Zo organiseer jij de badkamerkastjes als een pro!

Zo organiseer jij de badkamerkastjes als een pro!

Het kan best lastig zijn om de badkamerkastjes netjes en opgeruimd te houden. Al die losse spullen: voor je het weet is het weer een zooitje. En met meerdere gezinsleden die de badkamer gebruiken is het soms lastig alle spullen op dezelfde plek terug te zetten.

Er is niks zo frustrerend als in de ochtendspits de tandpasta of dagcreme nergens te vinden, omdat één van je gezinsleden alles heeft verplaatst.

Met een aantal handige tips wordt het gelukkig een stuk makkelijker om de badkamerkastjes overzichtelijk te houden.

Bekijk deze tips en ga zelf aan de slag met het opruimen van de badkamerkastjes.

opgeruimde badkamerkastjes

1. Haal alles leeg

Voor je begint met het organiseren van het badkamermeubel is het belangrijk dat je eerst een goed overzicht hebt wat er eigenlijk allemaal in de badkamerkastjes ligt.

Daarom is het slim om eerst de badkamerkastjes helemaal leeg te halen. De kans is namelijk groot dat je zo producten tegenkomt waarvan je niet eens meer wist dat je deze in huis had.

Met deze ‘vergeten spullen’ kan je drie dingen doen:

  • Besluiten deze producten alsnog te gebruiken. Zet ze dan, als je de badkamerkastjes straks opnieuw gaat indelen, vooraan. Zo weet je zeker dat je niet weer opnieuw vergeet deze producten te gebruiken en wordt je elke keer dat je de kastjes opent getriggerd het product te gebruiken. Op sommige producten, zoals cosmetica en medicijnen, zit wel een houdbaarheidsdatum. Controleer dit goed, zeker als het product al langer in het badkamerkastje staat.
  • Ga je het product niet (meer) gebruiken? En zit het product nog dicht? Dan kan je dit product doneren. Dit kan bijvoorbeeld via een weggeefkastje in de buurt.
  • Is het product al geopend en ga je het niet meer gebruiken? Dan kan je deze het beste weggooien. Recycle dit wel goed en gooi dit niet zomaar in de prullenbak. Oude medicijnen kan je bijvoorbeeld het beste bij de apotheek inleveren.

De kans is groot dat je een aantal producten tegenkomt die je niet meer gebruikt. Dit zorgt al direct voor meer ruimte en overzicht in de badkamer. Maar het is slim om niet alles zomaar terug te zetten in de kastjes, want voor je het weet is het weer een troep. Daarom laat ik je ook zien hoe je de badkamerkastjes goed kunt organiseren, zodat deze langer netjes blijven.

Nu de badkamerkastjes leeg zijn is dit meteen een goede reden om de kastjes goed schoon te maken. Zo is alles straks weer lekker fris en opgeruimd.

2. Het overzichtelijk indelen van de badkamerkastjes met bakjes

Om te voorkomen dat de badkamerkasten opnieuw snel een rommeltje worden is het belangrijk dat je de lades en planken nu echt slim gaat indelen.

Zelf werk ik het liefst met bakjes. Dit zorgt voor overzicht, want zo kan je alles een vaste plek geven. Het is veel makkelijker om zo iets na gebruik weer op de goede plek terug te leggen. Je voorkomt hiermee dat je lang moet zoeken naar waar iets ook alweer ligt.

Door alles in bakjes te leggen krijgen spullen ook veel minder de kans om te gaan schuiven in de la. Hierdoor blijft alles beter op zijn plek liggen. Ook is de kans dat iets achterin de kast verdwijnt met bakken veel kleiner, omdat je veel meer overzicht hebt.

Zelf merk ik ook dat ik veel meer spullen in de badkamerkastjes kwijt kan sinds ik met bakjes werk. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je de badkamerkasten propvol stopt, maar misschien hou je zo weer ergens anders kastruimte over voor iets anders. Of kan er zelfs wel een kast weg!

Als je elk gezinslid een eigen plek en eigen bakjes geeft is iedereen ook verantwoordelijk voor zijn eigen spullen. Dit maakt het makkelijker het badkamermeubel netjes en overzichtelijk te houden.

Ik heb in eerste instantie bij IKEA een badkamerorganiser gekocht. Maar met maar 5 bakjes voor € 15,49 was dit veel te weinig om al onze badkamerspullen te geven. Ik zou nog meerdere sets nodig hebben voor voldoende bakjes in de badkamer.

Gelukkig kwam ik dit opbergsysteem voor laden tegen. In deze set zitten maar liefst 20 bakjes in 5 verschillende maten, meer dan genoeg om alles op te kunnen bergen. En deze set is een stuk goedkoper dan wanneer ik alles bij IKEA moet aanschaffen.

Ook de badkamerplanken heb ik overzichtelijk ingedeeld met bakken. De bakken hebben wij al zeker 15 jaar en komen elke keer weer van pas om overzicht te houden in bijvoorbeeld de badkamerkast of keuken.

Deze bakken zijn een goed (en mooier) alternatief voor deze bakken.

Door de spullen op planken ook in bakken te zetten kan je soort bij soort zetten. Zo voorkom je dat je iets kwijt raakt. Ook is het erg makkelijk om de bakken van de plank te halen of naar voren te schuiven, waardoor je makkelijk bij de producten achterin de mand kunt komen.

Als je alles los op de plank zet is dit veel lastiger, raak je makkelijker iets kwijt en wordt het weer snel een rommeltje op de badkamerplank.

Apparaten als een föhn en krultang kunnen best veel ruimte innemen in het badkamerkastje. Maar dankzij deze slimme hack kan je ook deze apparaten een nette plek geven: Zet een aantal tijdschriftcassettes naast elkaar in het badkamerkastje en bewaar hier de apparaten in. Zo blijft dit veel netter op de plek staan en neemt het minder ruimte in.

badkamerkast organiseren tips

Je kunt natuurlijk ook een föhn houder aan de muur ophangen, zo neemt het apparaat helemaal geen ruimte in in het kastje. Dit vind ik zelf alleen minder mooi, omdat de föhn zo altijd in het zicht hangt.

3. Maak afspraken met je gezinsleden

Nu alles op de plek staat wil je natuurlijk ook dat het netjes blijft. Jij weet precies waar je alles een plekje hebt gegeven, maar weten je gezinsleden dit ook?

Maak daarom afspraken met je gezinsleden. Laat zien op welke plek wat hoort te staan, of beter nog, overleg met je gezinsleden wat zij een fijne plek vinden voor hun eigen spullen.

Zorg dat iedereen verantwoordelijk is voor het opruimen van zijn eigen spullen. Het kost in het begin misschien even wat tijd, maar als iedereen alles voortaan netjes opbergt bespaar je uiteindelijk juist veel tijd met naar producten zoeken.

4. Wees reëel

Met de tips uit dit artikel zorg jij voor een overzichtelijke en opgeruimde badkamerkast. Maar wees ook reëel. De foto’s die je vaak in advertenties en op Pinterest ziet van georganiseerde badkamerkastjes zijn perfect gestyled en vaak niet geschikt voor dagelijks gebruik.

Hoe realistisch is het dan alle cosmetica precies dezelfde afmetingen heeft, de verzorgingsproducten dezelfde maten en kleuren hebben en alles helemaal perfect in de bakken past?

Nou, bij ons thuis ziet het er niet zo perfect uit. En dat hoeft ook niet. Voor ons is dit het belangrijkste: overzicht en een vaste plek voor alles.

badkamerla organiseren tips

Geen stress meer van iets niet kunnen vinden, geen rommel meer in de kastjes en zelden een product wat achterin de kast verdwijnt en vergeten wordt.

Onze badkamerkastjes zien er georganiseerd uit en dat geeft rust en overzicht.

5. Hou het bij

De badkamerkasten opruimen en organiseren is één ding. Nog belangrijker is dat je dit regelmatig bijhoudt. Neem jezelf dus voor om 1 a 2 keer per jaar de badkamerkastjes op te ruimen.

Je zou dit bijvoorbeeld tijdens de lente schoonmaak kunnen doen.

Haal alles weer uit de kasten, kijk wat je nog gebruikt en wat niet en zet vervolgens alles weer op de goede plek.

Je zult zien dat dit steeds minder tijd kost hoe vaker je dit doet!

Met deze tips kan jij zelf aan de slag met het opruimen van de badkamerkasten. Het is eerst even wat werk, maar als alles is opgeruimd en een eigen plek heeft bespaar je uiteindelijk een heleboel tijd, en irritatie, bij je dagelijkse badkamerroutine.

Heel veel succes!

Liefs, Ilse

Bewaar dit bericht op Pinterest voor later:

badkamerkastjes organizer

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven