Welke kleuren passen goed bij een grijze vloer? 5 voorbeelden!
kleuren combineren grijze tegelvloer

Welke kleuren passen goed bij een grijze vloer? 5 voorbeelden!

Heb jij een grijze vloer en wil je weten welke kleuren je hier het beste mee kunt combineren? Ik heb een handig overzicht voor je gemaakt. Van kleuren verf voor op de muur tot meubels en accessoires, ik help je op weg.

Als interieurstylist heb ik al veel mensen geholpen de juiste kleuren te combineren in hun interieur. Mensen met een grijze vloer lopen er vaak tegenaan dat het lastig is het gezellig te maken in huis. De kille ondertoon van de vloer is namelijk een uitdaging bij het combineren van de juiste kleuren.

Natuurlijk is de ene vloer de andere niet. Een egale gietvloer geeft al een heel andere uitstraling dan een grijze laminaatvloer. En ook een tegelvloer brengt weer een andere look met zich mee. Als je je aan het oriënteren bent op een vloer kijk daarom dan niet alleen naar bijvoorbeeld de gietvloer prijs, maar ook naar de uitstraling van de verschillende type vloeren. Dit maakt namelijk veel verschil in een ruimte.

Ik help je op weg welke kleuren je het beste kunt combineren met een grijze vloer.

kleuren combineren grijze vloer voorbeelden

Deze muurkleuren staan mooi bij een grijze vloer

De muurkleur is van grote invloed op de ruimte en het is daarom belangrijk dat deze kleur goed is afgestemd op de kleur van de vloer. Gelukkig is grijs een vrij neutrale kleur en sluiten hier veel kleuren goed op aan.

Omdat de kleur grijs een koude ondertoon heeft kan je meestal beter niet te kille kleuren toepassen, omdat je hiermee een kille uitstraling creëert. Een te warme kleur zoals rood en oranje is ook een grote uitdaging, omdat dit weer voor een groot contrast zorgt en niet altijd mooi staat.

Maar de ene tint grijs is de andere niet. Bij een antraciet vloer staan weer heel andere tinten mooi dan bij een heel lichte grijze vloer. En ook in de muurkleuren zit veel nuance verschil, waardoor het altijd maatwerk blijft welke muurkleur goed aansluit bij een grijze vloer.

Gelukkig zijn er een aantal kleuren die over het algemeen goed aansluiten bij een grijze vloer.

Grijs en wit

Grijs en wit zijn allebei neutrale kleuren die goed te combineren zijn. Zeker als je van een neutraal en minimalistisch interieur houdt dan is dit een hele mooie kleurencombinatie.

Zeker bij licht grijs staat wit heel mooi, omdat deze zachte tinten goed bij elkaar aansluiten. Ook bij antraciet kan wit heel mooi staan, maar nu zorgt het juist voor veel contrast.

Met deze tinten creëer je een monochroom interieur, maar er ligt wel een uitdaging om een warm en gezellig interieur te creëren. Kies daarom liever voor een iets warmere tint wit, zodat het niet een te kil geheel wordt.

Ook dit hangt natuurlijk weer van de vloer af. Een gietvloer kan je bijvoorbeeld ook uitkiezen in warme grijstinten, waardoor het er al minder kil uitziet. Kijk maar eens op www.coatingvloer.nl voor meer inspiratie.

En trends veranderen ook. Anno 2023 is warm wit heel populair. Maar 8 jaar geleden was juist wat koeler wit heel populair en dit combineert ook mooi met grijs zoals je op deze oude foto van onze woonkamer ziet.

wit met grijze tegelvloer

Grijze vloer met aardetinten op de muur

Aardetinten zijn de trend van dit moment en gelukkig combineren deze kleuren heel mooi met grijs. Denk aan beige, taupe of diepere bruintinten: allemaal kleuren die goed te combineren zijn met grijs. In dit overzicht kan je 15 aardetinten muurkleuren bekijken die goed passen bij een grijze vloer.

De meeste aardetinten zijn warme kleuren en passen bij moderne woonstijlen zoals hotel chique en Japandi stijl. Met een aardetint kleur op de muur breng je automatisch een stukje gezelligheid in huis en deze kleur past bij vrijwel elke grijstint in huis.

Grijs en groen combineren

Natuurlijk zijn er veel verschillende tinten groen verkrijgbaar, maar over het algemeen is deze kleur goed te combineren met een grijze vloer. Zowel bij lichtgrijs als bij donkere tinten grijs als antraciet past de kleur groen heel goed.

Bij een donkere vloer is het in de meeste gevallen wel mooier om voor een diepere of iets vergrijsde tint groen te kiezen. Ook warme tinten zoals olijfgroen passen mooi bij grijs en brengen wat meer warmte in het interieur.

groene muurverf army green vtwonen

Grijs en geel als match

Niet elke tint geel staat even mooi bij grijs, maar als je de juiste balans in deze kleuren zoekt dan kan dit heel mooi staan. Zelf had ik toen wij net in dit huis woonden een okergele muur gecombineerd met een grijze bank en grijze vloer.

De Scandinavische woonstijl was toen helemaal in en deze gele muur gaf een stukje pit aan het neutrale interieur.

Vergrijsde geeltinten en diepere kleuren zoals mosterdgeel passen over het algemeen het beste bij een grijze vloer. Onze wc is mosterdgeel geverfd en dit matcht heel mooi.

Hele felle geeltinten of pastelgeel past bij de meeste grijze vloeren net iets minder mooi vanwege het grote contrast.

okergele muur @ilsevanelleswijk

Grijs en roze

Misschien verrassend in dit lijstje, maar roze is ook een mooie kleur om met grijs te combineren. Ook hierbij kan je weer het beste voor een vergrijsde roze of oudroze tint kiezen.

Bij een donkergrijze vloer kan een oudroze tint heel mooi staan en creëer je een romantische sfeer. En bij een lichtgrijze vloer staat een licht roze tint juist weer heel mooi en lekker fris.

smeg-koelkast-roze-muur

Pas op met de volgende kleuren

Er zijn dus heel veel tinten die mooi passen bij grijs, maar sommige tinten passen niet zo goed bij een grijze vloer.

Warmte tinten als rood en oranje zorgen voor veel contrast en dit is niet altijd een mooie combinatie. Dat wil niet zeggen dat je nooit deze kleuren met grijs kunt combineren, maar wel extra uit moet kijken bij de keuze voor de kleur.

In dit interieuradvies heb ik de bewoners o.a. geholpen om een mooi geheel te vormen tussen hun rode meubels en antraciete vloer. Juist een (koele) rode muur zorgt hier voor de verbinding tussen alle elementen, dus soms kan deze kleur juist heel goed.

Ook tinten als blauw, zwart en grijs op de muur combineren niet altijd even goed met een grijze vloer. Als je de verkeerde tint kiest kan de ruimte kil en ongezellig worden. Niet elke tint in deze kleur is verkeerd, maar je moet hierbij wel extra opletten dat het geheel niet sfeerloos eruit ziet. Zwarte meubels met grijs kan wel weer erg mooi staan, maar alles draait om de juiste balans.

En ook pasteltinten zijn een uitdaging bij een grijze vloer. Bij een lichtgrijze vloer matcht dit soms nog wel mooi. Hoe donkerder de vloer, hoe minder mooi dit over het algemeen staat.

Meubels combineren met een grijze vloer

Nu je weet welke muurkleuren mooi combineren kan je nadenken over het combineren van meubels met een grijze vloer.

Welke meubels mooi staan hangt natuurlijk ook samen met de kleur die je voor op de muur hebt gekozen, maar toch zijn er een aantal dingen waarmee je rekening kunt houden.

Houten meubels staan bijvoorbeeld (bijna) altijd mooi op een grijze vloer en zorgen voor meer warmte in de ruimte. Als je bijvoorbeeld een kille tegelvoer hebt in de woonkamer dan is het slim om voor veel houten meubels te kiezen om het een stukje gezelliger te maken in huis.

Ook een (groot) vloerkleed doet vaak wonderen bij een grijze vloer. De keuze voor de kleur van het vloerkleed is natuurlijk heel persoonlijk en hangt samen met jouw woonstijl.

Met een wit wollen vloerkleed creeer je bijvoorbeeld meer licht, terwijl een donker vloerkleed de ruimte intiemer kan maken.

Zoals je ziet is het niet heel moeilijk om mooie kleuren te vinden om te combineren met een grijze vloer. Van neutrale tinten zoals wit en aardetinten tot kleurrijke tinten als groen, geel en roze: er is voor ieder wat wils.

En als je woonstijl veranderd dan is grijs een veilige kleur om te combineren met een nieuwe kleur op de muur. De muur in onze woonkamer heeft zo al heel wat kleuren gehad.

Wat vind jij de mooiste kleur om te combineren met grijs?

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven