Voordelen van een biozak in de GFT kliko (+ tip om de zak vast te zetten)

Voordelen van een biozak in de GFT kliko (+ tip om de zak vast te zetten)

Een biozak in de GFT container is super handig! Een biozak of composteerbare zak in de groene kliko zorgt ervoor dat de kliko fris en schoon blijft en voorkomt nare geurtjes.

Een biozak of composteerbare zak is afbreekbaar en mag daarom, in tegenstelling tot plastic zakken, in de groene kliko gebruikt worden.

Wij gebruiken al ruim een jaar deze zakken en onze kliko is daardoor een stuk schoner. Nog belangrijker: onze groene kliko stinkt niet meer. Omdat wij een kleine tuin hebben en de kliko daardoor vrij centraal staat is dit heel erg fijn. Ook hebben wij sinds wij composteerbare zakken in de kliko gebruiken veel minder last van maden.

Maar die afbreekbare kliko zakken hebben één groot nadeel: ze vallen steeds in de kliko waardoor de kliko alsnog wat vies wordt. Alhoewel de kliko niet zo vies meer wordt als eerst, is dit nog steeds heel vervelend.

Gelukkig kan je de biozak makkelijk vastzetten aan de container, waardoor deze niet meer in de container valt. Zelf gebruik ik daar deze speciale elastieken voor, maar je kunt er ook deze afvalzakhouder voor gebruiken.

Voor ik daar meer over vertel deel ik graag de voordelen en nadelen van afbreekbare zakken in de kliko en deel ik mijn favoriete biozakken met je.

Voordelen biozak in GFT container

  • Biozakken mag je in tegenstelling tot plastic zakken voor de groene container gebruiken, omdat deze zakken biologisch afbreekbaar zijn.
  • Door het gebruik van de biozakken in de GFT container blijft de container een stuk schoner. Wij hebben zelf alleen wat zand in de kliko zitten en dit komt doordat de zak in het verleden nog weleens in de kliko zakte. Door de afvalzakhouder hebben wij hier geen last meer van. Overige GFT resten zitten helemaal niet meer in onze kliko door het gebruik van de biozakken.
  • Door het gebruik van afbreekbare zakken in de kliko heb je geen last meer van stank in de kliko, omdat er geen gft-afval vast blijft zitten aan de kliko.
  • Je hebt veel minder (of zelfs geen) last meer van insecten als vliegen en maden rondom de container.
  • Je hoeft de container veel minder vaak schoon te maken.

Nadelen afbreekbare zakken in groene kliko

  • Afbreekbare zakken voor de kliko kosten natuurlijk wel geld. Het is dus goedkoper om geen zakken te gebruiken. Voor ons wegen de voordelen van het gebruik van een biozak in een kliko toch zwaarder en gelukkig zijn er goedkope en goede biozakken voor de kliko te koop.
  • Het grootste nadeel van afbreekbare zakken in de groene kliko is dat ze niet goed blijven zitten en vaak wegzakken in de kliko. Zo wordt de kliko alsnog vies, alhoewel minder vies als zonder zak. Sinds kort gebruik ik daarom deze elastieken om de biozak op de plek te laten zitten en dit werkt gelukkig goed.
  • De meeste biozakken zijn heel dun en breekbaar. Als ik takken in de kliko gooi wil het nog weleens gebeuren dat een zak scheurt en alsnog breekt. Maar door een beetje voorzichtig te doen, in combinatie met de elastieken waardoor de zak op zijn plek blijft zitten, gebeurt mij dit gelukkig steeds minder vaak.

Beste biozakken voor in de gft container

Wat zijn nu de beste biozakken voor de groene container? Je hebt afbreekbare zakken in meerdere maten, prijzen en van verschillende materialen. De meest standaard maten zijn 120, 140 en 240 liter.

Dit zijn de meest verkochte afbreekbare zakken voor de groene container:

Tip: zo valt de biozak niet meer in de container

Het grootste nadeel van de containerzakken is dus dat deze steeds in de kliko vallen. Hierdoor wordt de kliko alsnog (gedeeltelijk) vies. Ik ben dus op zoek gegaan naar een oplossing waardoor een containerzak goed op de plek blijft zitten.

Zelf gebruik ik deze speciale elastieken nu een tijdje om de zak in de kliko op de plek te laten zitten. Dit werkt op zich goed, maar heel af en toe wil het elastiek nog weleens los schieten. Bijvoorbeeld als ik iets zwaars in de kliko gooi en de zak beweegt. Maar waar voorheen dan de zak in de container zou vallen, schiet nu alleen het elastiek los. De zak blijft dus op de plek en de kliko blijft schoon.

biozak groene container vastzetten

Met deze afvalzakhouder heb je niet het probleem dat het elastiek los kan schieten en dit zou dus een goed alternatief voor de elastieken kunnen zijn. Deze is wel iets duurder dan de elastieken (qua verzendkosten) en daarom heb ik voor de elastieken gekozen.

Nog een alternatief is om in plaats van afbreekbare biozakken te kiezen voor composteerbare containerzakken. Deze papieren containerzakken zijn speciaal gemaakt voor de groene container en hierbij heb je niet het probleem dat ze los kunnen schieten. Daarnaast heb je bij een papieren containerzak minder kans op scheuren in de zak.

Wij hebben hier zelf niet voor gekozen, omdat de composteerbare containerzakken duurder zijn t.o.v. de biobakzakken van de Action. En ondanks wat kleine nadelen, hebben wij sinds we deze biozakken gebruiken geen last meer van een stinkende en smerige groene container.

Voor welke oplossing kies jij?

Liefs, Ilse

gft kliko schoon houden

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven