Mijn ervaring met het huren van een tapijtreiniger
tapijtreiniger hoogpolig vloerkleed

Mijn ervaring met het huren van een tapijtreiniger

Een tijdje geleden huurde ik voor het weekend een tapijtreiniger. In eerste instantie huurde ik de tapijtreiniger voor het schoonmaken van het hoogpolige vloerkleed in de woonkamer en een vloerkleed op kantoor, maar uiteindelijk maakte ik er nog veel meer mee schoon.

In dit artikel deel ik graag mijn ervaringen met het huren van een tapijtreiniger. Wel wil ik je aanraden om altijd zelf goed uit te zoeken of jouw vloerkleed geschikt is om te reinigen met een tapijtreiniger. Bij een jute vloerkleed wordt bijvoorbeeld aangeraden voorzicht te zijn, omdat de kans op krimp hierbij extra groot is.

Ik vertel je graag meer over mijn ervaring met een tapijtreiniger: is het een aanrader of niet?

Wat kost het huren van een tapijtreiniger?

Ik huurde een Boels tapijtreiniger bij Gamma, maar er zijn veel meer plekken waar je een tapijtreiniger kunt huren.

Ik besloot de tapijtreiniger voor het weekend te huren. Maar je kunt ook kiezen om deze voor 4 uur te huren, dit is een stuk goedkoper.

Omdat ik meer dan alleen het hoogpolig vloerkleed in de woonkamer ermee wilde schoonmaken, koos ik ervoor de tapijtreiniger langer te huren.

In eerste instantie betaalde ik 85 euro borg voor de tapijtreiniger en 25 euro borg voor een mondstuk. Met dit mondstuk kan je bijvoorbeeld de bank schoonmaken.

De huurprijs voor een weekend is € 34,50 voor de tapijtreiniger en € 8 voor het mondstuk. Ook kan je de (mogelijke) schade afkopen. Dit wordt allemaal in mindering gebracht op de borg als je de tapijtreiniger weer terugbrengt.

Let wel goed op als je een reservering maakt. De vestiging waar ik de tapijtreiniger huurde heeft mij uiteindelijk meer in rekening gebracht (namelijk € 52,90) dan wat op de reservering stond en hier moet ik dus alsnog achteraan. Omdat je in eerste instantie de borg betaald en dan weer geld retour krijgt viel mij dit pas later op.

Ook heb je nog een schoonmaakproduct nodig om aan de tapijtreiniger toe te voegen. Mij werd HG tapijtreiniger hiervoor aanbevolen, dit kostte nog eens € 11,99.

Het huren van een tapijtreiniger is veel duurder dan het schoonmaken van het tapijt met groene zeep. In het verleden maakte ik het tapijt op deze manier schoon en dit werkt op zich prima. Het kost alleen veel meer tijd, en kracht, dan het schoonmaken met een tapijtreiniger.

Omdat ik nu ook een aantal andere vloerkleden schoon wilde maken zou dit een heel tijdrovende klus worden. Daarom besloot ik een tapijtreiniger te huren. Je kunt natuurlijk ook een tapijtreiniger kopen. Als je van plan bent de tapijtreiniger regelmatig te gebruiken is dit op de lange termijn goedkoper dan het huren van een tapijtreiniger.

Wel neemt een tapijtreiniger veel ruimte in huis in. Voor ons is dit een belangrijke reden om geen tapijtreiniger te kopen, want ons huis staat al vol genoeg met spullen.

Hoe werkt een tapijtreiniger?

Elke tapijtreiniger werkt waarschijnlijk weer net even anders, maar de basis zal hetzelfde zijn.

Een tapijtreiniger heeft twee waterreservoirs. Eentje voor schoon water en eentje voor vuil water.

Je vult het waterreservoir voor schoon water. Zelf gebruikte ik hier warm water voor in combinatie met HG tapijtreiniger.

Vervolgens spuit je met de sproeikop van de tapijtreiniger het vloerkleed goed nat. Dit laat je eventjes intrekken. Daarna ga je met de zuigmond het vloerkleed zo goed mogelijk droog zuigen. Je herhaalt dit een aantal keer tot het vloerkleed droog genoeg is.

Het vuile water komt in het tweede waterreservoir terecht. Bij mij was dit water elke keer echt erg vies. Logisch ook, aangezien een tapijtreiniger veel meer kracht heeft dan een stofzuiger.

Met een tapijtreiniger kan je diep het vloerkleed reinigen en daardoor verwijder je veel meer vuil dan bij een normale schoonmaakronde.

tapijtreiniger huren ervaringen

Wat kan je schoonmaken met een tapijtreiniger?

Met een tapijtreiniger kan je natuurlijk vloerkleden schoonmaken, maar zoals ik aan het begin van het artikel al aangaf moet je wel altijd voorzichtig zijn. Elk vloerkleed heeft weer andere eigenschappen, dus controleer goed of jouw vloerkleed ook wel echt met een tapijtreiniger kan worden schoongemaakt.

Met het speciale mondstuk wat je er extra bij kunt huren kan je ook (stoffen) banken en stoelen schoonmaken. Ook hierbij moet je natuurlijk weer goed controleren of het type materiaal geschikt is om met een tapijtreiniger schoon te maken.

Ik maakte er de volgende dingen mee schoon:

 • Hoogpolig vloerkleed woonkamer: dit ging heel goed en de grauwige laag verwijderde ik makkelijk van het vloerkleed. Aangezien het vloerkleed erg vies was besloot ik het vloerkleed twee keer te reinigen en zelfs de tweede keer kwam er nog een hoop vuil van het vloerkleed af.
 • Vloerkleed werkkamer: dit vloerkleed is erg dun en lichtgewicht. Stofzuigen is normaal al lastig met dit vloerkleed, omdat het niet goed op de plek blijft liggen. Ook schoonmaken met een tapijtreiniger ging niet heel goed, omdat het vloerkleed steeds van de plek af kwam en daardoor niet goed droog gezogen kon worden. Dit vloerkleed kan ik in het vervolg beter met de hand schoonmaken.
 • Buitenvloerkleed: dit vloerkleed is waterafstotend en daarom is de tapijtreiniger niet heel erg geschikt om hiervoor te gebruiken. Ook zaten er wat hardnekkige vlekken in en ook hiervoor heeft de tapijtreiniger onvoldoende kracht. Deze vlekken moeten eigenlijk met de hand schoongemaakt worden. Ook voor het buitenvloerkleed was de tapijtreiniger niet helemaal geschikt.
 • Deurmat (binnen) bij voordeur: deze mat was eenvoudig te reinigen met de tapijtreiniger en ziet er een stuk schoner uit.
 • Hoekbank woonkamer: deze maakte ik met het speciale mondstuk schoon en ondanks dat ik de bank twee keer per jaar met groene zeep en een stoomreiniger schoonmaak, kwam er echt heel veel vuil van de bank. Deze methode was een stuk makkelijker om de bank mee schoon te maken. Alleen bij het sproeien komt er zo veel water in de bank terecht, ondanks dat ik daarna zo goed mogelijk de bank heb geprobeerd droog te maken duurde het een dag voor de bank echt droog was.
 • Fauteuil en stoffen eetkamerstoelen woonkamer: Bij deze stoffen meubels kwam er veel minder vuil vanaf dan bij de hoekbank, maar toch zien ze er weer wat frisser uit. Maar ook hier kwam er door het speciale mondstuk heel veel water in de meubels terecht en duurde het lang voor alles goed droog was.
 • Tuinkussens: De tuinkussens zijn van waterafstotende stof en hebben ook een aantal hardnekkige vlekken. Ondanks dat er met het schoonmaken van de tapijtreiniger wel wat vuil van de kussens afkwam, werden ze niet echt goed schoon. De tuinkussens maak ik dan ook liever met de hand schoon.
tapijtreiniger schoonmaken banken stoelen

Wat is mijn ervaring met het schoonmaken met een tapijtreiniger?

Zoals je kunt lezen heb ik heel veel geprobeerd schoon te maken met de tapijtreiniger. Sommige dingen zijn succesvol, sommige dingen zijn minder succesvol.

Voor het schoonmaken van het hoogpolige vloerkleed is het gebruik van de tapijtreiniger echt een aanrader. Dit gaat een stuk sneller dan met de hand en de tapijtreiniger maakt ook grondig schoon.

En ook de bank heb ik er echt grondig mee gereinigd. Maar omdat de bank zo vochtig werd en heel lastig was om droog te zuigen, durf ik de tapijtreiniger hier niet te vaak voor te gebruiken.

Voor andere meubels en accessoires was de tapijtreiniger minder geschikt en is het schoonmaken met de hand, eventueel in combinatie met een stoomreiniger, de beste optie.

Vooral bij het mondstuk vond ik dat deze wel erg veel water spoot, zeker als je bedenkt dat deze speciaal voor banken is en er zo wel erg veel water in de bank komt. Misschien dat een ander merk tapijtreiniger beter afgesteld is, ook Kärcher verkoopt bijvoorbeeld tapijtreinigers en dit merk vind ik meestal prettig in gebruik.

Ook bleef het spuitstuk water druppelen, zelfs als je de zuigstand had ingeschakeld. Dit vond ik erg onhandig bij het drogen van het textiel.

Ook vind ik het huren van een tapijtreiniger erg duur. In mijn geval extra duur, omdat er teveel in rekening is gebracht.

Volgend jaar zal ik zeker niet meer voor een heel weekend een tapijtreiniger huren. Toch kan ik mij voorstellen dat ik 1 keer per jaar een tapijtreiniger voor maximaal een dag huur om een aantal dingen schoon te maken.

Heb jij al weleens een tapijtreiniger gehuurd? En wat is je ervaring hiermee?

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Bewaar dit bericht op Pinterest voor later:

wat kun je schoonmaken met een tapijtreiniger

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

4 gedachten over “Mijn ervaring met het huren van een tapijtreiniger”

 1. Hoihoi,
  Bedankt voor de duidelijke blog! Ik ben wel benieuwd van welke stof jouw bank en stoelen zijn? Waren deze behandeld met bijvoorbeeld vuilafstotende spray en behandel je dat in dat geval ook opnieuw?
  Dankjewel!

  1. O goeie vraag! De bank is behandeld met een vuilafstotende spray, de stoelen en fauteuil niet. Heel eerlijk gezegd heb ik er helemaal niet over nagedacht dat je deze spray misschien opnieuw moet aanbrengen na het gebruik van een tapijtreiniger. Ik weet dat op onze vorige bank ook een vuilafstotende spray zat en een garantie zat waarmee je de bank 1 keer kon laten reinigen. Het bedrijf die dit deed reinigde de bank op precies dezelfde manier en heeft daarna niet opnieuw een beschermende laag aangebracht. Of dat inhoudt dat de vuilafstotende spray dan gewoon intact blijft durf ik alleen niet met zekerheid te zeggen…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven