Hoe richt je een werkkamer thuis in? 5 tips
werkplek thuis inrichten

Hoe richt je een werkkamer thuis in? 5 tips

Wil jij thuis een fijne werkkamer inrichten? In dit artikel deel ik handige tips voor een fijne werkkamer in huis.

Als je vaker vanuit huis werkt dan merk je waarschijnlijk al snel dat de keukentafel niet zo’n fijne plek is om te werken. Toen ik volledig vanuit huis ging werken was dit in eerste instantie mijn ‘kantoor’. Maar er was zoveel afleiding en daarnaast kreeg ik al snel last van mijn rug door het werken vanachter de eettafel.

Ik ging dan ook snel aan de slag met het inrichten van een werkkamer in huis. Als interieurstylist was dit voor mij ook een goede reden om het kantoor mooi in te richten en te stylen. Inmiddels werk ik alweer 6 jaar volledig vanuit huis en heeft ook mijn man een (parttime) werkplek aan huis.

Ik deel graag mijn tips voor het inrichten van een werkkamer voor in huis. Van het vinden van geschikte bureaus tot de beste kleur op de muur, zo richt je een werkkamer het beste in:

  1. Kijk eerst welke ruimte in huis het meest geschikt is voor een werkkamer. Kies een ruimte waar je zo min mogelijk wordt afgeleid en pas eventueel de indeling aan om de kamer geschikt te maken als werkkamer.
  2. Je brengt veel tijd door aan het bureau, dus ga op zoek naar het beste bureau. Let daarbij goed op jouw wensen en de mogelijkheden in de ruimte. Van sta bureau tot bureau voor het raam, kijk goed bij welke situatie jij het productiefst bent.
  3. Kies de beste kleur voor in de ruimte. Kleuren kunnen bepaalde emoties oproepen, groen is bijvoorbeeld rustgevend. Maar je kunt ook een kleur kiezen waar jij je goed bij voelt.
  4. Vergeet ook niet om voldoende verlichting aan te brengen zodat jij maximaal gefocust kan werken.
  5. Breng ook decoratie aan om de ruimte gezellig te maken. Van minimalistische decoratie om ongestoord te kunnen werken tot heel veel decoratie voor de echte creatieveling.

Ik leg je graag uit hoe je stap voor stap met deze tips aan de slag gaat.

1. Welke ruimte in huis is geschikt voor een werkkamer?

Voor je kunt starten met het inrichten van een werkkamer is het natuurlijk belangrijk eerst te kijken wat de beste ruimte is in huis voor de werkplek. Het beste kies je een ruimte uit waar je zo min mogelijk gestoord kunt worden en weinig afleiding hebt.

Heb je een ruimte in huis over die niet als slaapkamer gebruikt wordt dan is dit het beste. Wij hadden zelf nog een onbestemde ruimte op zolder en hebben hier een muur en deur in laten plaatsen. Omdat een verwarming in de ruimte ontbrak verwarmden we hier eerst met een elektrische kachel, later hebben we goede verwarming aan laten leggen.

Soms kan een kleine verbouwing dus nodig zijn om een ruimte geschikt te maken als werkkamer. Maar zeker als je veel vanuit huis gaat werken is het wel zo fijn als een ruimte ook echt klopt.

In een grote slaapkamer of op zolder zou je ook kledingkasten tegen elkaar aan kunnen zetten in het midden van de ruimte als afscheiding. De ene helft van de ruimte kan je dan als slaapkamer gebruiken en de andere helft van de ruimte als werkkamer. Zo geef je de ruimte duidelijk twee functies en dit geeft meer rust dan wanneer het bureau midden in de slaapkamer staat.

2. Kies een geschikt bureau

Nu je weet in welke ruimte in huis de werkplek komt is het tijd om een geschikt bureau te vinden. Je gaat veel tijd achter dit bureau doorbrengen, dus het is belangrijk dat je een goed bureau en goede bureaustoel hierbij uitkiest.

Denk hierbij goed na wat voor jou goed werkt. Zelf vind ik veel bureauruimte belangrijk, dus daarom heb ik een extra breed bureau.

werkplek thuis stylen

Misschien vind je het zelf juist fijn om regelmatig staand te werken, dan is een sta bureau een goed idee. En met een hoekbureau kan je de ruimte nog beter benutten en ook in een kleinere ruimte kiezen voor een groter bureau. Wil je extra opbergruimte? Dan kan je kiezen voor een bureau met veel lades.

Twijfel je nog welk type bureau het beste bij je past? OTTO heeft een grote collectie bureaus: van klein staand bureau tot bureaus in de landelijke en moderne stijl. Kijk hier voor de verschillende mogelijkheden voor een bureau op je werkplek.

Zoals je ziet zijn er heel wat keuzes, dus kijk goed wat het beste bij de ruimte en jouw wensen aansluit.

Daarnaast kan je bij deze stap rekening houden met de plek van het bureau. Zet je het bureau gewoon tegen de muur? Of wil je het bureau direct voor het raam zetten? Zeker bij een ruimte met weinig direct zonlicht is dit ook een geschikte optie.

Je kunt er zelfs voor kiezen om het bureau midden in de ruimte te zetten, zodat je niet met de rug naar de deur zit. Volgens de regels van Feng Shui is het ook beter om een bureau niet tegen de muur te zetten, omdat dit je creativiteit zou blokkeren.

Natuurlijk moet je hier wel de ruimte voor hebben. Niet in elke kamer is het even logisch om het bureau midden in de ruimte te zetten.

3. Welke kleur op de muur is geschikt voor een werkkamer in huis?

Er zijn allerlei onderzoeken die aantonen dat kleur invloed heeft op de mens. Groen heeft bijvoorbeeld een rustgevend effect en van rode tinten krijg je meer energie. In kantoorruimtes wordt daarom vaak heel bewust voor kleur gekozen die een bepaald gevoel oproept.

Thuis zou ik persoonlijk gewoon een kleur uitkiezen waar je zelf blij van wordt. Hou jij van de kleur taupe dan kies je die lekker uit voor op de muur. En is de kleur roze jouw favoriet dan is dat een goede reden om voor een roze muur te kiezen op jouw thuiswerkplek.

4. Denk ook aan de verlichting

Goede verlichting op de werkplek mag niet vergeten worden. Zeker in de herfst en winter is het regelmatig zo’n sombere dag dat de verlichting de hele dag aanstaat.

Met een goede hanglamp kan je heel de ruimte verlichting, maar dit is niet altijd genoeg om ook het bureau goed te verlichten. Denk daarom ook eens aan een mooie bureaulamp. Zo heb je ook altijd voldoende licht als je aan het werk bent.

5. De werkkamer inrichten en stylen

Voor veel mensen geldt dan hoe minder afleiding er is, hoe geconcentreerder je kunt werken. Mede daarom zien veel kantoorplekken er saai en inspiratieloos uit.

Als creatieveling heb ik mij nooit op dit soort plekken thuis gevoeld. Ik ben gevoelig voor sfeer en hou juist van mooie dingen om mij heen. Ik krijg inspiratie van een leuk ingerichte ruimte, mooie verzamelingen en hou van spullen om mij heen.

Op mijn werkplek vind je dan ook veel spullen die mij blij maken. Mijn thuiswerkplek staat vol planten, unieke vondsten en zelfgemaakte spullen. Zo heb ik een prettige werkplek voor mijzelf gecreëerd.

werkplek thuis decoratie

Natuurlijk kan je ook een paar praktische spullen uitkiezen voor het inrichten van de werkkamer. Denk aan een extra ladeblok voor het opbergen van bureauaccessoires. Een mooie pennenbak om alle kleine rommeltjes op één plek op het bureau te organiseren. En een plank boven het bureau om belangrijke boeken die je vaak gebruikt in de buurt te bewaren.

Ga voor jezelf na wat het beste voor jou werkt. Presteer jij het beste op een werkplek die minimaal is ingericht en weinig afleiding heeft? Kies dan bijvoorbeeld voor een mooie poster aan de muur en hou de styling verder simpel.

Maar krijg jij juist inspiratie van mooie spullen om je heen? Verzamel dan jouw favoriete spullen bij elkaar en maak er een creatieve werkplek van.

werkplek thuis inspiratie

Zoals je ziet hoeft het inrichten van een werkplek in huis echt niet ingewikkeld te zijn. Kies de beste ruimte, een goed bureau en je favoriete kleur voor op de muur. Met voldoende verlichting en zorgvuldig gekozen accessoires maak je er zo een fijne werkplek van.

Heel veel succes.

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Bewaar dit artikel voor later:

thuiswerkplek inrichten

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven