Hoe kun je besparen op het inrichten van een nieuwbouwhuis? 7 tips

Hoe kun je besparen op het inrichten van een nieuwbouwhuis? 7 tips

Krijg jij binnenkort de sleutels van je nieuwbouwwoning? Gefeliciteerd! Na lang wachten is het eindelijk zover en kan je aan de slag met het inrichten van je nieuwe woning.

Uit eigen ervaring weet ik dat er op zo’n moment veel op je af komt. Ruim 8 jaar geleden kregen wij de sleutels van onze casco nieuwbouwwoning. Een heel fijn moment, maar er moest ook veel gebeuren.

Het geld vliegt er als je niet op let in zo’n periode aan alle kanten uit, maar gelukkig zijn er ook echt wel wat dingen waar je op kunt besparen bij het inrichten van een nieuwbouwwoning.

Zelf hebben wij bij het inrichten van onze nieuwbouwwoning heel wat bewuste keuzes gemaakt en daardoor veel geld kunnen besparen. Ik deel graag mijn favoriete bespaartips met je, zodat je bewust met je geld om kan gaan in deze dure periode.

inrichten nieuwbouwwoning bespaartips

7 tips om te besparen op het inrichten van een nieuwbouwwoning:

  1. Kies niet in elke ruimte voor de duurste vloer. Je hoeft niet overal dezelfde vloer te leggen en zo kan je heel wat geld besparen.
  2. Kijk kritisch naar wat je wilt uitbesteden en wat je zelf kunt doen. Arbeid is duur, dus hoe meer je zelf kunt doen, hoe goedkoper dit is.
  3. Er zijn goedkope oplossingen voor raamdecoratie. Verdiep je hier goed in, want dit kan je heel wat geld schelen.
  4. Niet alles hoeft nieuw. Neem meubels uit het vorige huis mee of ga op zoek naar tweedehands meubels om geld te besparen.
  5. Met IKEA hacks kan je goedkope en creatieve alternatieven bedenken voor dure meubels in huis.
  6. Heb geduld. Niet alles hoeft direct perfect. Soms is het beter met iets te wachten tot je voldoende geld hebt gespaard om het helemaal naar wens in te richten dan iets half te doen.
  7. Houd de aanbiedingen in de gaten. Zo kan je heel wat geld besparen!

Benieuwd hoe je precies op deze punten geld kunt besparen? Ik laat het je graag zien.

1. Niet overal de duurste vloer

Bij een nieuwbouwwoning begin je met een blanco canvas wat heel fijn is, want hierdoor kan je alles precies naar eigen wens inrichten. Maar dit is tegelijkertijd ook een nadeel, want het kost wel allemaal veel geld.

Alleen al het laten leggen van een vloer op alle verdiepingen kost behoorlijk wat geld. Op de benedenverdieping ligt bij ons een tegelvloer, maar op de bovenverdiepingen hebben we gekozen voor een laminaatvloer. Door op de bovenverdiepingen te kiezen voor een goedkopere vloer hebben we heel wat geld bespaard.

laminaatvloer budget nieuwbouw

Laminaat van Carpetright is bijvoorbeeld een stuk goedkoper dan een dure tegelvloer. Ook hebben wij de laminaatvloer zelf gelegd met hulp van familie en hierdoor veel minder geld uitgegeven aan de vloeren op de bovenverdiepingen.

Je hoeft dus niet voor alle ruimtes in het nieuwe huis dezelfde, dure, vloer te kiezen. Laminaat is bijvoorbeeld vaak een goedkopere keuze en geschikt voor vrijwel alle ruimtes in huis.

2. Zelf doen of uitbesteden

Arbeid is duur, tegenwoordig zelfs vaak duurder dan de materialen voor een verbouwing. En in sommige situaties moet je ook nog eens lang wachten voor je aan de beurt bent voor de klus.

Kijk dus kritisch wat je zelf kunt doen en wat je wilt uitbesteden, want zo kan je heel wat geld besparen. De meeste mensen kunnen bijvoorbeeld prima een muurtje schilderen, dus met een beperkt budget kan je dit beter zelf doen. Ook het behangen van de muur is, met wat oefening en/of hulp van handige familie en vrienden, iets wat veel mensen wel zelf kunnen.

Een vloer leggen is misschien al wat lastiger. Gelukkig kan je elk type vloer van gietvloer tot laminaat laten leggen als je niet zo handig bent. Maar ook in dit geval zijn er misschien wel familieleden of vrienden die je kunnen helpen.

En de verhuizing zelf kan je natuurlijk ook zelf doen in plaats van uitbesteden, hier kan je heel wat geld op besparen. Met deze bespaartips voor de verhuizing kan je nog meer geld besparen tijdens de verhuizing.

3. Goedkope oplossingen voor raamdecoratie

Ook raambekleding kan een dure grap worden als je meteen alles perfect wilt hebben in je nieuwbouwhuis. Maar dit hoeft niet. Zelf hebben wij er voor gekozen om in de woonkamer en keuken goede (en daarmee duurdere) raambekleding uit te kiezen en in de rest van het huis goedkopere alternatieven te kiezen.

De gordijnen uit het vorige huis zijn bijvoorbeeld meeverhuisd naar de nieuwe slaapkamer. De maat is eigenlijk niet helemaal goed, maar het past wel. En eerlijk is eerlijk, na 8 jaar hangen deze gordijnen nog steeds in de slaapkamer.

Voor de overige ramen in huis hebben we standaard jaloezieën uit de bouwmarkt gekocht. Standaard maten zijn vaak een stuk goedkoper dan maatwerk. Daarnaast hadden wij ook nog geluk dat de raambekleding in de aanbieding was, waardoor wij uiteindelijk maar een paar honderd euro voor deze jaloezieën hebben uitgegeven.

goedkope jaloezieen

Je kunt dus een hoop geld besparen bij de keuze voor raamdecoratie. IKEA heeft zelfs een plisségordijn voor nog geen 5 euro wat een prima oplossing is als tijdelijk alternatief. Voor langdurig gebruik is dit plisségordijn gezien de kwaliteit iets minder geschikt, maar eerlijk is eerlijk, bij sommige van onze buren hangt dit plisségordijn nog steeds.

4. Kies eens voor tweedehands meubels

In een nieuwbouwwoning willen de meeste mensen ook nieuwe meubels. Veel van de meubels uit de vorige woning blijken toch minder geschikt en niet altijd goed te passen in de nieuwe woning.

De indeling is net anders, de woonkamer heeft vaak andere afmetingen en de meubels komen niet altijd meer goed uit in de nieuwe woning.

Het is vaak beter niet alle meubels meteen nieuw te kopen in een nieuwe woning. Vaak moet je toch even wennen aan een nieuwe woning en maak je betere keuzes voor nieuwe meubels als je er al even woont.

Natuurlijk kan het echt geen kwaad als je een aantal meubels vervangt, maar direct een totaal nieuwe inrichting is lang niet altijd een slim idee.

Passen de oude meubels echt niet en wil je toch direct nieuwe meubels kopen? Kies dan ook eens voor tweedehands meubels. Het inrichten van een nieuwbouwwoning is al duur genoeg en door tweedehands meubels uit te kiezen kan je een hoop geld besparen.

Ook je oude meubels, die niet meer in de nieuwe woning passen, kan je weer verkopen. Op deze manier kan je nog wat extra geld verdienen in deze dure tijd.

5. IKEA hacks

Met een beperkt budget is een beetje creativiteit bij het inrichten van een nieuwbouwwoning wel zo handig. Zo kan je namelijk heel wat geld besparen.

Vaak heeft IKEA handige oplossingen voor in huis die een stuk goedkoper zijn. Loop eens een middagje door de winkel, kijk goed rond bij de ingerichte kamers en je doet zo heel wat ideeën op voor leuke IKEA hacks.

Zo wilde ik zelf graag een inloopkast in onze nieuwbouwwoning, maar hier hadden we eigenlijk geen budget voor. Met losse kasten en kledingroedes hebben we toen zelf een inloopkast gebouwd en zo waren we een stuk goedkoper uit.

inloopkast ikea

Ook in de badkamer hebben we de eerste jaren een IKEA hack gehad door een keukenblad van IKEA toe te passen als werkblad voor de waskommen. Dit was een stuk goedkoper dan een wasmeubel op maat uit de badkamerwinkel.

En ook hebben mijn man en ik allebei een bureau op maat met losse onderdelen van IKEA gemaakt. Wel iets origineels in huis, maar niet de hoofdprijs betalen: dat kan best met een beetje creativiteit en DIY.

6. Geduld is een schone zaak

Als je budget oneindig is dan kan je natuurlijk alles precies zo inrichten zonder dat je hoeft na te denken over de prijs. Maar de realiteit is dat dit voor de meeste mensen geen optie is. En dan is geduld een schone zaak.

Niet alles hoeft direct perfect. Wil jij die standaard saaie nieuwbouwdeuren vervangen voor mooiere deuren? Dat kan ook over een paar jaar. In de tussentijd zou je één van deze budgetoplossingen kunnen overwegen.

Wil jij de tuin ook meteen perfect inrichten met overkapping, luxe zithoek en een zwembad? Ook dat hoeft niet meteen en dit kan in etappes.

Denk dus kritisch na waar je je geld nu aan wilt uitgeven en wat ook later kan. Accepteer dat er bij het inrichten van een nieuwbouwhuis veel komt kijken en dat niet alles direct af hoeft.

Soms is het ook beter om juist even te wachten. Als je een tijdje in het huis woont weet je beter wat je ook echt nodig hebt en kan je nog beter keuzes maken bij het inrichten van de woning.

7. Houd aanbiedingen in de gaten

Door te letten op aanbiedingen kan je een hoop geld besparen bij het inrichten van een nieuwbouwwoning. Verf is (bijna) altijd wel bij een bouwmarkt in de aanbiedingen en ook lampen, raambekleding en deurbeslag is vaak afgeprijsd.

Prijzen vergelijken is sowieso een slim idee, want zo kan je een hoop geld besparen. En soms loont het ook om alles bij één winkel te kopen. Dan heb ik het niet over de bouwmarkt, maar juist over een speciaalzaak. Als je grote aantallen koopt dan kunnen deze winkels soms een aantrekkelijke kortingen bieden, waardoor de aankoop opeens een stuk voordeliger wordt.

Een nieuwbouwwoning inrichten is niet goedkoop, maar dat wil niet zeggen dat je de kosten niet een beetje binnen de perken kunt houden. Van veel dingen zelf doen, goedkope oplossingen kiezen tot het wachten op aanbiedingen: op deze manieren kan je heel wat geld besparen.

Succes met het inrichten van je nieuwbouwwoning!

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven