Gek op een vintage interieur? Zo haal je deze woonstijl zelf in huis
vintage interieur

Gek op een vintage interieur? Zo haal je deze woonstijl zelf in huis

Wil jij weten hoe je de vintage woonstijl zelf in huis haalt? Bekijk dan deze tips om vintage meubels en accessoires te combineren met je huidige interieur en de mooiste vintage spullen voor in huis op de kop te tikken.

Een vintage interieur in het kort:

 • Meubels en accessoires die zo’n 25 tot 100 jaar oud zijn noem je vintage. Retro meubels zijn nieuwere meubels met een vintage look.
 • Er is niet één vintage stijl. Er zijn heel wat woonstijlen die onder vintage vallen. Daarom is elk vintage interieur uniek.
 • De meeste interieurs combineren vintage meubels en accessoires met hedendaagse meubels. Ook dit maakt weer dat elk interieur er anders uit ziet.
 • Wil je beginnen met een vintage interieur? Begin met één meubelstuk of accessoire en breid je collectie stapje voor stapje uit. Een vintage interieur koop je niet kant-en-klaar in een meubelzaak en dit kost tijd.
 • Zoek in de kringloop, Marktplaats en op vlooienmarkten naar vintage meubels en accessoires. Ook zijn er veel meubelzaken gespecialiseerd in vintage meubels, zowel online als offline.

Dit is de basis voor een vintage interieur. Bekijk hoe jij ook de vintage woonstijl in huis haalt met deze tips.

Hoe herken je vintage meubels en accessoires?

Vintage meubels en accessoires zijn items die doorgaans tussen de 25 en 100 jaar oud zijn. Vooral meubels uit de periode ’50 tot ’80 staan bekend als vintage meubels.

Vintage meubels zijn dus altijd tweedehands in tegenstelling tot retro meubels. Dit zijn nieuwe meubels gemaakt met een vintage look. Vintage meubels herken je meestal aan de kwaliteit. Een vintage kast is bijvoorbeeld meestal van veel betere kwaliteit, terwijl een retro meubel vaak een bouwpakket van spaanplaat of mdf is wat veel sneller beschadigt.

Toch zijn er ook retro meubels die wel van goede kwaliteit gemaakt zijn en dan is het verschil lastiger te herkennen. Omdat er veel verschillende stijlen en ontwerpers zijn die vallen onder de vintage woonstijl is het lastig te bepalen of iets echt vintage is.

Heb jij een mooi vintage meubelstuk gezien die je graag wilt hebben? Bijvoorbeeld de Niels Gammelgaard stoel, ooit ontworpen voor IKEA? Ga dan eerst op zoek op internet naar dit meubelstuk. Zo kan je precies zien hoe dit meubelstuk eruit ziet en of je de echte vintage stoel voor je hebt.

Ook kan je prijzen vergelijken. Is de stoel veel goedkoper dan de stoelen die je op internet tegenkomt? Dan kan je je afvragen of je wel de echte design stoel voor je hebt. Of misschien heb je wel heel veel geluk!

Het is bijna onmogelijk om alle vintage designers te kennen, maar met internet kom je gelukkig een heel eind en kan je goed vergelijken of je wel een echt vintage collectors item voor je hebt of dat het een retro lookalike is.

Welke kleuren passen bij een vintage interieur?

Er is niet één vintage woonstijl en omdat er zoveel verschillende stromingen binnen de vintage woonstijl zijn is er ook geen typisch kleurenpalet.

Toch zullen veel mensen bij kleuren als okergeel, oranje, olijfgroen, diepblauw en bruin aan een vintage interieur denken. Deze kleuren passen bij de jaren ’60 en ’70 en dit is een populaire periode voor vintage meubels en accessoires.

Ook drukke prints en bloemetjesbehang passen bij deze woonstijl. In meubels en accessoires werden ook vaak gouden details toegepast, net als glas, metaal en leer. En bruin is niet voor niets zo’n populaire vintage kleur, want (donker) houten meubels passen perfect bij deze woonstijl.

Hoe begin ik met een vintage interieur?

Nu je de kenmerken van een vintage interieur kent is het tijd om op zoek te gaan naar vintage meubels en accessoires.

Misschien heb je ooit wel je huidige interieur in één keer bij een woonwinkel besteld. Dit is wat lastiger met een vintage interieur, want je moet nu op zoek naar tweedehands meubels. Dit kost meer tijd en het is goed om je hier van bewust te zijn. Daarnaast is het ook de vraag of het wel nodig is om al je meubels en accessoires te vervangen, of dat je simpelweg een aantal vintage elementen kunt combineren met je huidige interieur.

Als je net je eerste huis hebt en voldoende tijd hebt om alle meubels tweedehands uit te zoeken dan kan je veel vintage meubelen bij elkaar verzamelen. De foto bovenaan dit artikel is de woonkamer van de allereerste woning van mijn zwager en schoonzus. Net na hun afstuderen hadden ze de tijd om op zoek te gaan naar allemaal vintage meubelen. Ook begonnen ze met een leeg interieur, waardoor de vintage meubels makkelijker te combineren waren.

Vintage meubels combineren met je huidige meubelen is misschien wat lastiger, maar het kan wel.

Dit is ook hoe mijn man en ik dit doen. Ons interieur is modern maar we combineren dit met vintage elementen voor een unieke stijl. Zo nu en dan komen we weer iets moois tegen en halen dit in huis. Soms komt er ook iets op ons verlanglijstje en moeten we een tijdje zoeken voor we dit item ergens kunnen kopen.

Ga daarom voor jezelf na wat je echt mooi vind aan de vintage woonstijl. Welke meubels en accessoires spreken je het meeste aan? Zet deze op je lijst en ga hier één voor één naar op zoek. Zo creëer je stapje voor stapje steeds meer een vintage interieur.

Wij begonnen zelf ooit met een fruitkistje uit de kringloopwinkel als ons eerste vintage item in huis. Steeds vaker vinden we weer een leuk vintage accessoire of meubelstuk voor in huis. Onze laatste aanwinst is een vintage dressoir wat is verbouwd tot badkamermeubel. Onze verzameling is nog lang niet compleet en zo nu en dan komt er weer iets nieuws bij in huis.

badkamer accessoires spiegel

Hoe combineer ik vintage met mijn huidige meubels?

Het combineren van vintage meubels en accessoires met je huidige interieur kan soms best een uitdaging zijn. Hoe maak je er een mooi geheel voor en zorg je dat alles in balans is?

Dit kan op verschillende manieren:

 • Zet soort bij soort. Bijvoorbeeld een metalen vintage kastje gecombineerd met metalen accessoires. Of een vintage dressoir die je combineert met een nieuwe eettafel in dezelfde stijl.
 • Pas de kleuren op elkaar aan. Soms matcht iets net niet lekker en dan kan een likje verf meer balans creëren.
 • Zorg voor balans. Zet dus niet alle tweedehands items in een hoekje en alle moderne meubels bij elkaar, maar mix & match alles met elkaar zodat het een logisch geheel wordt.
 • Zorg voor contrast. Door een vintage kast met een moderne bank te combineren of een vintage eettafel met moderne stoelen te combineren breng je een stukje contrast, en daarmee diepte, aan in een interieur.
 • Met neutrale elementen zoals een groot beige vloerkleed, een rotan stoel of wit dressoir creëer je balans en rust in een interieur en zorg je dat oud en nieuw beter bij elkaar passen.
 • Voeg wat moderne accessoires toe aan vintage meubelstukken. Bijvoorbeeld een moderne tafellamp op het dressoir of trendy kussens op een vintage bank. Met accessoires kan je zorgen dat alles in balans komt en goed bij elkaar past.

Bekijk meer tips voor het combineren van oude en nieuwe meubels in dit artikel.

vintage interieur tips

Waar vind ik vintage meubels en accessoires?

Je kunt op verschillende manieren vintage meubels en accessoires op de kop tikken.

Heb je geduld en wil je spullen vooral zo goedkoop mogelijk op de kop tikken? Loop dan regelmatig een kringloopwinkel binnen, kijk op Marktplaats en bezoek vlooienmarkten en tweedehandsbeurzen.

Ook op veilingsites komen regelmatig vintage meubelstukken voorbij. Wel iets duurder dan in de kringloopwinkel, maar toch is dit een leuke manier om vintage meubels en accessoires te zoeken.

Heb je minder tijd of ben je op zoek naar een specifiek vintage meubelstuk? Dan kan je terecht bij vintage (online) winkels.

En vergeet ook niet om te informeren bij familie en vrienden of ze misschien nog iets bijzonders hebben staan. Het vitrinekastje in de keuken stond jaren bij mijn vader in de garage en komt oorspronkelijk nog van zijn oude werkplek. In onze keuken komt dit kastje weer veel beter tot zijn recht.

vintage industrieel interieur voorbeelden

Succes met het creëren van jouw vintage interieur!

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Bewaar dit bericht op Pinterest voor later:

vintage woonstijl

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven