Creëer het Zweedse lagom gevoel in huis
lagom interieur

Creëer het Zweedse lagom gevoel in huis

Een mooi interieur wat rust uitstraalt en waar je je thuis voelt: in Zweden weten ze precies hoe het moet. De Scandinavische woonstijl is niet voor niks al jarenlang populair.

In Zweden hebben ze de uitdrukking ‘Lagom’. Lagom wil zeggen ‘niet te veel en niet te weinig, maar precies goed’. Dit is de nieuwste trend om meer in balans en gelukkiger te leven. Een thema dat zeker aan het begin van het jaar veel mensen bezighoudt.

Een Lagom leven kan je natuurlijk als levensstijl toepassen, maar Lagom kan je ook in je interieur doorvoeren. Een interieur zegt namelijk veel over de mensen die er wonen. Door Lagom in je interieur door te voeren kan je meer balans en rust ervaren in huis. Een opgeruimd huis zorgt immers ook voor een opgeruimd hoofd.

Van het opruimen van je huis tot het toevoegen van neutrale kleuren aan je interieur (zoals plissegordijnen in neutrale kleuren of een beige muurkleur): in dit artikel lees je hoe je het Zweedse lagom gevoel kunt integreren in je huis.

tips voor een lagom intereiur

1. Ruim je huis op

Om meer geluk te voelen in je eigen huis is het belangrijk om eerst op te ruimen en overbodige spullen weg te doen. Zo creëer je niet alleen letterlijk meer ruimte, het geeft ook rust in je hoofd.

Lagom houdt in dat je je zo veel mogelijk omringd met mooie spullen die een functie hebben. Overbodige rommel die in de weg ligt en die je niet meer gebruikt, of niet meer mooi vindt, mag je daarom opruimen.

Lagom draait om niet te veel en niet te weinig. Je hoeft dus zeker niet alles weg te doen en een minimalistisch interieur te creëren, maar het is wel belangrijk dat je geniet van de spullen die je hebt.

Nog een pluspunt is dat je zo minder schoonmaakwerk hebt. Hoe minder spullen, hoe sneller je klaar bent met schoonmaken. En zo komt er weer ruimte voor andere dingen.

2. Kies neutrale kleuren

Bij Lagom draait het dus om precies genoeg. Geen afleiding van overbodige zaken, maar balans is een belangrijk thema.

Neutrale kleuren als wit, beige en lichtgrijs passen daarom perfect bij een lagom leefstijl. Niet voor niets zie je in Scandinavische landen meestal weinig kleur op de muur, want dit zorgt vaak voor onrust en afleiding.

Dat wil niet zeggen dat een kleur op de muur altijd verkeerd is. Het is één van de beste manieren om je woonstijl tot uitdrukking te brengen, maar het past minder bij de lagom leefstijl.

Niet alleen bij de keuze voor de muurkleur kan je neutrale kleuren kiezen, maar ook de kleur van de raamdecoratie heeft veel invloed op de uitstraling van de ruimte. Kies daarom bij de raambekleding het liefst voor neutrale en zachte tinten, bij voorkeur in combinatie met zachte materialen.

Denk bijvoorbeeld aan mooie inbetweens, stijlvolle plissegordijnen of klassieke vouwgordijnen voor in de woonkamer. Kies je voor plissegordijnen dan is Keje Splendid Pliss een mooie optie voor als je niet wilt boren in het kozijn. Dit kliksysteem monteer je namelijk met een magnetische strip eenvoudig op het kozijn.

lagom gevoel interieur

3. Voeg natuurlijke elementen aan je interieur toe

Voor dat echte lagom gevoel in huis voeg je een aantal natuurlijke elementen toe aan je interieur. Het draait namelijk niet om een minimalistisch interieur, maar om een interieur waar alles in balans is.

Natuurlijke elementen zoals houten accessoires of een mooi wollen plaid passen hier perfect bij. Ook planten zijn een mooie toevoeging om meer sfeer in de ruimte aan te brengen.

Een aantal subtiel uitgekozen accessoires zijn dan ook zeker een mooie toevoeging, maar bij de lagom leefstijl is het wel belangrijk dat je niet te veel accessoires in huis haalt, anders wordt het alsnog een rommel.

4. Haal zoveel mogelijk daglicht in huis

Iets wat ik persoonlijk altijd heel jaloersmakend vind, is de hoeveelheid daglicht dat bij Scandinavische interieurs naar binnen schijnt. Als ik foto’s zie van deze interieurs dan ziet alles er zo lekker helder en licht uit.

Gelukkig kunnen we zelf de hoeveelheid daglicht in huis ook wel een beetje beïnvloeden en onze eigen woonkamer een stukje lichter maken.

De lichte muren weerkaatsen het zonlicht, waardoor de ruimte lichter lijkt en meteen ook een stukje groter.

Door de ramen zo min mogelijk te blokkeren met raambekleding kan er maximaal zonlicht naar binnen schijnen. Wil je toch wat meer privacy voor de ramen, kies dan bij voorkeur voor zachte materialen in lichte kleuren, zoals plissegordijnen.

Je zult zien dat je door meer daglicht in huis te halen de ruimte er automatisch rustiger en zachter uitziet. Kies je juist voor donkere raambekleding of raambekleding van zware materialen dan kan dit juist afleiden en zorgen voor een disbalans in huis.

Net als kleur op de muur kan donkere raambekleding in sommige situaties heel mooi staan en goed bij de sfeer passen die je wilt uitstralen, maar het sluit echter niet mooi aan bij het lagom gevoel.

5. Kies voor meubels met een functie

Bij lagom hoort ook dat je niet meer koopt dan nodig en kiest voor duurzame opties. Een huis vol tierelantijntjes past minder bij deze leefstijl, maar een interieur vol weloverwogen keuzes is wel een goede match.

Daarom zie je in een lagom interieur vaak wel een aantal vintage of tweedehands meubelstukken (meestal gecombineerd met een modern interieur) en heeft bijna elk meubelstuk wel een functie. Genieten is belangrijk, dus daarom horen een paar zorgvuldig uitgekozen mooie details er ook zeker bij.

Maar kies met mate, zodat de stukken die je uitkiest ook echt de aandacht krijgen die ze verdienen. Een kamer vol mooie spullen zorgt ervoor dat alles de aandacht trekt. Hierdoor weet je niet goed waar je nu eigenlijk naar moet kijken en oogt het rommelig, waardoor de stukken uiteindelijk niet mooi tot hun recht komen.

Kies daarom liever voor een paar mooie elementen, in plaats van een huis vol decoratie.

6. Geniet

Lagom staat dus voor niet te veel en niet te weinig, maar precies goed. Bij lagom is het belangrijk dat je voor balans kiest zonder in te leveren op genieten.

Door eerst overbodige dingen weg te doen, ontstaat er weer ruimte en overzicht. Maar zoals eerder aangegeven is het doel dus niet een minimalistisch interieur. Voeg vooral een paar elementen aan de inrichting toe waar jij blij van wordt. Bijvoorbeeld een lekkere geurkaars, een lamp die al lang op je verlanglijstje staat of een mooi schilderij waar je blij van wordt.

Lagom in huis levert mooie dingen op:

  • minder spullen in huis geeft rust in het hoofd;
  • minder spullen in huis zorgt voor minder schoonmaakwerk, zo hou je tijd over voor andere dingen;
  • door minder geld aan decoratie e.d. uit te geven hou je geld over voor andere dingen;
  • doordat je minder spullen in huis hebt geniet je juist extra van de mooie spullen die je wel hebt;
  • door meer licht in huis te creëren voel je je ook echt lichter en opgewekter, dit heeft in veel gevallen een positief effect op je stemming;

En laat Lagom nou ook nog eens perfect aansluiten bij de woontrends van 2024. Lichte en zachte kleuren zijn helemaal hip.

Zelf heb ik recent ook een aantal muren in huis in een lichtere kleur geverfd en ik kan dit aan iedereen aanraden. Niet alleen ziet de ruimte er lichter en meer in balans uit, het heeft ook echt effect op hoe je je voelt in huis.

Maar eerlijk is eerlijk, ik ben gek op mooie spullen en heb er wel ‘iets’ te veel volgens de lagom leefstijl. Wie weet is hier nog wat winst te behalen voor mij.

Zou jij meer het lagom gevoel in huis willen halen? En hoe zou je dat doen?

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven