Ben jij op zoek naar leuke kamerplanten die je direct voor het raam kunt plaatsen? Niet alle kamerplanten houden er van om in de volle zon voor het raam geplaatst te worden, maar gelukkig zijn er genoeg leuke planten die juist echte zonaanbidders zijn.
In dit artikel vind je de leukste kamerplanten die je direct voor het raam kunt plaatsen. Kleine kamerplanten die leuk op de vensterplank staan, maar ook grote kamerplanten die mooi staan voor hoge ramen.
Daarnaast deel ik ook een aantal praktische tips voor het plaatsen van kamerplanten voor het raam. Bij ramen op het zuiden is bijvoorbeeld veel meer direct zonlicht dan bij ramen op het noorden. Kamerplanten die je prima voor een raam op het noorden kan plaatsen doen het daardoor niet altijd goed bij ramen op het zuiden. Ook hierover lees je meer in dit artikel.
Hoe valt het zonlicht door het raam?
Voor je nieuwe kamerplanten uitkiest voor op de vensterbank is het belangrijk dat je eerst kijkt naar hoeveel zonlicht er door het raam valt. Bij ramen volledig op het noorden valt er nooit direct zonlicht op het raam en zijn heel andere planten geschikt dan bij ramen op het zuiden met veel direct zonlicht.
Daarnaast kan je ook met raambekleding de lichtinval beïnvloeden. Heb je bijvoorbeeld inbetweens voor een raam op het zuiden die altijd dicht zitten? Dan hou je daarmee direct zonlicht tegen en zijn meer kamerplanten geschikt voor deze plek dan wanneer er geen raambekleding voor het raam zit.
Ramen op het zuiden: op deze plek krijgen de kamerplanten het meeste licht. Direct bij het raam kan je alleen planten plaatsen die houden van veel zon. Iets verder van het raam is misschien ook plek voor planten die graag in de halfschaduw staan.
Schaduwplanten zijn wat lastiger in een kleinere ruimte met ramen op het zuiden, omdat er veel licht door de ramen valt. schaduwplanten kan je het beste op een wat donkere plek in de ruimte plaatsen. Denk aan een plek dicht bij de deur. Hou er dan ook rekening mee dan deuren ook invloed (kunnen) hebben op de lichtinval, afhankelijk van de grootte van de ruimte. Een deur van glas laat nog licht door, terwijl houten deuren het licht blokkeren en daardoor zorgen voor een meer schaduwrijke plek. Dit is echter allemaal indirect licht en veel minder belangrijk dat het licht wat rechtstreeks door het raam valt.
Ramen op het oosten en westen: hier heb je een aantal uren per dag direct licht en de rest van de dag vooral veel indirect licht. Op deze plek kunnen daardoor al veel meer planten staan dan als je een vensterbank op het zuiden hebt.
Ramen op het noorden: op deze plek heb je alleen indirect licht. Planten die houden van de zon zijn daarom voor deze plek niet allemaal geschikt. Kies liever voor kamerplanten die weinig direct daglicht nodig hebben. Zeker als je de kamerplanten wat verder in de ruimte zet bij ramen op het noorden dan moet je goed opletten dat je voor schaduwplanten kiest die geen direct zonlicht nodig hebben.
Merk je dat het te donker is in de ruimte? Overweeg dan om extra verlichting te creëren, bijvoorbeeld met een groeilamp. Zeker in het winterseizoen kan dit handig zijn.
Wij hebben zelf ramen op zuid oosten en noord westen. Aan beide kanten van het huis staan daarom andere planten.
Per ruimte is er ook nog verschil. Op mijn kantoor op zolder krijgen de planten bijvoorbeeld heel veel zon, maar door hoge bebouwing en raambekleding krijgt de kamerplant voor het raam in de keuken op zuid oosten toch weinig zon. De ramen liggen dus allebei op het zuid oosten, toch is er een groot verschil in de hoeveelheid zonlicht op deze plek.
Zoals je ziet is het belangrijk goed te kijken naar de lichtinval voor je planten uitkiest voor een plek direct bij het raam.
Praktische tips voor het plaatsen van kamerplanten voor het raam
Naast de lichtinval zijn er nog een paar dingen waar je op moet letten bij het plaatsen van kamerplanten voor het raam:
- Wees voorzichtig als je nieuwe kamerplanten direct voor het raam zet. Ze moeten altijd even wennen aan de nieuwe plek, zeker als er opeens veel zonlicht is. Laat de planten daarom liever eerst een paar uur per dag wennen aan de nieuwe plek.
- Staan de planten boven de verwarming? Dit zorgt voor droge lucht bij je kamerplanten. Kijk goed hoe je planten hier op reageren en vernevel eventueel regelmatig je planten, zeker in de winter.
- Staan de kamerplanten op de tocht? Lang niet alle kamerplanten kunnen hier goed tegen. Hou dan de planten extra goed in de gaten en geef ze eventueel een andere plek.
- Heb je ramen zonder vensterbank? Denk dan eens aan creatieve oplossingen zoals hangplanten of een plantenrekje voor het raam.
- Pas op wanneer je kamerplanten direct tegen het raam zet. Het blad kan dan verbranden. Hier heb ik zelf ook last van bij mijn grote bananenplant. Omdat deze plant zo groot is en niet verder de ruimte in past heb ik dit geaccepteerd. Gelukkig maakt deze plant steeds weer nieuw blad aan.
- Merk je dat je plant scheef begint te groeien? Dit komt omdat de plant naar de zon toe wil groeien. Draai je plant regelmatig om dit te voorkomen.
Deze planten kunnen in de volle zon staan voor het raam
Genoeg praktische informatie, nu je weet waar je op kunt letten is het tijd voor een overzicht met kamerplanten geschikt voor een raam op het zuiden.
Deze planten zijn echte zonaanbidders en kan je gerust voor een raam met veel direct zonlicht plaatsen:
- Cactussen
- Vetplanten
- Kalanchoe
- Euphorbia
- Strelitzia
- Waaierpalm
Kleine kamerplanten zoals cactussen en vetplanten passen perfect op de vensterbank. Een grote kamerplant zoals de Strelitzia neemt natuurlijk heel wat meer ruimte in, maar staat wel het liefst op een zo licht mogelijk plek.
8 kamerplanten voor ramen op het westen of oosten
Op het westen en oosten kan je veel meer kamerplanten plaatsen dan bij een raam op het zuiden. Veel planten houden wel van enkele uren zon per dag, maar liever niet de hele dag.
Dit overzicht is dan ook niet volledig, maar geeft wel voldoende inspiratie voor planten geschikt voor het raam met minder direct licht:
- Bananenplant
- Graslelie
- Epipremnum
- Koffieplant
- Siernetel
- Dieffenbachia
- Dracaena
- Ficus Lyrata
- Syngonium
Een aantal van deze kamerplanten zijn zowel verkrijgbaar als kleine kamerplanten en als grote kamerplanten. De bananenplant, Dieffenbachia, Dracaena en Ficus Lyrata kan je zowel kopen als kleine, jonge, plant en als grote kamerplant voor het raam.
Ramen op het noorden? Dan zijn deze kamerplanten geschikt
Op het noorden is vooral veel indirect licht en gelukkig zijn er genoeg planten die hier van houden. Sommige van de planten in dit lijstje kunnen ook prima wat verder de kamer in staan. Deze kamerplanten kunnen dan bijvoorbeeld ook bij ramen op het zuiden of westen, maar dan op een plek met vooral indirect licht.
Deze kamerplanten houden van indirect licht:
- Nestvaren
- Begonia
- Monstera
- Philondendron
- Pannenkoekplant
- Peperomia
De Peperomia en pannenkoekplant heb ik bijvoorbeeld voor het raam op het noord westen geplaatst. Hier krijgen ze heel af en toe toch direct zonlicht, maar alleen in de zomermaanden en hooguit een paar uur per dag. Je kunt zien dat de planten het zo dicht bij het raam toch prima naar de zin hebben, want de Peperomia staat vol in bloei.
Als het goed is begrijp je nu wat beter welke planten graag direct voor het raam staan en welke niet. Zoals je hebt kunnen lezen is de lichtinval heel belangrijk en kan je hier op letten bij het kopen van kamerplanten voor het raam.
Maar pas op, de ene situatie is de andere niet. Raambekleding en hoge bebouwing kunnen bijvoorbeeld al veel invloed hebben op de hoeveelheid licht. Ook schuift de zon van links naar rechts, waardoor de ene kant op de vensterbank meer direct zonlicht heeft dan de andere kant.
En of je een kamerplant direct voor het raam plaatst of een meter ervan af kan al veel verschil maken op de hoeveelheid licht voor een plant.
Daarnaast kunnen kamerplanten het soms op verschillende plekken goed doen. Een cactus bijvoorbeeld doet het bij mij in huis ook heel goed bij een raam op zuidoosten en een metertje van het raam. Hij is dus geschikt voor een raam op het zuiden, maar kan ook prima op andere plekken.
En sommige planten, zoals de siernetel en Strelitzia, plaats ik in de zomer zelfs buiten omdat ze het hier nog beter doen. Sterker nog, voor de Strelitzia heb ik in huis eigenlijk geen plek die licht genoeg is. In de winter heeft deze plant het daardoor altijd heel zwaar, zelfs op een plek direct voor het raam. Als het warm genoeg is gaat deze daarom zo snel mogelijk weer naar buiten en hiervan knapt hij weer op.
Dit overzicht geeft je een beginpunt, maar het is belangrijk dat je zelf heel goed oplet op hoe je kamerplanten het doen en ingrijpt als je ziet dat het niet zo goed gaat met je kamerplant.
Heel veel succes!
Liefs, Ilse
Deel dit artikel of sla het op: