Waarom zou je een interieuradviseur inschakelen? 11 redenen
zithoek impressie interieuradvies

Waarom zou je een interieuradviseur inschakelen? 11 redenen

Een fijn huis, dat wil toch iedereen? Of je nou gaat verhuizen, verbouwen of toe bent aan nieuwe meubels: je wilt het liefst in één keer de goede keuzes maken, zodat jij straks kunt genieten van je huis.

Je hebt vast wel eens gehoord van interieuradvies of een interieurstylist, maar waarom zou je in een toch al dure tijd je geld hier ook nog eens aan uitgeven? Ik snap je gedachten, maar met een goed interieuradvies kan je uiteindelijk geld besparen.

Geen zorgen, dit wordt geen promotiepraatje waarom je mij moet inhuren voor interieuradvies. Alhoewel ik dat natuurlijk wel heel leuk zou vinden. Ongeacht wie je inhuurt om jou te helpen bij de inrichting en styling van je huis, ik ben overtuigd van de meerwaarde hiervan.

voordelen interieuradvies

Interieurstylist, interieuradviseur of interieurontwerper?

De termen interieurstylist, interieuradviseur en interieurontwerper worden vaak door elkaar gebruikt. Een interieurstylist is iets anders dan een interieurontwerper en een interieuradviseur zit daar weer tussenin.

Ik ben zelf meer een interieurstylist dan een interieurontwerper, waarbij ik mij graag focus op de puntjes op de i. De kleurkeuzes, het aanbrengen van sfeer in een ruimte en de juiste meubels en accessoires met elkaar matchen. Maar ik kan er ook van genieten na te denken over de juiste indeling van een ingewikkelde ruimte en hier creatieve oplossingen voor te bedenken.

Bij interieurstyling ligt de focus op het visueel aantrekkelijk en functioneel maken van een ruimte, waarbij de persoonlijkheid en smaak van de bewoners tot uiting komen. Natuurlijk word er (bij mij in ieder geval) ook goed gekeken naar de indeling van de ruimte en denk ik mee over bijvoorbeeld raambekleding en vloerkeuze, maar de nadruk ligt echt op het inrichten en styling.

Heb je een bijzondere woning? Ga je een grote verbouwing aan? Een interieurontwerper kijkt meer naar de algehele indeling, functionaliteit en technische aspecten en is bij grotere projecten de beste match. Een interieurontwerper houdt zich vooral bezig met de indeling, verlichting, materiaalkeuze en grote meubelstukken. Ook voor maatwerk kan je vaak bij een interieurontwerper goed terecht.

Natuurlijk verschilt het per interieurstylist en interieurontwerper wat hij of zij precies doet en zit er deels overlap in het werk. Maar het is wel belangrijker om het verschil te kennen.

In een gemiddelde woning heb je vaak namelijk meer aan een interieurstylist dan aan een interieurontwerper, omdat de indeling van de ruimte niet zo complex is en juist de puntjes op de i het verschil maken. Vraag dit bij twijfel altijd goed na.

Het gebeurt namelijk regelmatig dat bewoners na het afronden van een interieurontwerp nog steeds sfeer en gezelligheid in huis missen. Veel interieurontwerpers kijken namelijk vooral naar de grote lijnen en de basis. En dat is natuurlijk zonde als je juist vooral hier tegenaan loopt!

Bij een bijzondere woning (bijvoorbeeld een villa of uniek herenhuis) of bij de behoefte aan veel maatwerk kan een interieurontwerper vaak juist beter helpen.

Dit zijn 11 redenen waarom je een interieuradviseur zou moeten inschakelen bij de inrichting van je huis:

1. Bekijk het grote plaatje

Als er veel keuzes gemaakt moeten worden dan hebben veel mensen de neiging dit niet meer allemaal te overzien. Misschien herken je dit wel. Je moet nieuwe meubels, raamdecoratie, kleuren voor op de muur en verlichting uitkiezen, maar eigenlijk heb je geen idee of dit allemaal wel bij elkaar past.

Een interieuradviseur heeft de kennis in huis om het grote plaatje te overzien en zorgt ervoor dat alle meubels die uitgezocht worden ook echt goed bij elkaar passen.

En een interieuradviseur zet dit, afhankelijk van welk interieurplan je kiest, ook uitgebreid voor je op papier. Zo kan je eerst alles rustig bekijken voor je keuzes maakt wat je wel en niet besteld.

interieuradvies interieurstyling

2. Met oog voor detail

Niet alleen het grote plaatje is belangrijk, maar juist de details zorgen ervoor dat een huis een echt thuis wordt. Een interieurstylist heeft oog voor detail en zorgt niet alleen voor een goede basis, maar ook voor items die sfeer en gezelligheid in huis brengen.

Je hoeft niet bang te zijn voor een huis vol prullaria, maar zorgvuldig uitgekozen accessoires die een meerwaarde geven aan de ruimte is de kracht van een goede interieurstylist.

3. Bespaar tijd

Het kost veel tijd om nieuwe meubels, verlichting en accessoires uit te zoeken. En als je ook nog keuzes moet maken voor de vloer, kleuren op de muur en raamdecoratie dan kost dit nog meer tijd.

Als je al druk en gestresst bent en niet weet bij welke winkels je terecht kunt dan komt dit helemaal niet uit. Je tijd kan je wel beter besteden.

Hoe fijn zou het dan zijn als je, na een intake, een kant-en-klaar plan krijgt aangeleverd? Mijn interieurplannen bevatten altijd linkjes naar webshops, zodat klanten direct de spullen online kunnen bestellen. Dit scheelt een heleboel tijd.

interieuradvies eethoek planten ikea en organische vormen

4. Een goed interieurplan scheelt stress

Het is echt niet gek als jij stress krijgt van alle keuzes die op je af komen. Zeker als je weinig gevoel bij inrichten hebt dan kan het zomaar dat jij slapeloze nachten hebt en je zorgen maakt of je wel de goede kleur voor op de muur hebt uitgekozen en of die bank toch niet te groot is voor in de woonkamer.

Hoe fijn zou het zijn als een interieurontwerper je deze stress ontneemt door een goed interieurplan voor jou aan te leveren. Zelf heb ik de opleiding Interior Design gevolgd en daarna nog vele cursussen op het gebied van inrichten en kleur gevolgd. Ik heb dus niet alleen gevoel voor styling, maar ook de technische kennis waarmee ik jou kan helpen bij het inrichten van je huis.

5. Bespaar geld en blijf binnen je budget

Een veelgehoord argument om geen interieuradviseur in te schakelen is dat dit duur is. Ik snap dit argument, maar een interieurstylist kan je juist geld besparen.

Ik spreek zo vaak mensen die een verkeerde kleur voor op de muur hebben uitgekozen of meubels hebben gekocht die niet blijken te passen bij de rest. Dit kost uiteindelijk meer geld dan een goed interieuradvies.

Daarnaast zorgt een interieuradviseur er altijd voor dat je binnen je budget blijft. Ik ken (bijna) alle winkels in elke prijsklasse en adviseer net zo vaak meubels van IKEA als meubels van een duur designmerk. Ik ga wel altijd voor de beste kwaliteit binnen het mogelijke budget en zorg voor die unieke twist waardoor geen enkel huis een dertien in een dozijn huis wordt.

6. Denk ook functioneel

Eén van mijn standaard vragen tijdens een interieuradvies is: hebben jullie voldoende opbergruimte? Waarbij het antwoord bijna altijd nee is. Dit is natuurlijk iets wat wordt meegenomen in het interieurplan.

Daarnaast bespreek ik altijd uitgebreid hoe de week- en dagindeling in huis er van het gezin uitziet. Een grote leefkeuken is bijvoorbeeld heel leuk, maar als het gezin liever op de bank zit heeft het veel meer aan een grote zithoek.

Zo zijn er nog meer punten waarbij een interieuradviseur niet alleen kijkt hoe het huis zo mooi mogelijk ingericht wordt, maar ook functioneel goed gebruikt kan worden.

7. Een goede interieuradviseur geeft ongevraagd advies

Ik waarschuw mijn klanten altijd vooraf dat ik ook ongevraagd advies geef. Mijn klanten hebben vaak een lijstje opgesteld met allemaal vragen en die beantwoord ik graag. Maar tegelijkertijd zie ik meteen dingen die ‘niet kloppen’ in een interieur.

En een advies is pas echt geslaagd als ook deze dingen benoemd worden en hiervoor een alternatief geboden wordt. Een alternatief is niet direct dat iets ook vervangen moet worden. Soms kan iets net op een andere plek zetten, combineren met andere accessoires of een nieuw kleurtje geven een enorm verschil maken.

8. Denkt buiten de kaders

Ik gaf al eerder aan dat een dertien in een dozijn huis iets is wat je nou net niet krijgt bij een interieuradviseur. Geen zorgen, een goed advies past binnen jouw woonstijl.

Maar die ‘wauw-factor’, net dat beetje extra, dat is wel de taak van een interieuradviseur. Ik geloof dan ook niet in kant-en-klare interieurplannen, want elke persoon en elk huis is anders.

Wat die wauw-factor is, dat verschilt per huis. Ik overtuigde bijvoorbeeld eens de bewoners voor een knalrode muur te kiezen. Dat vonden ze eerst doodeng, maar ze vertelden mij later heel erg blij te zijn dat ik ze toch had overtuigd dit te doen. Ze kregen alleen maar complimenten over deze muur en het bracht alles mooi samen.

En in dit advies was de houten wand de oplossing voor het indelingsprobleem. Er ontstond zo een hoekje om aan te werken en plek voor de tv in een moeilijk in te richten woonkamer.

9. Helpt bij pijnpunten

Elk huis heeft wel iets wat niet helemaal klopt. Een moeilijke indeling, slechte akoestiek, weinig lichtinval, een kleine woonkamer: er is altijd wel iets waar de bewoners tegenaan lopen.

Een interieuradviseur heeft veel ervaring bij het inrichten van huizen en de kennis om wat aan deze pijnpunten te doen. In plaats dat je zelf veel tijd kwijt bent aan een oplossing of tegen het probleem aan blijft hikken, kan een interieuradviseur jou juist van dit probleem afhelpen.

plattegrond indeling woonkamer met vide

10. Zorgt voor een mooi geheel

Geen zorgen, je krijgt echt geen showroom als je de hulp van een interieurstylist inhuurt. Tenzij je voor een gratis advies in een woonwinkel kiest, dit is helaas meestal heel basic en kost je juist meer geld omdat je alle meubels in 1 winkel koopt.

Een interieurstylist zorgt ervoor dat alle meubels, accessoires, maar ook de kleuren op de muur, vloer, raambekleding en verlichting juist één mooi geheel vormen. Maar dan wel een mooi geheel die passen bij jou en je gezin.

Een stukje persoonlijk, iets unieks, waardoor het geen showroomhuis is, maar wel een mooi geheel: dat is wat een interieurstylist voor jou kan betekenen.

11. Zorgt dat jouw stijl goed tot zijn recht komt

Een goede interieurstylist zorgt ervoor dat jouw stijl goed tot zijn recht komt. Je krijgt dus geen advies met meubels en kleuren die de interieurontwerper mooi vindt, maar een interieurplan die echt past bij jullie stijl.

Daarvoor is het wel belangrijk dat je tijdens de intake goed aangeeft wat je wel en niet mooi vindt. Ook als jij en je gezinsleden een verschillende woonstijl hebben kan een interieurstylist helpen dit mooi samen te brengen.

Zoals je ziet zijn er dus heel wat redenen waarom het wel een goed idee kan zijn een interieuradviseur in te schakelen!

Het is heel goed om te weten dat je altijd de vrije keuze hebt, ook als het interieurplan af is. Je bent niet verplicht alles exact zo uit te voeren.

Ongeveer de helft van mijn klanten besteld alles uit het interieurplan precies zoals ik het heb aangegeven. De andere helft van mijn klanten haalt er een deel uit, maar geeft altijd aan goed geholpen te zijn, nieuwe ideeën gekregen te hebben en nu eindelijk keuzes te kunnen maken en verder te kunnen met het inrichten van het huis. En dat is ook goed.

Ben je nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden? Bekijk dan de informatie en tarieven voor een interieuradvies of mijn portfolio.

Liefs, Ilse

Bewaar dit artikel op Pinterest:

waarom interieuradvies

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven