Zo hang je een schilderij op achter de bank

Zo hang je een schilderij op achter de bank

Wil jij weten hoe je een schilderij of canvas foto het beste achter de bank kunt ophangen? In dit artikel laat ik je een aantal voorbeelden zien hoe je een schilderij, poster of gallery wall het beste op de muur achter de bank kan ophangen.

Heel vaak wordt gekozen voor een horizontaal schilderij achter de bank. Maar ook een verticaal schilderij of zelfs meerdere schilderijen naast elkaar kunnen heel erg leuk staan.

Tijdens interieuradviezen krijg ik vaak de vraag hoe een foto of poster het beste achter de bank kan worden opgehangen. Daarbij valt het mij op dat mensen vaak voor een te kleine wandafbeelding kiezen, waardoor de afbeelding niet mooi tot zijn recht komt. Ook hangen mensen de wandafbeelding vaak niet op de beste plek achter de bank op.

Ik heb een aantal tips voor je hoe een schilderij het beste achter de bank op kunt hangen.

Basisregels voor het ophangen van een schilderij achter de bank

kunst achter bank ophangen

Als je rekening houdt met deze basisregels wordt het een stuk makkelijker een schilderij op een mooie manier op te hangen achter de bank:

  • Het schilderij boven de bank mag ongeveer 2/3 van de breedte van de bank zijn. Bij een verticale wandafbeelding mag dit ook net iets smaller zijn. Hang dan de de wandafbeelding beter niet precies in het midden van de bank. Kies je voor meerdere posters naast elkaar? Zorg dan dat het totaal van alle posters bij elkaar ongeveer 2/3 van de breedte van de bank is.
  • Je hangt het schilderij ongeveer 20 à 25 centimeter boven de bank. Zo zit er voldoende ruimte tussen de bank en het schilderij en lijkt de woonkamer ruimtelijker.
  • Hou minimaal 30 centimeter ruimte over tussen het schilderij en het plafond. Zeker bij een verticaal schilderij ga je al snel de hoogte in. Als het schilderij te dicht aan het plafond grenst zal de ruimte hierdoor kleiner lijken. Daarom is het belangrijk voldoende afstand te houden tot het plafond.
  • Je kunt een schilderij precies in het midden boven de bank hangen, maar dit hoeft niet. Door het schilderij iets meer naar links of rechts op te hangen creëer je een speels effect. Verderop in dit artikel vind je een aantal voorbeelden hiervan.

Dit zijn een aantal basisregels, maar natuurlijk is elke situatie anders. Een horizontaal schilderij oogt heel anders in de ruimte dan een verticaal schilderij of een gallery wall. En met bijzondere vormen, zoals vierkante foto’s of een hexagon foto, kan je nog meer spelen met de ruimte boven de bank.

Een horizontaal schilderij boven de bank

canvas achter bank

Dit is waarschijnlijk de meest gekozen optie voor een schilderij boven de bank: een horizontaal schilderij dat ongeveer 2 / 3 van de lengte van de bank heeft.

In dit voorbeeld zie je dat het schilderij net niet in het midden van de bank is opgehangen. Persoonlijk vind ik dit erg mooi, omdat het het interieur net iets dynamischer maakt. Maar als jij kiest voor de traditionele manier en het schilderij wel precies in het midden van de ruimte ophangt dan is dit natuurlijk ook goed.

In dit voorbeeld zie je wel dat het schilderij net iets te hoog boven de bank hangt en daardoor net niet helemaal bij de rest van de ruimte lijkt te horen. Beter is het daarom om je aan de basisregels te houden en het schilderij ongeveer 20 à 25 centimeter boven de bank te hangen.

Een verticaal schilderij boven de bank

Een verticaal schilderij boven de bank zie je wat minder vaak, maar kan wel heel leuk staan. Zeker als je een hoog plafond hebt is het leuk om voor deze optie te kiezen, omdat je zo de hoogte van de ruimte kunt benadrukken.

In de meeste huizen zit echter niet zo’n hoog plafond en dan kan het wat lastiger zijn voor verticaal te kiezen, omdat de totale breedte van het schilderij dan wat kleiner blijft.

Toch kan het zeker leuk zijn om voor een verticaal schilderij te kiezen, zoals ik bij dit interieuradvies geadviseerd heb:

histor melkweg met ixxi marble melt

De breedte van het schilderij is een stuk kleiner dan de bank. Hierdoor is het wat lastiger de afbeelding mooi tot zijn recht te laten komen boven de bank. Daardoor hangt de afbeelding niet in het midden, maar op ongeveer 2/3 van de breedte van de bank. Dit maakt de ruimte een stuk dynamischer en staat leuker dan precies in het midden.

Daarnaast is het leuk om iets aan de andere kant van de bank op te hangen. Denk bijvoorbeeld aan een wandlamp, wat tegelijkertijd ook heel praktisch is als je graag leest op de bank. Ook een hangplant is een leuk idee om hier boven de bank op te hangen.

gallery wall achter bank

Als je graag voor verticale afbeeldingen kiest zou je ook een gallery wall kunnen overwegen. De afbeeldingen afzonderlijk zijn dan verticaal, maar de gallery wall zelf kan je wel een horizontale of vierkante vorm geven.

Het is zo een stuk makkelijker om ongeveer 2/3 van de breedte van de bank te benutten. Omdat je meerdere schilderijen naast elkaar hangt is de hoogte van het schilderij kleiner. Zo hou je voldoende afstand van het plafond.

Andere ideeën voor een schilderij boven de bank

meerdere schilderijen achter bank

Je kunt ook meerdere schilderijen van dezelfde maat naast elkaar hangen boven de bank. Dit heeft net als een gallery wall als voordeel dat je zo de lengte van de muur goed kunt benutten, zonder dat de schilderijen te dicht bij het plafond hangen.

In dit voorbeeld zie je dat de schilderijen over de hele breedte van de bank hangen. Het is dan ook slechts een richtlijn om ongeveer 2 / 3 van de breedte van de bank aan te houden. Soms mag je dus best voor iets breder kiezen. Voor de optische illusie zou ik in dit voorbeeld wel net voor iets smaller gekozen hebben zodat de lijn van het schilderij niet recht loopt met de leuningen.

histor ongecompliceerd met planten

In dit voorbeeld heb ik de bewoonster geholpen met het samenstellen van een persoonlijke gallery wall boven de bank. Ze had veel dierbare kunst en herinneringen die ze graag boven de bank wilde ophangen.

De totale gallery wall is breder dan de bank. Daarom is er hier voor gekozen de gallery wall niet recht boven de bank te hangen, maar met de breedte van de ruimte te spelen. De gallery wall begint op 2/3 boven de bank en loopt aan de andere kant van de bank door.

Ook als je een kastje naast de bank hebt staan kun je er voor kiezen om de muurdecoratie niet recht boven de bank te hangen. Hang de muurdecoratie bijvoorbeeld deels boven de bank en deels boven het kastje.

Zoals je in dit voorbeeld kunt zien verbind je de twee losse meubels zo beter met elkaar:

twee schilderijen achter bank

Zoals je kunt zien zijn er meerdere manieren om een schilderij achter de bank op te hangen. Hou rekening met de belangrijkste basisregels, waardoor jij ervoor zorgt dat het schilderij niet veel te klein is en mooi in de ruimte past. Hang het schilderij niet te hoog, maar ook niet te laag.

Het maakt dan niet uit of je voor een verticaal schilderij, horizontaal schilderij of misschien wel een muurcirkel kiest: met deze tips hangt het schilderij altijd mooi boven de bank.

Heb je nog een vraag? Laat dan gerust een reactie achter onder dit artikel.

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Bewaar dit bericht op Pinterest voor later:

muurdecoratie ophangen boven bank

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven