Vogels voeren in de winter? Gebruik dan liever geen vetbolnetjes
vogelvoer vetbolnetje

Vogels voeren in de winter? Gebruik dan liever geen vetbolnetjes

Het bijvoeren van vogels is een goed idee, zeker in de winter. De vogelbescherming adviseert zelfs het hele jaar door de vogels bij te voeren, maar in de winter is het extra belangrijk dat vogels op gewicht blijven en zo de winter overleven.

Maar wist je dat je beter geen vetbolnetjes kunt gebruiken om vogels bij te voeren? Waarom dit zo is en welke alternatieven er zijn om vogels bij te voeren lees je in dit artikel.

beter geen vetbolnetje

Vetbolnetjes kunnen verstrikking veroorzaken

Het grootste gevaar van vetbolnetjes is dat deze verstrikking kunnen veroorzaken. Vogels kunnen namelijk vast komen te zitten met hun pootjes of snavel in het netje.

Dit is ontzettend zielig en een nare dood voor de vogels. Op internet zijn verschillende foto’s te vinden van vogels die zo zijn vast komen te zitten. Ook wordt het voor katten zo wel heel makkelijk om hun prooi te vangen.

Grotere vogels willen ook nog weleens zo’n vetbolnetje in het geheel doorslikken, wat verstikking kan veroorzaken. Dit is wat anders an verstrikking, maar net zo gevaarlijk en overbodig omdat er andere manieren zijn om vogels bij te voeren.

Vogels bij voeren met vetbolnetjes kan je dus beter niet doen. Het gaat natuurlijk heel vaak goed, maar soms gaat het mis en het is beter om dat te voorkomen.

Vetbolnetjes zijn zwerfafval

Het belangrijkste argument om vetbolnetjes niet te gebruiken is dat het gevaarlijk kan zijn voor vogels, maar een ander argument is dat deze vetbolnetjes extra zwerfafval veroorzaken.

Deze netjes zijn namelijk vaak gedeeltelijk gemaakt van plastic. Deze netjes komen vaak in de natuur terecht en zwerven hier vervolgens nog jarenlang rond. En al die jaren blijven ze en risico voor dieren vormen die hierin vast kunnen komen te zitten.

Je kunt je afvragen waarom deze vetbolnetjes nog steeds verkocht worden. Helaas blijkt dat veel grotere ketens zich niet echt druk maken om hoe goed een product is voor het dierenwelzijn, maar vooral aan de omzet denken. En als consument verwacht je dat een product in de winkel ook echt goed is voor de vogels.

Dille & Kamille is een mooi voorbeeld van een winkel wat wel aan het dierenwelzijn denkt en alleen vogelvoer verkoopt wat veilig is voor vogels.

Alternatieven voor vetbolnetjes

Je kunt dus beter geen vetbolnetjes gebruiken om vogels bij te voeren, maar het bijvoeren van vogels is wel heel belangrijk. Met deze opties kies je een veilig alternatief om vogels bij te voeren.

Vogelvoer in een vogelvoerstation

Zelf voer ik het hele jaar door vogels bij met los vogelvoer in een vogelvoerstation. Dit vogelvoerstation staat vlak bij het raam en zo zie ik de hele dag door allerlei vogels in de tuin.

Vooral mussen komen op dit vogelvoerstation af, maar ook koolmeesjes en roodborstjes zie ik regelmatig. Sommige eksters zijn ook slim genoeg om bij het voer te kunnen, alhoewel dit vogelvoerstation eigenlijk vooral voor kleinere vogels is.

Meer tips om vogels naar de tuin te lokken lees je in dit artikel.

vogelvoederhuis tuin

Een nadeel van het losse voer is dat er redelijk wat vogelvoer op de grond terecht komt. Dit kan muizen en soms zelfs ratten aantrekken. Zelf hebben wij geen last van ratten, maar als je hier wel last van hebt dan kan je misschien beter één van de andere alternatieven kiezen.

Muizen vind ik persoonlijk minder erg, als het er maar een aantal zijn. Muizen moeten ook eten en ik heb ze liever in de tuin dan in huis. Al eerder heb ik succesvol deze diervriendelijke muizenvallen gebruikt, waardoor we een tijdlang geen muizen meer in de tuin hadden.

Zelf vetbollen maken

Kies je toch liever voor vetbollen? Je kunt ze heel makkelijk zelf maken zonder netje eromheen.

Zo maak je vetbollen:

  • Smelt kokosolie in een pannetje;
  • Gooi wat vogelvoer in een siliconen muffinvorm (of andere kleine vormpjes naar keuze);
  • Vul de vormpjes helemaal aan met de kokosolie;
  • Laat dit uitharden in de koelkast;
  • Als de kokosolie iets stolt, maar nog niet volledig hard is, prik dan een gaatje in de vormpjes;
  • Zijn de kokosbollen volledig uitgehard? Haal ze dan uit de vormpjes en rijg een touwtje door het gaatje.

Je kunt de vetbollen nu ophangen op een plek naar keuze.

Een groot nadeel aan vetbollen is dat deze smelten in de zon. De vetbollen vallen dan uit elkaar en er ligt een vieze drab in de tuin. Kies daarom heel bewust waar je de vetbollen ophangt.

Vetbollen zonder netje kopen

Zelf vetbollen maken is super simpel, maar je kunt natuurlijk ook vetbollen zonder netje kopen. Deze zijn niet gevaarlijk voor vogels en daarom een beter alternatief.

Vetbollen zonder netje hebben niet altijd een touw om ze makkelijk op te hangen. Daarom heb je vaak nog wel een speciale vetbolhouder nodig om de vetbollen in de tuin op te hangen.

Een makkelijker, en goedkoper, alternatief is om de vetbollen in de tuin op te hangen door een oude garde te gebruiken. In deze oude garde duw je de vetbollen. De garde hang je vervolgens op in de tuin en zo kunnen de vogels er makkelijk bij.

Een pindakaaspot in de tuin

In plaats van een vetbol kan je er ook voor kiezen om vogels bij te voeren met pindakaas. En dan niet de pindakaas die jij en ik eten, maar speciale pindakaas voor vogels.

Er zijn ook speciale vogelvoerstations voor pindakaas, zodat je deze op een makkelijke manier in de tuin kunt zetten.

Zoals je ziet zijn er voldoende alternatieven om vogels op een makkelijke manier bij te voeren, zonder gebruik te maken van vetbolnestjes. Zo lopen de vogels geen risico op verstrikking en verstikking en komen ze goed de winter door.

Bekijk ook eens dit overzicht met leuke vogelvoederhuisjes voor in de tuin. Van budget tot design, er zijn heel wat leuke vogelvoederstations verkrijgbaar.

Voer jij de vogels al bij in de winter? En op welke manier voer jij de vogels bij?

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven