Een kleine woonkamer inrichten kan best een uitdaging zijn. Hoe zorg je ervoor dat je deze mooi en praktisch inricht, zonder dat het klein en rommelig oogt?
Met de juiste keuzes kan je een kleine woonkamer er ruimtelijker uit laten zien. Maar er zijn ook dingen die de woonkamer er juist kleiner uit laten zien.
Maak daarom niet één van de volgende fouten bij het inrichten van de woonkamer:
- Door te grote meubels ziet de woonkamer er vol en onoverzichtelijk uit;
- Met veel donkere kleuren lijkt de ruimte kleiner;
- Heb je onvoldoende opbergplek in de woonkamer? Dan kan je de spullen nergens kwijt, waardoor de kleine woonkamer er rommelig uitziet;
- Ook te veel tierelantijntjes kunnen de woonkamer er rommelig en kleiner uit laten zien;
- Door voor te veel brede en lage meubels te kiezen ziet de ruimte er nog kleiner uit.
In dit artikel laat ik je zien waarom je deze fouten beter niet kunt maken bij het inrichten van een kleine woonkamer. Natuurlijk lees je ook hoe je een kleine woonkamer dan wel slim inricht.
1. Te grote meubels kiezen
Voor het inrichten van een kleine woonkamer geldt dat je beter een aantal grote meubels kiest dan veel kleine meubels bij elkaar zet. Een aantal grote meubels in de ruimte straalt namelijk meer rust uit dan veel kleine meubels bij elkaar.
Maar het gevaar hierbij is dat je voor te grote meubels kunt kiezen, waardoor het effect van ruimtelijkheid juist verdwijnt. Organische banken zijn nu bijvoorbeeld hartstikke hip, maar niet elke organische bank is geschikt voor een kleine woonkamer.
Er zijn een aantal punten waar je op kunt letten bij het uitzoeken van grotere meubels voor de woonkamer:
- Kies voor meubels op pootjes. Hierdoor blijft de grond vrij en ziet de woonkamer er ruimtelijker uit. Er zijn bijvoorbeeld ook organische banken op pootjes die wel goed passen in een kleine woonkamer, omdat deze banken minder log en lomp ogen doordat ze op pootjes staan.
- Meubels die zwaar en log eruit zien nemen letterlijk gezien veel ruimte in in een kleine ruimte. Let daarom niet alleen op of een meubel op pootjes staat, maar ook op de lijnen en vorm van een meubelstuk. Hoe ‘slanker’ een meubelstuk, hoe ruimtelijker dit zal staan in de ruimte.
- Ook de kleur van het meubelstuk heeft invloed op de uitstraling. Hoe lichter de kleur van het meubelstuk, hoe meer rust dit uitstraalt.
- Van welk materiaal is het meubelstuk gemaakt? Een salontafel van glas of glossy bijzettafel ziet er kleiner uit dan een zware houten salontafel.
2. Te veel donkere kleuren in de ruimte
Kies je voor donkere kleuren op de muur en donkere meubels dan zal een kleine woonkamer er nog kleiner uitzien.
Dit kan heel mooi zijn als je voor een knus effect wilt gaan, maar het inrichten van de woonkamer zal hierdoor wel een stuk lastiger zijn.
Wil je toch een donkere kleuren op de muur? Combineer dit dan met lichtere meubels zoals beige eetkamerstoelen om een ruimtelijker effect te creëren. Ook een lichtgrijze bank voor een donkere muur kan in een kleine ruimte een heel mooie uitstraling geven.
Ook is het zo dat hoe meer daglicht er in de woonkamer valt, hoe makkelijker het is om donkere kleuren toe te passen.
En met spiegels, meubels van glas of een trendy discobal kan je het daglicht extra reflecteren in de woonkamer waardoor het er toch ruimtelijker uitziet.
3. Onvoldoende opbergplek hebben
Nog iets wat vaak mis gaat in een kleine woonkamer is dat er te weinig opbergruimte is. Pas als laatste wordt er aan gedacht dat er ook nog een kast voor extra opbergruimte moet komen.
Soms is er dan al geen ruimte meer voor een kast, waardoor er onvoldoende ruimte is om alles op te bergen. Het gevolg hiervan is dat er allemaal kleine spullen door de ruimte slingeren waardoor de ruimte er rommelig en vol uitziet.
Het is veel beter om vooraf over voldoende opbergruimte na te denken. Je kunt hier dan vanaf het begin van het inrichten van de kleine woonkamer rekening mee houden.
Maatwerk is in een kleine ruimte soms de beste oplossing voor voldoende opbergruimte. Denk aan een tv wand ontwerp met veel dichte kastruimte voor al je spullen of een eetkamerbank met een kastenwand met extra opbergruimte.
Ook door te kiezen voor een salontafel met opbergruimte, een smalle bank met plek achter de bank voor extra opbergruimte of kastjes boven het tvmeubel creëer je extra opbergruimte.
Zo heb je niet altijd een grote kast in de woonkamer nodig die veel ruimte inneemt om voldoende opbergruimte te creëren.
4. Te veel tierelantijntjes
Om een kleine woonkamer er niet te vol uit te laten zien kan je beter niet kiezen voor te veel decoratie in de woonkamer.
Natuurlijk wil je wel wat accessoires in de ruimte hebben om het er gezelliger uit te laten zien. Maar zet je het te vol met veel decoratie dan kan dit chaotisch en rommelig ogen. Kies daarom liever voor een aantal grote woonaccessoires dan heel veel kleine decoratie.
Denk bijvoorbeeld aan:
- 1 grote plant in plaats van veel kleine kamerplanten;
- een groot schilderij boven de bank in plaats van een gallerywall. Een groot wanddoek is ook een leuk idee;
- een grote spiegel om de woonkamer er ruimtelijker uit te laten zien;
- een mooie effen hanglamp van stof;
- een organische salontafel in plaats van meerdere kleine bijzettafels bij elkaar.
Ben je net als ik geen minimalist en hou je van veel mooie spullen om je heen? Cluster dan je accessessoires zoveel mogelijk in groepjes bij elkaar. Bijvoorbeeld een plantenhoekje bij het raam, een plank boven de eettafel met je mooiste accessoires of je favoriete kandelaars bij elkaar op het tv dressoir.
Door de accessoires bij elkaar te groeperen creëer je meer rust en ruimte dan wanneer je overal in de ruimte wat losse decoratie zet.
5. De hoogte onvoldoende gebruiken
Tot slot is het belangrijk dat je de hoogte in de kleine woonkamer goed gebruikt. Brede meubels kunnen de kamer kleiner laten lijken, terwijl smalle en hoge meubels de ruimte juist meer lucht kunnen geven.
Vergelijk maar eens een diepe antieke buffetkast in de woonkamer ten opzichte van een smalle en hoge opbergkast. Beiden bieden ongeveer evenveel opbergruimte, maar het effect van de kast in de kleine kamer is heel anders. De smalle opbergkast neemt optisch gezien veel minder ruimte in dan de logge en diepe buffetkast, ondanks dat de buffetkast lager is.
Ook bij kamerplanten kan je dit mooi toepassen. Een brede en hoge kamerplant geeft dat WOW-effect aan de woonkamer, zonder je woonkamer kleiner te laten lijken. Kamerplanten op een mosstok, zoals de gatenplant of Philondendron Scandens lenen zich hier goed voor.
Kleine en bredere kamerplanten nemen juist veel ruimte in, omdat ze op dezelfde verticale zichtlijn blijven als veel meubels in de ruimte.
Je kunt ook een aantal hangplanten aan het plafond hangen om met de hoogte in de ruimte te spelen.
Ook gordijnen of inbetweens tot op de grond benadrukken de hoogte van de ruimte goed en zullen ruimtelijker ogen dan bijvoorbeeld jaloezieën voor het raam.
Zorg er dus voor dat niet alles zich op ongeveer dezelfde hoogte in de woonkamer afspeelt, want dit maakt het druk en rommeliger. Speel met de hoogte in de woonkamer en benut de ruimte tot het plafond slim om de woonkamer er groter uit te laten zien.
Zoals je ziet zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten bij het inrichten van een kleine woonkamer.
Door een aantal veelgemaakte fouten te voorkomen, zoals onvoldoende opbergruimte of te grote meubels in de kleine woonkamer, ziet de ruimte er rustiger en daarmee groter uit.
Heel veel succes!
Liefs, Ilse
Deel dit artikel of sla het op: