Maak slim (en energiezuinig) gebruik van de droger met deze tips
wasmachine

Maak slim (en energiezuinig) gebruik van de droger met deze tips

Veel huishoudens hebben een wasdroger en dat is niet zo gek, want hiermee droog je de was makkelijk en snel. Maar de wasdroger is één van de allergrootste energiesluipers in huis. Als je wilt besparen op de energierekening kijk dan ook eens naar het gebruik van de droger, want zo kan je heel wat energie besparen.

Er zijn namelijk heel wat trucjes om minder energie te verbruiken wanneer je de droger aanzet. Door een aantal dingen aan te passen heeft de droger namelijk minder tijd nodig voor het drogen van de was en zo gebruik je minder elektriciteit.

Lees snel verder om te kijken hoe je slimmer gebruik kunt maken van de wasdroger.

Waarom het zo belangrijk is om de wasdroger schoon te maken

Voor ik de tips voor het sneller drogen van de was met je deel wil ik het eerst met je hebben over het belang van het reinigen van de wasdroger. De wasdroger is namelijk één van de elektrische apparaten in huis die het vaakst in brand vliegt.

Op zo’n moment is het natuurlijk slim om een goede woonverzekering te hebben afgesloten, maar voorkomen dat de wasdroger in brand vliegt is nog veel belangrijker.

De oorzaak van een brand in de droger is meestal namelijk heel simpel: mensen reinigen de droger te weinig. Hierdoor hoopt het stof zich in de droger steeds verder op en kan de lucht niet meer goed circuleren. Het stof zorgt voor een verstopping, waardoor de droger oververhit raakt en er kortsluiting ontstaat. Dit kan je voorkomen door het pluizenfilter na elke draaibeurt goed te reinigen.

Er zijn nog meer dingen die je kunt doen om oververhitting en brand in de droger te voorkomen, zoals ervoor te zorgen dat er voldoende ruimte rondom de droger is zodat hij zijn warmte goed kwijt kan en de condensor regelmatig schoon te maken.

Raadpleeg daarom goed de instructies voor het veilig gebruik van de droger. Het beste kan je de droger alleen aanzetten als er iemand thuis is, zodat je toch kunt ingrijpen mocht het toch een keer mis gaan.

Naast een veilig gebruik van de droger, zijn er ook manieren om energiezuiniger met de wasdroger om te gaan. Dit zijn mijn favoriete tips.

11 x energiezuiniger de droger gebruiken

energie besparen wasdroger

1. Gebruik geen wasverzachter bij de was

Dat je wasverzachter bij elke wasbeurt moet toevoegen is allang achterhaald. Er zijn andere alternatieven waarmee je de was zachter kunt maken en lekker kunt laten ruiken.

Het grootste nadeel van wasverzachter is dat het een vettig laagje achterlaat op de was. Dit vettige laagje kan niet alleen irriteren op de huid, maar dit laagje werkt ook nadelig bij het gebruik van de droger.

Door het laagje wasverzachter op je kleding herkent de droger namelijk minder goed wanneer de kleding droog genoeg is. Ook komt dit vettige laagje op binnenkant van de droger zelf terecht, waardoor de sensoren minder goed werken.

In een extreem geval kan de droger hierdoor zelfs zo lang doorwerken, waardoor er oververhitting en brand in de droger ontstaat. Het zou toch enorm zonde zijn als je je opstalverzekering moet gebruiken omdat er schade aan je huis is ontstaan door een brand veroorzaakt door wasverzachter?

Doe daarom de wasverzachter vandaag nog de deur uit en gebruik één van de andere alternatieven voor een zachte was.

2. Gebruik wasdrogerballen bij de was

In plaats van wasverzachter kan je wasdrogerballen bij de was gebruiken. Wasdrogerballen zijn wollen ballen die je in de droger doet. Deze wasdrogerballen zorgen ervoor dat de warmte in de droger beter verdeeld wordt. Hierdoor kan je tot 25 % energie besparen op het gebruik van je droger.

Zelf gebruik ik al jaren deze wasdrogerballen en ik kan echt niet meer zonder. Wasdrogerballen gaan tot wel 1000 wasbeurten mee en zijn uiteindelijk ook een stuk goedkoper dan wasverzachter.

Daarnaast zorgen wasdrogerballen er ook voor dat je was zachter wordt, minder kreukt en dat je was niet statisch wordt.

Je zou ook een druppel etherische olie aan de wasdrogerballen kunnen toevoegen om de was lekker te laten ruiken, maar pas wel op dat je niet te veel gebruikt.

3. Zet de droger aan als de zon schijnt

Als je zonnepanelen hebt dan is het slim om de droger alleen aan te zetten wanneer de zon schijnt. Op het moment dat de zon schijnt en de zonnepanelen werken is het handig om op hetzelfde moment maximaal te profiteren van de opgewekte energie.

Alhoewel de salderingsregeling op dit moment nog niet wordt afgebouwd, is het verstandig om toch alvast zoveel mogelijk energie te gebruiken op het moment dat je ook energie opwerkt.

Niet alleen wordt het elektriciteitsnetwerk zo minder belast, ook kan je zo geleidelijk wennen aan wanneer de salderingsregeling niet meer geldt. Het duurt namelijk niet lang meer voor je het financieel gaat merken dat je het beste energie kunt gebruiken als de zon schijnt. En een slimme meid is op haar toekomst voorbereid!

4. Centrifugeer de was extra

Hoe droger de was, hoe minder energie de wasdroger nodig heeft om de was kastdroog te maken. Hoe droger de was uit de wasmachine komt, hoe beter het is.

En door de was extra te centrifugeren in de wasmachine, komt de was hier extra droog uit. De wasmachine verbruikt minder energie dan de droger, dus zo kan je energie besparen.

Maar let op: hoe kwetsbaarder de stof van de kleding, hoe lager de toerental van de centrifuge moet zijn. Kwetsbare stoffen als wol kan je dan ook beter niet op een te hoog toerental centrifugeren. Maar wol is ook een stof wat toch al beter niet in de droger kan.

Lakens kan je bijvoorbeeld best op een iets hoger toerental zetten, waardoor deze droger uit de wasmachine komt. De wasdroger heeft dan minder tijd nodig voor het drogen van de was.

Hou er wel rekening mee dat hoe hoger het toerental, hoe groter de kans op slijtage van het textiel.

5. Stop de wasdroger niet te vol

De was in de wasdroger droogt sneller door de luchtcirculatie in de droger. Hoe voller je de droger stopt, hoe minder goed de warme lucht door de droger kan circuleren. Hierdoor duurt het langer voor de was goed droogt wordt.

Als vuistregel kan je aanhouden dat de was tot net iets boven de helft van de wasdroger gevuld mag worden. Zo kan de lucht goed circuleren in de wasdroger, voorkom je oververhitting en haal je het beste resultaat uit de wasdroger.

6. Maak het pluizenfilter schoon

Al eerder heb je kunnen lezen dat het belangrijk is om na elke wasbeurt het pluizenfilter schoon te maken, om brandgevaar in de droger te voorkomen.

Maar ook voor het energiezuinig gebruik van de droger is het belangrijk om het pluizenfilter na elke wasbeurt te reinigen.

Als het pluizenfilter verstopt raakt dan kan de warme lucht namelijk minder goed circuleren door de droger. Hierdoor heeft de droger meer tijd nodig om de was goed te drogen en verbruikt de droger meer energie dan bij een schoon pluizenfilter voor het drogen van de was.

7. Maak ook de overige onderdelen van de droger schoon

Niet alleen het pluizenfilter moet je na elke wasbeurt schoonmaken. Ook andere onderdelen van de droger moeten regelmatig gereinigd worden voor een efficiënt gebruik van de droger.

Als je een condensdroger hebt dan moet dit bakje na elk gebruik geleegd worden. Na verloop van tijd kan er wat stof in de condensbak komen en dan is het belangrijk deze bak ook eens goed te reinigen. Hetzelfde geldt als je een afvoerdroger hebt: in de buis kan na een tijd wat vuil en stof terecht komen en deze moet dan gereinigd worden.

Nieuwere drogers hebben vaak een zelfreinigende unit, maar zeker bij oudere drogers moet je ook zo nu en dan de condensor reinigen. Dit is een roestvrijstalen rooster, meestal aan de onderkant van de droger, die je los kunt maken. Raadpleeg de instructies van de wasdroger hoe je deze het beste kunt reinigen.

Ook de trommel aan de binnenkant zou je zo nu en dan eens goed kunnen reinigen, zeker als je wasverzachter hebt gebruikt wat een vettig laagje kan achterlaten.

Door alle onderdelen goed schoon te houden zorg je ervoor dat de luchtcirculatie optimaal blijft werken. Ook de sensoren kunnen zo goed herkennen wanneer de was droog is.

8. Gebruik de juiste drogerinstellingen

Alhoewel elke wasdroger anders is, heeft elke droger wel verschillende standen.

Denk aan standen als katoen, deken, handdoeken of lingerie. Gebruik zo veel mogelijk de juiste stand bij de bijbehorende was. Zo weet de droger hoe droog de was precies moet zijn, want dit is per type was verschillend.

Zo kan je energie besparen, want bij bepaalde type wasje hoeft de was niet kurkdroog en is deze dus sneller klaar.

9. Gebruik niet te veel wasmiddel

Net als dat je beter geen wasverzachter bij de was kunt gebruiken, is het ook niet slim om te veel wasmiddel bij de was te gebruiken.

Als je teveel wasmiddel gebruikt dan kan de was namelijk extra water vasthouden tijdens het gebruik van de wasmachine. Hierdoor heeft de droger langer nodig om de was goed te drogen en dit is zonde.

Wil je een wasmiddel zonder allerlei toevoegingen gebruiken dan kan je ook eenvoudig zelf je wasmiddel maken. Dit doe ik nu ongeveer een jaar en dit is niet alleen een duurzame optie, maar scheelt ook een heleboel geld.

10. Hergebruik het water

Als je een condensdroger hebt dan heb je na elk gebruik een volle bak met water. Deze kan je natuurlijk door de afvoer spoelen, maar als je nog een stap wilt maken in energiezuinig leven dan kan je dit water ook hergebruiken.

Dit water is namelijk ideaal om te gebruiken om de wc mee door te spoelen of om je planten mee water te geven.

Alle beetjes helpen en op jaarbasis kan je zo toch heel wat water hergebruiken.

11. Hang de was te drogen

Als je echt energiezuiniger met de droger om wilt gaan dan is het verstandig om de wasdroger minder vaak te gebruiken. Het is misschien een open deur, maar zo bespaar je een heleboel energie.

Zelf gebruiken wij bijvoorbeeld de droger alleen voor beddengoed, handdoeken en ondergoed. De overige kleding hangen wij aan het waslijn. Sommige stoffen kunnen extra snel slijten in de droger en daarom kiezen wij ervoor deze kleding aan de waslijn te drogen.

Bekijk deze tips voor het drogen van was in een kleine ruimte.

Bij mooi weer en voldoende plek in de tuin of op het balkon zou je de was ook buiten kunnen drogen, dit is de allerbeste manier.

Maar ook als je niet zonder je droger kunt zijn er dus genoeg manieren om de wasdroger energiezuiniger te gebruiken. Of je er nou voor kiest om de wasverzachter voortaan achterwege te laten of het pluizenfilter voortaan beter schoon te maken, dit alles zal je helpen om het energieverbruik van de droger te beperken.

Mis jij nog een tip in dit lijstje? Laat dan vooral een reactie achter onder dit bericht.

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven