Help, het hoeslaken blijft niet zitten - 4 handige oplossingen

Help, het hoeslaken blijft niet zitten – 4 handige oplossingen

Niks is zo vervelend als een hoeslaken dat niet goed om het matras blijft zitten. Zelf werd ik in het verleden regelmatig ‘s nachts wakker omdat het hoeslaken van het matras schiet, natuurlijk net altijd aan mijn kant.

Gelukkig heb ik inmiddels de oplossing gevonden waardoor het hoeslaken goed en straks om het matras blijft zitten. Niet alleen ziet het bed er zo veel netter uit, ook word ik zo nooit meer ‘s nachts wakker van een hoeslaken dat niet meer goed op de plek ligt. Het laatste waar je zin in hebt is om midden in de nacht aan het hoeslaken te trekken om het weer goed op de plek te krijgen.

Zelf hebben wij een extra dik matras. Wij hebben namelijk een boxspring met een dik matras en daaroverheen nog eens een extra topper. Het ligt echt heerlijk, maar het is wel extra lastig om een hoeslaken te vinden dat past. Inmiddels hebben we gelukkig een oplossing gevonden waardoor het hoeslaken mooi blijft zitten.

hoeslaken goed op de plek

Dit zijn 4 handige oplossingen zodat het hoeslaken strak blijft zitten:

  1. Een lakenspanner;
  2. Kies een grotere maat hoeslaken;
  3. Leg een molton onderlegger onder het hoeslaken;
  4. Kies een hoeslaken met elastiek.

Ik laat je graag zien hoe ik het hoeslaken strak en netjes om het matras hou met deze methodes. Je zult zien hoe makkelijk het is en het scheelt een heleboel frustratie.

Oplossing 1: een lakenspanner

Dit is wat mij betreft de beste oplossing! Sinds wij een lakenspanner gebruiken blijft het hoeslaken altijd goed op het matras zitten.

Het hoeslaken had eerst altijd de neiging om bij één kant niet goed te blijven zitten, maar dankzij de lakenspanners wordt het hoeslaken mooi strak getrokken en kan het niet meer van zijn plek af.

Je bevestigt de lakenspanner op elke hoek en zet deze met drie clipjes vast. Deze lakenspanners worden ook wel bretels genoemd en hiermee zet je het hoeslaken extra goed vast.

Sinds wij deze lakenspanner gebruiken kan het hoeslaken niet meer van de plek af en blijft het altijd goed zitten. Deze lakenspanner heeft 4,4 van de 5 sterren uit ruim 6.500 beoordelingen. De lakenspanners zijn goedkoop en makkelijk in gebruik, het is dus niet zo gek dat deze heel populair zijn!

hoeslaken met lakenspanner

Oplossing 2: kies een grotere maat hoeslaken

Soms blijft een hoeslaken niet goed zitten omdat de maat van het hoeslaken te klein is. Controleer daarom goed of je wel de goede maat hoeslaken hebt uitgekozen.

Toen wij overstapten van een matras naar een boxspring liepen wij er tegenaan dat veel van onze hoeslakens helemaal niet meer pasten. Veel standaard maten hoeslakens zijn gemaakt voor smallere matrassen en daarom niet geschikt voor een dikker matras zoals een boxspring of luxe matras.

Daarom hebben wij een paar jaar geleden een aantal hoeslakens vervangen voor hoeslakens voor een iets dikker matras. De opties die toen (betaalbaar) werden aangeboden waren voor matrassen tot ongeveer 25 centimeter. Onze boxspring in combinatie met de topper is net een paar centimeter dikker. Daarom blijven deze helaas niet helemaal goed zitten, maar in combinatie met een lakenspanner werkt dit heel goed bij ons.

Inmiddels zijn er hoeslakens te koop voor boxsprings en matrassen met een nog bredere rand van 35 tot 40 centimeter. Als je toch nieuwe hoeslakens wilt kopen dan is het slim om voor deze hoeslakens met bredere rand te kiezen. Dit is wel een duurdere optie dan de lakenspanners, maar met het bed opmaken is dit weer een stukje makkelijker.

Deze hoeslakens voor boxsprings van HEMA zijn bijvoorbeeld geschikt voor boxsprings met een rand tot 35 centimeter. En hier vind je een overzicht van hoeslakens voor matrassen van 25 tot 40 centimeter.

Lezeres Anouk vertelde mij dat ze zelf altijd voor hoeslakens kiest van het merk Bella Donna. Ze geeft aan dat hoeslaken van dit merk gegarandeerd goed blijven zitten, heerlijk zacht zijn en na vele malen wassen en drogen nog steeds er mooi uitzien zonder te pillen.

Oplossing 3: leg een molton onder het hoeslaken

Een molton onder het hoeslaken leggen is altijd een goed idee. Een molton onderlegger beschermt namelijk je matras.

Elke nacht verlies je ongeveer een halve liter vocht en dit trekt (gedeeltelijk) in je matras als je geen molton gebruikt. Ook absorbeert een molton urine, bloed en andere vloeistoffen die anders in het matras kunnen trekken.

Of dit nog niet genoeg reden is voor een molton onderlegger, voorkomt een molton onderlegger ook wrijving tussen het matras en het hoeslaken.

Leg je een hoeslaken direct op het matras, dan is de kans groot dat dit gaat glijden en schuiven op het matras. Hierdoor blijft het hoeslaken niet goed op de plek zitten. Een molton is een stuk stroever qua materiaal en zorgt ervoor dat het hoeslaken veel beter op de plek blijft zitten.

Een molton onderlegger heeft doorgaans een elastiek en blijft daardoor, in tegenstelling tot veel hoeslakens, wel goed op de plek zitten.

Oplossing 4: kies voor een hoeslaken met elastiek

Een molton blijft dus veel beter op de plek zitten, omdat het een elastiek rondom heeft. Het is eigenlijk heel raar dat niet elk hoeslaken ook een elastieken rand heeft, want hierdoor zou een hoeslaken ook veel beter op de plek blijven zitten.

Niet alle hoeslakens hebben dus een elastieken rand, maar er zijn wel hoeslakens met elastiek te koop. Je kunt dus ook hiervoor kiezen, zodat het hoeslaken beter blijft zitten. Deze hoeslakens met elastiek hebben 4,3 van de 5 sterren uit ruim 2.000 beoordelingen. Deze hoeslakens zijn hiermee een vaak gekozen alternatief voor de standaard hoeslakens.

Natuurlijk is het ook hierbij wel belangrijk dat je kijkt naar de goede maat hoeslakens. Let er dus op dat de rand van het hoeslaken lang genoeg is voor jouw bed of boxspring. Toch heb je nu iets meer speling, omdat het hoeslaken minder trekt dankzij de elastieken rand.

Wij hebben zelf eigenlijk alleen maar net te kleine hoeslakens, omdat bredere hoeslakens tot een paar jaar geleden lastig verkrijgbaar waren. Toch is onze ervaring dat de hoeslakens met elastiek beter blijven zitten dan die zonder elastieken rand. Maar om helemaal te voorkomen dat deze van de plek af glijden gebruiken wij ook hierbij de lakenspanners. Tegenwoordig is er gelukkig ruimere keuze in hoeslakens met een hoge rand, ook in combinatie met elastiek.

Hoeslaken Katoen met Elastiek

Verkrijgbaar in verschillende afmetingen en 30 kleuren

Koop bij:

amazon.nl

Er zijn dus meerdere manieren die ervoor zorgen dat het hoeslaken strak en mooi om het matras blijft zitten. Als je je huidige hoeslakens wilt houden dan zijn een lakenspanner in combinatie met een molton onderlaken de beste oplossing.

Maar als je nieuwe hoeslakens wilt kopen dan zou je dus kunnen kijken naar hoeslakens met een extra brede rand en hoeslakens met elastiek.

Ook kan je bij het kopen van een nieuw hoeslaken op het materiaal van het hoeslaken letten. Sommige mensen zeggen dat Jersey en katoen minder goed op de plek blijven zitten en daarom een minder handige keuze zijn.

Dit is heel persoonlijk. Zelf vind ik dit prettige en kwalitatief goede materialen en vooral ook betaalbaar. En met de eerder genoemde oplossingen kan je ook met een hoeslaken van Jersey of katoen ervoor zorgen dat dit mooi op de plek blijft liggen.

Je weet nu wat je kan doen om ervoor te zorgen dat het hoeslaken goed op de plek blijft zitten, zonder dat deze van het matras schiet. Oplossing 1 is mijn eigen favoriet, maar er is voor iedereen wat wils.

Heel veel succes.

Liefs, Ilse

Bewaar dit artikel op Pinterest voor later:

hoeslaken strak houden

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven