Steeds meer huizen zijn voorzien van vloerverwarming. Dit is super fijn, maar wist je dat vloerverwarming voor je kamerplanten helemaal niet goed is?
Kamerplanten die rechtstreeks op de vloerverwarming staan worden veel te warm en droog en hebben het hierdoor extra moeilijk.
In dit artikel lees je waarom vloerverwarming nou zoveel lastiger is voor je kamerplanten, wat voor alternatieven er zijn om je kamerplant dicht bij de grond te zetten en wat je nog meer kunt doen voor je kamerplant als je vloerverwarming hebt.
Waarom is vloerverwarming slecht voor planten?
Het maakt niet uit wat voor type vloer je hebt, zodra je voor vloerverwarming kiest hebben je kamerplanten het extra zwaar.
Zelf hebben wij een tegelvloer in huis, maar misschien heb jij wel een pvc vloer of gietvloer thuis. Elk type vloer met vloerverwarming verwarmt de vloer rechtstreeks en daarmee ook de plant als deze direct op de grond staat.
De vloerverwarming verwarmt dan namelijk niet alleen de plantenpot, maar ook de potgrond en zelfs de wortels van de kamerplant. En hier kan de kamerplant niet zo goed tegen, want deze is dit niet gewend. In het ergste geval kan de kamerplant hier zelfs dood aan gaan.
In de natuur komt de warmte namelijk van boven en niet van beneden. De grond is in de natuur ook de koelste plek, terwijl deze door de vloerverwarming nu juist verwarmd wordt.
Daarnaast zorgt de verwarming in de winter ook voor een droge lucht in huis. En de meeste (tropische) kamerplanten houden hier ook niet van en hebben het hierdoor nog lastiger in de winter.
Nu kunnen we in onze huizen de natuur natuurlijk niet nabootsen. Ik was zelf een paar weken geleden in een botanische tuin en hier was de luchtvochtigheid perfect nagebootst, zodat de kamerplanten optimaal konden groeien. Maar wij mensen worden juist ziek van zo’n vochtig klimaat.
Helemaal optimaal worden de omstandigheden voor een kamerplant in huis dus nooit. Het is echt niet gek als er wat verkleuring of beschadigingen op je kamerplant ontstaan, maar je wilt natuurlijk wel voorkomen dat de plant dood gaat door de vloerverwarming.
Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen als de kamerplant dicht bij de grond staat om de omstandigheden voor de plant te verbeteren. Ik deel graag mijn tips met je.
Hoe kan je de kamerplant dan toch dicht bij de grond zetten?
Als je bijvoorbeeld een tegelvloer of gietvloer met vloerverwarming hebt dan kan je dus beter niet de kamerplant direct op de vloer zetten. Maar een kamerplant hoog op een kast is ook niet altijd de oplossing, zeker niet als je veel planten in huis hebt.
Gelukkig zijn er een aantal opties om de kamerplant laag neer te zetten, zonder dat deze direct op de vloer staat:
- Zet een laagje kurk of schoteltje met steentjes onder de plantenpot. Zo komt de plantenpot niet meer in direct contact met de vloerverwarming en kan de plantenpot de vloer ook niet beschadigen. Het schoteltje met steentjes heeft als voordeel dat je hier ook water op kunt gieten. Dankzij de vloerverwarming stijgt de warmte uit het schoteltje dan naar boven en dit verbetert weer de luchtvochtigheid.
- Zet een plantentrolley op wieltjes onder de kamerplant. Dit heb ik zelf onder de Ficus Lyrata in de keuken staan en dit is ideaal als je de plant regelmatig moet verplaatsen. Bij het openen van de schutters moet de plant in ons huis regelmatig even aan de kant en dankzij de plantentrolley kan ik deze makkelijk opzij rollen. Zo voorkom ik dat ik de vloer beschadig en de plantenpot komt niet meer in aanraking met de grond.
- Zet de kamerplanten op een houten bankje. Dit heb ik zelf ook voor het raam in de woonkamer en dit ziet er niet alleen gezellig uit, maar is ook een praktische oplossing om de plantenpot van de vloer af te halen.
- Kies voor een leuke plantenstandaard of plantenzuil. Op sommige plantenstandaards kan je zelfs meerdere kamerplanten kwijt en zo heb je nog meer plek voor kamerplanten. Dit zijn leuke plantenstandaards voor in de woonkamer.
- Ook een leuk opvallend krukje is een mooie oplossing om je kamerplant toch laag op de grond te zetten. Ik heb zelf een krukje van keramiek wat perfect bij het kleurenpalet in onze woonkamer past.
- Een schotel onder de plantenpot zorgt voor een extra tussenlaag tussen de vloerverwarming en plantenpot. Dit is wel de minst ideale oplossing uit dit rijtje, want hierdoor kan de plantenpot toch nog warm worden. Ik heb zelf een bananenplant en yucca op deze manier direct op de vloer staan en hou deze in de winter extra in de gaten.
Er zijn dus genoeg oplossingen voor je kamerplanten wanneer je vloerverwarming in huis hebt. Laat je hierdoor dus ook niet tegenhouden als je voor vloerverwarming kiest, bijvoorbeeld in combinatie met een mooie pvc vloer of juist een gietvloer in Delft.
Er zijn genoeg oplossingen die geen kwaad kunnen voor je kamerplanten en die er ook nog eens mooi uitzien.
Hou er alleen rekening mee dat de kamerplanten liever niet direct op de grond staan.
Wat kan je nog meer doen voor je kamerplant als je vloerverwarming hebt?
Zoals je hebt kunnen lezen is niet alleen het contact met de vloer een probleem voor je kamerplanten, maar ook de luchtvochtigheid in huis.
Je zou de luchtvochtigheid kunnen verhogen, zodat je kamerplanten het makkelijker hebben. De meningen of dit echt zin heeft zijn alleen erg verdeeld. Als je een keer in een botanische tuin loopt dan snap je waarom, de luchtvochtigheid in zo’n kas is simpelweg niet na te bootsen in huis. En een te hoge luchtvochtigheid in huis is weer ongezond voor ons en dat is natuurlijk ook niet de bedoeling.
Toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de luchtvochtigheid bij je planten te verhogen:
- Ventileer voldoende. Hierdoor verdwijnt droge lucht uit huis en komt er juist vochtige lucht in huis.
- Zet bakjes water dicht bij je kamerplanten. Dit heeft echt alleen nut als ze dicht bij de planten staan. Je kunt er ook voor kiezen een schotel met steentjes en water onder je kamerplant te zetten. De lucht verdampt dan rechtstreeks bij je kamerplanten. Zorg er wel voor dat de plantenpot geen gat onderin heeft, anders zuigt hij het water op.
- Zet een luchtbevochtiger bij je kamerplanten.
- Sproei je kamerplanten regelmatig. Vooral over het nut van dit punt zijn de meningen onder plantenliefhebbers erg verdeeld, omdat dit maar even effect heeft. Ook kan je hier nooit de werkelijkheid in de natuur mee nabootsen. Ik heb dit zelf ook weleens geprobeerd en zie inderdaad nauwelijks effect.
Nu je weet wat voor nadelige invloed vloerverwarming op je kamerplanten heeft is het tijd om aan de slag te gaan. Zet de kamerplanten van de grond en zorg voor voldoende luchtvochtigheid om je kamerplanten weer gelukkiger te maken.
Heb je nog vragen? Laat het mij dan hieronder weten en ik zal je proberen verder te helpen.
Liefs, Ilse
Deel dit artikel of sla het op: