden als je plant bijna dood gaat.
Ik deel graag mijn tips met je.
Zoek informatie op internet
Voor je allerlei dingen gaat proberen om je kamerplant te redden, moet je eerst de oorzaak achterhalen waarom je plant het niet goed doet. En dan is internet je beste vriend, want hier is heel veel informatie te achterhalen.
Zelf vind ik het handig om via mijn mobiele telefoon informatie op te zoeken. Je kunt natuurlijk ook informatie op de laptop opzoeken, maar ik vind het zelf handiger bij de kamerplant in de buurt te zijn als ik de informatie op zoek.
De twee apps die ik op mijn mobiele telefoon het meest gebruik om informatie op te zoeken zijn Google Lens en Facebook. Er zijn allerlei planten apps die je kunt gebruiken voor meer informatie, maar in mijn ervaring wisselt de kwaliteit van deze apps heel erg.
Met Google Lens en Facebook kom je dus al een heel eind. Daarnaast heb je een camera op je mobiele telefoon nodig, maar bijna elke mobiele telefoon heeft die tegenwoordig gelukkig wel. Je hebt dus geen ingewikkelde abonnementen of dure telefoons nodig om toegang te krijgen tot de apps met planteninformatie. Een simpel toestel en een mobiel abonnement, bijvoorbeeld een sim only abonnement van odido, is al voldoende.
Google Lens voor planteninformatie
Als ik planteninformatie op wil zoeken dan begin ik met Google Lens. Soms weet ik namelijk niet precies om welke plant het gaat en dan is deze app ideaal.
Ik open de app op mijn mobiel, maak een foto van de plant en krijg direct allemaal suggesties met welke plant dit zou kunnen zijn. Meestal klopt dit ook. Daarbij worden er meteen opties gegeven voor pagina’s die meer informatie geven over deze plant.
Vaak kijk ik hier globaal naar. Wat ik namelijk heb gemerkt is dat op deze pagina’s vaak veel algemene informatie staat, geschreven door een tekstschrijver. Soms ben ik hier mee geholpen, maar meestal mist de ervaring van echte plantengebruikers en is de informatie te oppervlakkig. Gelukkig is er ook steeds meer informatie te vinden van echte plantenliefhebbers, maar vooral de pagina’s van plantenwebshops geven vaak onvoldoende informatie.
Gelukkig eindigt de zoektocht op mijn mobiele telefoon niet hier en kan ik nog meer informatie op internet vinden.
Volg Facebookgroepen over planten
De volgende stap die je kunt zetten om uit te vinden waarom je plant bijna dood gaat is door Facebookgroepen over planten te volgen.
In deze groepen zitten namelijk veel experts die jou kunnen helpen. Maar let op, er zitten ook veel beginners die graag willen helpen, maar niet altijd het goede antwoord geven. Wees dus altijd kritisch op het antwoord wat je krijgt.
Zelf volg ik graag de groepen ‘Kamerplanten en Stekjes’ en ‘Planten en Kamerplanten’. Simpelweg door deze groepen te volgen kan je al heel veel leren over de verzorging van je kamerplanten. Ik scroll vaak ’s avonds op mijn mobiel door Facebook en zie dan allerlei berichten van deze groepen voorbij komen waarvan ik heel veel leer.
Wil je weten wat er met jouw plant aan de hand is? Dan kan je natuurlijk ook je vraag, met foto van de plant, in deze groep delen. Maak een foto met je mobiel en upload deze met de Facebook-app, zo simpel is dat.
Maar let op, veel vragen zijn al honderd keer gesteld. Domme vragen bestaan niet, maar het is niet nodig eenzelfde vraag nog een keer te stellen als het antwoord al gegeven is. Daarom gebruik ik zelf altijd de zoekfunctie en zo vind ik veel nuttige informatie over wat er aan de hand is met mijn plant.
Je zult zien dat als je nog niet zoveel van planten weet dit een hele interessante plek is om meer te leren. Zo komt bijvoorbeeld regelmatig de vraag voorbij waarom de onderste bladeren van de bananenplant dood gaan en zijn er al veel mensen die deze plant dan direct weggooien. Zonde, want het is bij deze plant een normaal proces dat de onderste bladeren afsterven en er is dan niks aan de hand met de plant.
Zo is er nog veel meer wat je kan leren over planten door deze Facebookgroepen te volgen.
Zo heb ik al twee keer een dieffenbachia laten doodgaan, maar gelukkig is driemaal scheepsrecht. Dankzij de informatie op internet snap ik deze plant een stuk beter en doet hij het nu heel goed.
Leer meer van de plantenexperts
Je hebt al kunnen lezen dat veel informatie op plantenwebshops over planten vrij globaal is en je niet altijd verder helpt. Gelukkig zijn er steeds meer plantenexperts die uit eigen ervaring hun tips delen. En deze informatie is vaak een stuk waardevoller dan de algemene informatie.
Ook ik vind het leuk om regelmatig tips te delen. Juist om mensen die geen groene vingers hebben te laten zien dat je het echt wel kunt leren, waar een wil is is een weg. Nu ben ik zelf geen plantenexpert, maar deel ik vooral wat ik zelf geleerd heb. En dat is een heleboel.
Ook de blogs van plantenexperts bekijk ik regelmatig om mij te laten inspireren over de verzorging van planten. Wat interessant is om te ontdekken is dat er niet één goede manier is voor de verzorging van je kamerplanten, maar dat je vooral zelf moet ontdekken en ervaren wat het beste bij jou werkt.
Een plantenexpert die ik graag volg is Mama Botanica. Zij heeft veel ervaring met kamerplanten en beantwoord ook regelmatig een lezersvraag. Op haar website kan je veel leren over de verzorging van kamerplanten en wat er mis gaat met jouw kamerplant.
De drie meest gemaakte fouten bij het verzorgen van kamerplanten
Je weet nu waar je informatie kunt vinden als je kamerplant bijna dood gaat. Als het goed is kan je hiermee specifieke informatie achterhalen wat er mis is met je kamerplant.
Mocht je toch nog twijfelen waarom jouw kamerplant bijna dood gaat, kijk dan eens naar één van de volgende punten. Dit zijn namelijk de drie meest gemaakte fouten bij het verzorgen van kamerplanten.
- Je geeft je kamerplant te veel, of te weinig, water. Elke plant heeft weer een andere waterbehoefte. Sterker nog, de standplaats van de plant, de grootte van de plant en zelfs het soort plantenpot wat je voor de plant gebruikt hebben invloed op hoeveel water jouw kamerplant nodig heeft. Zelf gebruik ik deze vochtmeter om te controleren of mijn kamerplanten water nodig hebben en sindsdien gaan er veel minder planten dood.
- Je kamerplant staat op de verkeerde plek. De hoeveelheid licht is van groot belang voor de gezondheid van je kamerplant. Zo is mijn grote bananenplant ooit geknakt toen ik deze naar een donkere plek verhuisde. Inmiddels weet ik gelukkig beter en kijk ik goed naar de juiste standplaats voor mijn kamerplanten.
- Je kamerplant heeft last van ongedierte of ziektes. Sommige ziektes worden veroorzaakt door een verkeerde verzorging van kamerplanten, zoals te veel water geven. Aan andere ziektes, zoals trips in je kamerplant, kan je niet veel doen. Maar het is wel belangrijk dit op te merken en zoveel mogelijk te bestrijden.
Bekijk ook eens deze tips voor beginners als je meer wilt leren over het verzorgen van kamerplanten.
Probeer opnieuw
Lukt het je toch niet de kamerplant in leven te houden? Wees niet bang en probeer het opnieuw.
Ik ben ervan overtuigd dat, als je het echt wil, iedereen kan leren kamerplanten te verzorgen. Alleen sommige soorten kamerplanten liggen je wat beter dan andere. Maar dit weet je pas zeker als je het een aantal keer geprobeerd hebt.
Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld geen Calatheas in leven houden, terwijl dat nou één van de weinige planten is die bij mij al jaren overleefd. Cactussen vind ik dan weer lastig, omdat ik snel te veel water geef. Toch blijf ik deze proberen. En Alocasia’s gaan bij mij altijd dood, dus deze heb ik voorlopig wel even opgegeven. Wie weet probeer ik deze soort ooit weer, maar voor nu focus ik mij op andere soorten.
Koop je nu een nieuwe kamerplant en wil je het opnieuw proberen? Pak dan eerst je mobiele telefoon erbij en zoek alle relevante informatie op, zodat je vanaf het begin af aan de plant de juiste verzorging kan geven.
Heel veel succes!
Liefs, Ilse
Deel dit artikel of sla het op: