Style je huis in januari: decoratie ideeën voor na de feestdagen
na kerst decoratie in huis

Style je huis in januari: decoratie ideeën voor na de feestdagen

Nu de kerstboom de deur uit is en alle kerstdecoratie weer is opgeborgen kan het er wat saai en sfeerloos uitzien in de woonkamer. Zeker in januari, wanneer het vaak koud is en de dagen kort zijn is het begrijpelijk als je het extra gezellig wilt maken in huis.

Zelf hebben wij vloertegels in de woonkamer en nu alle kerstdecoratie weer is opgeruimd ziet het er wat leeg en kil uit. Alhoewel vloertegels super praktisch zijn in onderhoud, is het wel heel belangrijk om balans aan te brengen met warme materialen om het gezellig te maken in huis.

Nu het voorjaar lonkt, maar tegelijkertijd nog zo ver weg is, kan je meer sfeer in huis brengen met natuurlijke materialen, warme texturen en lichte kleuren.

Bekijk deze decoratie ideeën voor het stylen van je huis na de feestdagen voor inspiratie om het gezellig te maken in huis aan het begin van het nieuwe jaar.

Haal nieuwe planten in huis

Niet voor niets zie je nu veel reclame voorbij komen met de slogan ‘kerstboom eruit, nieuwe kamerplant erin’. De kerstboom heeft een groot gat in de woonkamer achtergelaten en dat is een goede reden om nieuwe planten in huis te halen.

Tegelijkertijd haal je met een nieuwe plant ook een beetje het voorjaarsgevoel in huis. Je kunt kiezen voor een grote kamerplant, maar natuurlijk ook voor een of meerdere kleine kamerplanten. Je kunt de kamerplant(en) op een leuke plantentafel zetten en zo creëer je een leuk nieuw hoekje in huis.

Planten kan je beter niet direct op de vloer zetten als je vloerverwarming hebt. Vloerverwarming is heerlijk aan de voeten, zeker bij een tegelvloer of pvc-vloer, maar voor planten is dit minder fijn. De potgrond wordt zo te warm, de grond droogt te snel uit en de wortels van de plant kunnen zelfs door de vloerverwarming verbranden. Maar met een plantentafel los je dit probleem gelukkig heel makkelijk op.

Het is wel belangrijk om bij de keuze voor een nieuwe kamerplant rekening te houden met de standplaats van de nieuwe kamerplant. Zet je de kamerplant een stuk van het raam af? Kies dan voor een kamerplant die graag in de schaduw of halfschaduw staat. Zeker nu de dagen nog kort zijn krijgt je kamerplant anders veel te weinig daglicht.

plant ipv kerstboom

Voorjaarsbloeiers zijn altijd een leuk idee

Januari is het perfecte moment om een paar mooie voorjaarsbloeiers in huis te halen. Denk bijvoorbeeld aan een bos tulpen, mooie hyacinten of een amaryllis voor in huis.

Je kunt de bloembollen in een bloempot zetten, maar de meeste voorjaarsbollen groeien ook heel mooi in glas. Zo komen de wortels van de voorjaarsbollen nog mooier uit. Zelf heb ik een amaryllis voor kerst in een bloempot gezet en ik hoop dat deze binnenkort gaat bloeien.

De hyacinten staan nu sinds een aantal weken op water in een donkere ruimte. Pas als de bloemkop volledig is ontwikkeld mag deze naar de warme woonkamer. Ik moet dus nog even geduld hebben, maar het is erg leuk om zo op water bloembollen te laten groeien.

Ook eucalyptus takken of een mooie voorjaarstak van de bloemist zijn leuke ideeën om het januari gevoel in de woonkamer extra te benadrukken.

amaryllis modern interieur

Een warm en fluffy vloerkleed op de vloer

Of je nu vloertegels in de woonkamer hebt liggen of een echte houten vloer: een warm en fluffy vloerkleed is in de winter een heel goed idee.

Zelf heb ik eigenlijk heel het jaar door wel een vloerkleed in de woonkamer liggen, want dit staat nu eenmaal altijd erg leuk. Maar zeker in de winter is een zacht vloerkleed een echte sfeermaker in huis.

Een vloerkleed is ook nog eens lekker warm aan de voeten, ideaal als je geen vloerverwarming hebt.

Door voor een vloerkleed in een lichte tint te kiezen ziet de ruimte er ook direct lichter en ruimtelijker uit. En dat is toch iets waar we in januari vaak extra behoefte aan hebben.

Ruim de kerstkrans niet op

Het is heel logisch dat je in januari de meeste kerstdecoratie wilt opruimen, maar de kerstkrans kan je best nog even bewaren. Je kunt wel uitbundige kerstdecoratie, zoals kerstballen en lichtjes uit de krans verwijderen. Maar het eenvoudige groen van de kerstkrans blijft lang mooi en staat ook nog in januari heel gezellig.

In januari hebben we vaak behoefte aan meer licht en rust, dus ik kan mij voorstellen dat je de krans liever niet in de woonkamer hangt. Maar bij de voordeur of in de tuin staat dit ook heel gezellig en zo ziet de tuin er direct wat minder saai uit in de winter.

krans buiten

Sfeervolle verlichting in de woonkamer

Nu alle kerstverlichting de woonkamer uit is kijkt het direct een stuk minder gezellig. Kijk daarom eens of je nog mooie en subtiele led-verlichting hebt liggen tussen de kerstdecoratie.

Dit staat namelijk ook in januari nog steeds gezellig. Het is bijvoorbeeld leuk om dit onder een stolp te leggen, op het dressoir een plekje te geven of om je favoriete kaarsen mee te decoreren.

Ik heb zelf op de plantentafel tussen de planten wat leuke kerstlampjes gelegd. Zo ziet het er direct sfeervoller uit.

sfeerverlichting januari

Maak het gezellig met kaarsen

Licht en ruimte is het thema van januari, maar alles draait om balans. Nu alle kerstdecoratie weg is wil je waarschijnlijk niet te veel poespas in huis, maar kaarsen zijn altijd een goed idee.

Zo ziet het er direct een stuk gezelliger uit en ze brengen ook nog eens een extra warmte in huis. Zet bijvoorbeeld een aantal witte kaarsen op een dienblad op de eettafel of koop een mooie kandelaar voor op het dressoir.

Je kunt ook kiezen voor LED-kaarsen, dit is nog veiliger. Persoonlijk kies ik liever nog voor de gezelligheid van echte kaarsen, maar er zijn steeds mooiere LED-kaarsen te koop.

Tijd voor een ander kleurtje op de muur?

In de herfst hebben we vaak behoefte om het knus te maken in huis met donkere tinten, maar in januari is het heel normaal als je daar opeens genoeg van hebt en meer neutrale kleuren in huis wilt halen.

Als je net als ik van veranderen in huis houdt dan kan januari de ideale maand zijn om een nieuwe kleurtje aan te brengen op de muur. Het is even wat werk, maar de impact is groot.

Warme offwhite tinten zoals beige en zand zijn nu razend populair en geven direct dat knusse, maar tegelijkertijd ruimtelijke gevoel, aan de woonkamer.

little green hollyhock

Verwissel eens de kussens op de bank

Sierkussens op de bank staan super gezellig en geven direct meer sfeer aan de woonkamer. Je kunt de sierkussens aanpassen naar de seizoenen, zodat het er elke keer weer net even wat anders uitziet.

In januari is het leuk om vooral met lichte tinten zoals beige en zandtinten te werken. Als je van kleur houdt kan je bijvoorbeeld ook wat kussens met pasteltinten in huis halen.

Het is leuk om ook met verschillende materialen af te wisselen. Combineer bijvoorbeeld een fluffy kussen met een kussen met 3D-effect en een rechthoekig linnen kussen.

Zoals je ziet zijn er genoeg ideeën om je huis gezellig in te richten nu alle kerstdecoratie weer weg is. Maar zet het liever niet te vol, kijk eerst eens wat je nog in huis hebt liggen en ga lekker aan de slag met het (her)inrichten van de woonkamer.

Je hoeft ook niet alle ideeën uit dit rijtje uit te voeren. Een paar kleine veranderingen zorgen er al voor dat je woonkamer er heel anders uit ziet. Begin bijvoorbeeld eens met een bosje tulpen of een mooie voorjaarsbloeier in huis te halen, zo ziet het er direct een stuk vrolijker uit.

Ook het toevoegen van een aantal kaarsen is een kleine stap om de leegte van de kerstdecoratie weer op te vullen en is een makkelijker manier om meer sfeer in de woonkamer aan te brengen.

Veranderingen hoeven dus niet groot te zijn om het gezelliger te maken in huis. En voor je het weet is het weer voorjaar en heb je helemaal niet meer zo veel nodig om extra sfeer te creëren in huis.

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Bewaar dit bericht op Pinterest voor later

decoratie ideeën januari huis

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven