Maak zelf een abstract schilderij met 3D-effect

Maak zelf een abstract schilderij met 3D-effect

Het is alweer een tijdje geleden dat ik op Instagram veel DIY schilderijen van muurvuller voorbij zag komen. Alhoewel ik het idee heel leuk vond om met muurvuller een schilderij te maken, sprak de vaak wat minimalistische stijl van de schilderijen mij wat minder aan.

Het idee is dat er met muurvuller een 3D-effect ontstaat. Zo kan je allerlei patronen in het schilderij creëren en ontstaat er iets unieks. Alleen de voorbeelden van de schilderijen die ik zag waren allemaal wit en dat vind ik zelf minder leuk.

Tot ik recent op Pinterest steeds vaker dezelfde DIY voorbij zag komen, maar dan nog mooi afgewerkt met mooie kleurtinten. Dit sprak mij veel meer aan!

Ik besloot zelf ook met deze DIY aan de slag te gaan en laat je graag het resultaat zien.

uitleg schilderij gemaakt van muurvuller

Benodigdheden voor DIY 3D schilderij

  • Houten plaat of canvas. Ik gebruikte een spaanplaat die ik nog had staan, maar in principe kan je hier verschillende soorten houten platen of zelfs een canvas schilderij voor gebruiken.
  • Muurvuller in poedervorm. Ik gebruikte 2 pakken Alabastine muurvuller.
  • Oude emmer of bak om muurvuller in te mengen.
  • Lijmkammen en/of plamuurmessen.
  • Eventueel lijstlatten voor om het schilderij.
  • Kleurtesters of restjes verf naar keuze.

Tip: wil je het schilderij goed beschermen tegen vuil en stof en voorkomen dat de kleur van het schilderij vervaagt? Met een plaat van perspex kan je het schilderij beschermen. Bij perspex blijven de kleuren van het schilderij goed en in tegenstelling tot glas schittert of weerkaatst perspex niet.

Werkwijze

Zorg ervoor dat de houten plaat of canvas schoon en stofvrij is. Meng de muurvuller met poedervorm, zodat deze klaar is voor gebruik. Maak niet teveel in één keer aan, maar alleen de hoeveelheid muurvuller die je direct gaat gebruiken. De muurvuller droogt namelijk snel.

Breng nu de eerste laag muurvuller aan. Je kunt dit zo glad mogelijk doen, maar zelf vond ik het leuk (en makkelijk) om bij de eerste laag al direct wat relief te creëren.

stap 1 muurvuller schilderij

Ik heb de muurvuller bewust niet helemaal tot de randen doorgetrokken, maar dit kan je natuurlijk wel doen als je dit zelf mooier en strakker vind.

Als je straks nog een lijst om het schilderij wilt maken zorg dan voor voldoende afstand tot de rand. Op sommige plekken kon ik de lijst niet bevestigen vanwege de muurvuller en heb ik eerst nog een deel muurvuller moeten weg vijlen. Dit kan je beter vooraf voorkomen door voldoende afstand te houden.

Laat de laag muurvuller nu goed drogen.

Nu kan je de tweede, en laatste, laag aanbrengen. Hiermee ga je nog meer relief en variatie toebrengen. Ik gebruikte hier een plamuurmes en een lijmkam voor, zodat ik twee verschillende soort lijnen kreeg.

Bij de eerste laag heb ik horizontale lijnen aangebracht, nu juist verticale lijnen. Zo ontstaat er een gevarieerd beeld met allerlei verschillende lijnen.

stap 2 muurvuller schilderij

Als je tevreden bent over het resultaat dan laat je dit goed uitharden.

Vind je het leuk om met kleur te werken? Breng dit dan nu aan nu de muurvuller is uitgehard. Ik gebruikte hiervoor kleurtesters, maar je kunt natuurlijk allerlei verschillende soorten verf gebruiken om op de muurvuller aan te brengen.

stap 3 muurvuller schilderij

Tot slot kan je nog lijstlatten toevoegen om het schilderij een extra luxe uitstraling te geven. Je kunt deze bevestigen met spijkers, maar ook met lijm.

Zelf heb ik ervoor gekozen om lijstlatten aan te brengen, omdat ik het geheel hierdoor nog mooier vind. Zeker in combinatie met de bruintinten geeft dit een heel mooi effect.

Zonder de lijstlatten zag het schilderij er namelijk een stuk simpeler uit en dit is echt de finishing touch.

stap 4 muurvuller schilderij

Je kunt het schilderij nu een leuk plekje geven in huis!

Ik heb zelf spaanplaat als ondergrond gebruikt en daarom is mijn schilderij vrij zwaar. Daarom hang ik het liever niet op de muur, maar heb ik het neergezet.

Als jouw schilderij van lichter materiaal is dan kan je ook een haakje aan de achterkant maken en het schilderij aan de muur ophangen.

diy schilderij met muurvuller

Zelf vond ik het erg leuk om met deze DIY aan de slag te gaan. Juist om met verrassende materialen iets moois en unieks te maken vind ik bijzonder om te doen. Door simpelweg door de bouwmarkt te lopen kom je zo al heel wat inspiratie tegen waar je wat moois mee kunt maken. Zo maakte ik eerder al deze vaas van buisisolatie.

Het 3D effect van het schilderij geeft een bijzondere afwerking en echt even anders dan anders. En dat met muurvuller uit de bouwmarkt!

Wat vind je van deze DIY? Leuk als je een reactie onder dit artikel achter laat!

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog
diy schilderij met muurvuller 3d

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven