5 x kerstgroen in huis zonder kerstboom
kerst groen anders dan kerstboom

5 x kerstgroen in huis zonder kerstboom

Ben jij op zoek naar groene alternatieven voor een kerstboom in huis? Misschien heb je wel geen plek voor een kerstboom, wil je liever geen kerstboom in huis vanwege huisdieren of kies je uit duurzame overwegingen liever niet voor een kerstboom in huis.

Gelukkig zijn er leuke alternatieven voor echt kerstgroen in huis zonder een kerstboom te kopen.

kerstgroen zonder kerstboom

Denk bijvoorbeeld aan:

 • Een mini kerstboom
 • Kerstster
 • Dennengroen in een vaas
 • Amarylisbol als kerstdecoratie
 • Een krans van echt kerstgroen

In dit artikel deel ik graag inspiratie voor leuk kerstgroen zonder kerstboom in huis. Ook als je wel een kerstboom in huis hebt, maar nog meer kerstgroen in huis wilt halen zijn dit leuke ideeën. Zo maak je het nog gezelliger in huis.

1. Kies een mini kerstboom voor in huis

Als je weinig plek hebt in huis dan is een mini kerstboom een leuk idee voor in huis. Ook als je katten hebt die graag in de kerstboom klimmen dan kan een mini kerstboom een leuk idee zijn.

Zelf heb ik een aantal jaar lang een mini kerstboom gehad. Ideaal, want deze kan je op een kast zetten waardoor onze hond er niet bij kan. Ook kan je zo voorkomen dat er naalden op de grond vallen, wat gevaarlijk kan zijn voor huisdieren. Zeker bij jonge en nieuwsgierige huisdieren is het slim hier voorzichtig mee te zijn. Een kamerden heeft als voordeel dat deze geen naalden verliest en is een nog veiligere keuze.

Je kunt de mini kerstboom simpel versieren met wat lichtjes en een slinger om zo toch een beetje het kerstgevoel in huis te halen, maar je kunt ook kiezen voor een minimalistische kerstboom.

Je kunt kiezen voor een kleine variant van de traditionele kerstboom, maar de kamerden (araucaria heterophyllia) en Glauca Cedrus libani zijn ook bekende alternatieven voor een kleine kerstboom in huis.

Na kerst zet je deze boompjes in pot in de tuin. Zo kan je de boom het jaar erna weer opnieuw in huis halen. Je kunt de kerstboom ook in de volle grond in de tuin zetten en het jaar erna weer uitgraven. Een nadeel hiervan is wel dat de boom zo veel harder zal groeien. Vooral de Glauca kan in de volle grond heel hoog worden, dus zelf zou ik er daarom voor kiezen deze in een pot te laten staan.

mini kerstboom

2. Een kerstster op tafel

Zelf haal ik elk jaar een kerstster als kamerplant met kerst in huis. Je kunt hem in de traditionele kleur als rood en wit kopen, maar tegenwoordig wordt deze plant in allerlei kleuren als roze en geel gekweekt en kan je ook kiezen voor de kerstster met mooi gemêleerd blad.

Als je goed voor de kerstster zorgt dan kan deze wel 6 maanden bloeien, maar eerlijk is eerlijk, dit is mij nog nooit gelukt. Je kunt er zelfs voor zorgen dat de kerstster weer opnieuw gaat bloeien door deze wekenlang op een donkere plek te bewaren, maar dit is wel een flinke uitdaging.

De kerstster is een hele goedkope oplossing voor echt kerstgroen in huis, dus makkelijker is het om elk jaar met kerst een nieuw plantje in huis te halen.

kerstster plant modern

3. Amaryllis bol

Ook de amaryllis bol is typisch groen wat bij kerst hoort. De amaryllis, vaak in het wit of rood, zorgt met zijn mooie grote bloemen voor het echte kerstgevoel.

Je kunt een amaryllis bol in een wax kopen, op deze manier worden ze vaak in kerststukjes verwerkt. Deze heeft dan geen water nodig. Maar je kunt er ook voor kiezen om een amaryllis bol in een vaasje met water te zetten of in een bloempot op aarde te zetten.

De amaryllis bol heeft 4 tot 6 weken nodig tot deze tot bloei komt. In de winkel vindt je soms al exemplaren die met kerst in bloei staan, maar je kunt ook juist voor de eenvoud van de bloembol kiezen en wachten tot deze bloeit in het (saaie) voorjaar om de boel op te fleuren.

4. Dennentakken in een vaas

Een aantal dennentakken in een vaasje is altijd een leuk idee. Zelf haal ik in deze tijd van het jaar minder snel bloemen in huis en kies ik juist voor mooi kerstgroen in een vaas.

In plaats van dennentakken kan je ook voor ander groen kiezen wat het in deze tijd van het jaar goed doet. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Pinus takken (mijn favoriet)
 • Eucalyptus (leuk om verschillende soorten eucalyptus te combineren)
 • Wilde tijm
 • Hakea
 • Skimmia
 • Ilex kersttakken
 • Asparagus takken

Eventueel kan je ook een aantal van deze takken aan elkaar binden met een touwtje of elastiekje. Maak er nog wat mini kerstballen aan en hang dit aan de deur of muur. Deze takken kunnen namelijk lang zonder water en zo heb je simpel en snel een mini kerststukje voor in huis.

5. Een kerstkrans van echt groen

Ook met een kerstkrans kan je echt groen in huis halen zonder dat je een grote kerstboom hoeft te decoreren. Zelf vind ik het altijd gezellig staan om een aantal kerstkransen buiten op te hangen, maar ook binnen staat dit natuurlijk heel gezellig.

Het goedkoopst haal je een simpele kerstkrans van echte dennentakken op de markt. Dit is stukken goedkoper dan in het tuincentrum.

Wil je juist een mooi versierde kerstkrans? Dan kan je het beste bij de speciaalzaak terecht. Ook online vind je mooie kerstkransen van echt groen.

Een kerstkrans blijft heel lang mooi en kan je ook in januari en februari nog laten hangen. Als je dit te druk vindt dan kan je de kerstkrans verplaatsen naar de tuin of het balkon. Haal eventueel de wat drukkere kerstdecoratie uit de krans en zo kan je er nog maandenlang van genieten.

Eerlijk is eerlijk, ik combineer elke jaar een kerstkrans van echt groen met een kunstkrans. Deze blijft elk jaar mooi en zo bespaar ik geld doordat ik niet elk jaar meerdere kransen hoef te kopen.

buiten gezellig kerst 1

Genoeg ideeën dus om echt groen in huis te halen tijdens kerst, ook als je niet voor een kerstboom in huis kiest.

Heb jij nog een ander leuk idee voor kerstgroen in huis? Deel het dan in de comments onder dit bericht.

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven