3 dingen om rekening mee te houden bij het plaatsen van een groene schutting
groene heg tips

3 dingen om rekening mee te houden bij het plaatsen van een groene schutting

Een groene schutting in de tuin heeft heel veel voordelen, maar je hebt er wel iets meer werk aan dan aan een onderhoudsarme schutting. Daarom is het goed om met een aantal dingen rekening te houden voor je voor een groene schutting kiest.

Zelf hebben wij nu een jaar of 7 een groene schutting in de tuin en we zijn hier erg blij mee. Toch zou ik met de kennis van nu een aantal dingen anders doen. Het is namelijk niet zo simpel als even wat groen in de tuin plaatsen.

Hier moet je rekening mee houden bij het plaatsen van een groene schutting:

  1. Overleg met je buren. Willen zij ook een groene schutting? Welke opties zijn er?
  2. Welk hekwerk voor je tuin is het meest geschikt voor een groene schutting?
  3. Welke klimplanten zijn geschikt voor een groene schutting? Wat is de standplaats en bloeiperiode van deze klimplant?

Bekijk dit artikel waar je rekening mee moet houden bij het plaatsen van een groene schutting.

1. Overleg met de buren

Zelf zijn wij heel blij met onze groene schutting en ik kan dit aan iedereen aanraden. Maar er zijn natuurlijk ook mensen die het liefst een terras in plaats van een tuin willen en absoluut geen planten en bomen in de tuin willen.

Als je klimplanten als schutting plaatst dan kunnen de buren hier vroeg of laat last van krijgen. En het is zonde als hier een burenruzie over ontstaat. Overleg daarom eerst met de buren en kijk wat hun wensen zijn. Willen ze ook graag een groene heg? Dan kan een hekwerk van gaas met planten een hele fijne oplossing zijn.

Willen de buren juist absoluut geen groen in de tuin? Kies dan voor een type klimplant die weinig onderhoud vergt en niet snel over de schutting naar de buren groeit.

Toen wij hier net kwamen wonen kozen wij in overleg met onze buren voor een schutting van kokosschermen, waarbij een deel open bleef met een hekwerk. Onze toenmalige buren wisten dat wij het kokos aan onze zijde met klimop wilden laten begroeien voor een groene schutting. Het open gedeelte hebben we gezamenlijk met bloeiende klimplanten laten begroeien.

Zeven jaar verder hebben we andere buren die een hogere en dichte schutting aan hun zijde hebben geplaatst. Dit is volledig volgens de regels, maar wij kijken nu wel bij het hekwerk en aan de bovenkant van de schutting tegen deze lelijke achterkant aan. De klimplanten bij het open gedeelte doen het ook heel slecht omdat ze geen zon meer krijgen en heb ik er dit najaar uitgehaald, om volgend jaar iets anders te plaatsen.

Overleg met de buren is dus belangrijk, maar als je nieuwe buren krijgt kan de situatie volledig veranderen. Met de kennis van nu zou ik niet een deels open hekwerk hebben gekozen, maar alles dicht laten maken.

2. Welk type schutting past bij een groene muur?

Niet elk type schutting past natuurlijk bij een groene muur. Hout of composiet schuttingen zijn prachtig, maar je kunt hier niet alle klimplanten tegenaan laten groeien.

Sommige klimplanten zijn zelfhechtend zoals de klimop en de klimhortensia, maar veel andere soorten hebben ondersteuning van een gaaspaneel of spanset nodig om hier tegenaan te kunnen groeien.

Een hekwerk is perfect om klimplanten tegenaan te laten groeien, maar het is wel belangrijk dat je buren hier ook voor open staan.

Zelf hebben wij een kokos schutting en hier kunnen klimplanten zich erg makkelijk aan hechten. Het voordeel is dat deze schutting dicht is en dat de buren hierdoor nauwelijks last hebben van onze klimplanten. Alleen aan de bovenkant groeit er weleens wat overheen, maar dit houden wij zo goed mogelijk bij.

groene heg klimop

3. Klimplant uitkiezen

Nu komt het belangrijkste punt, namelijk de ‘groene’ schutting uitkiezen. Met welke klimplanten wil jij de schutting bekleden?

Hou hierbij rekening met de volgende punten:

  • Wat is de standplaats van de klimplanten? Sommige klimplanten doen het alleen goed in de zon, andere klimplanten staan graag liever in de schaduw. Zo vind ik Toscaanse Jasmijn bijvoorbeeld heel mooi, maar deze is niet geschikt voor onze groene schutting die volledig in de schaduw staat. Ik heb het wel geprobeerd, maar dit was geen succes.
  • Hoe snel groeit de klimplant? Zeker bij een open hekwerk is het fijn als deze snel begroeid is. Klimop is een voorbeeld van een plant die snel groeit.
  • Hoeveel onderhoud heeft de klimplant nodig? Sommige klimplanten moeten regelmatig gesnoeid worden of hebben veel voeding nodig. Het is verstandig om hier rekening mee te houden. Bij de klimop is het bijvoorbeeld fijn dat hij snel groeit, maar dit is tegelijkertijd ook een nadeel. Wij snoeien bijvoorbeeld de schutting een paar keer per jaar, zodat onze buren hier zo min mogelijk last van hebben. Recent heb ik de groene schutting nog verder teruggesnoeid omdat hij groot onderhoud nodig had, daardoor zitten er nu wat kale plekken in de heg.
  • Als je graag bloeiende klimplanten wilt dan is het ook slim om te kijken wat de bloeitijd van deze klimplant is. Natuurlijk is de standplaats hierbij extra belangrijk, want anders zal de plant überhaupt niet bloeien. Maar kijk daarnaast ook wanneer de klimplant bloeit. Blauwe regen bloeit bijvoorbeeld al vroeg in het voorjaar, terwijl Toscaanse jasmijn in juni bloeit.

Als je met deze punten rekening houdt dan kan je straks genieten van een groene schutting. Een groene schutting heeft namelijk veel voordelen. Je hebt er wat meer werk aan dan aan een onderhoudsvrije schutting, maar het is het zeker waard.

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Bewaar dit bericht op Pinterest voor later:

groene schutting tips klimop

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven