Trend: van een zwart naar een beige interieur
trend van zwart naar beige muur

Trend: van een zwart naar een beige interieur

Er is een trend op interieurgebied gaande die razendsnel om zich heen grijpt. Move over zwart en hallo beige: als je door je Instagram feed gaat dan zie je waarschijnlijk heel wat interieur influencers die de verfkwast erbij pakken. Ze geven hun zwarte meubels en donkere muren een beige of warm witte kleur.

Beige is de trendkleur van dit moment. Ik ben misschien een beetje bevooroordeeld, want ik heb zelf recent ook wat muren in deze kleur geverfd. Maar toch zie ik op Instagram dat ik lang niet de enige ben.

Deze trend is al iets langer gaande, maar leefde vooral bij de mensen met een Scandinavisch interieur die voor de Japandi woonstijl kozen. De laatste tijd kiezen ook de mensen met een wat stoerder en industrieel interieur massaal voor deze tint. Wel net even anders en in een iets stoerder jasje, maar beige zie je opeens overal.

In dit artikel vind je tips om ook met deze trends aan de slag te gaan, inclusief tips waardoor je wel een eigen stijl behoud.

Hoe deze trend verschilt met de Japandi stijl

Misschien denk je wel van beige, dat is toch al langer een trend? Er zijn heel wat Japandi interieurs met allerlei kleuren beige, wit en rustige houtkleuren in een minimalistisch interieur.

Toch verschilt deze woontrend duidelijk met Japandi en heeft deze stijl bijvoorbeeld ook invloeden van Hotel Chique, nu ook de mensen met een industrieel en stoer industrieel voor beige kiezen:

  • Kleur mag nog steeds! In tegenstelling tot Japandi interieurs waar alles vaak 1 groot egaal kleurvlak lijkt (wat heel mooi kan zijn), laat je bij deze trend nog steeds meubels en accessoires eruit springen met kleur. Kies bijvoorbeeld één van deze mooie draaistoelen of een fauteuil in een opvallende kleur. Deze stoel geeft de kamer net wat meer pit. Het gevaar van te veel beige is namelijk dat het als saai en eentonig ervaren kan worden. Door voor een luxe stof zoals velvet, boucle of leer te kiezen geef je de kamer een nog luxere uitstraling.
  • Japandi interieurs blinken uit in minimalisme. Mensen die nu kiezen voor een interieur met beige elementen zijn vaak eerder maximalisten dan minimalisten. Mooie accessoires mogen getoond worden en de beige basis zorgt er juist voor dat deze accessoires nog beter tot hun recht komt.
  • Een luxe basis zoals 3D-behang (maar dan in een beige tint) en gouden details zijn een blijvertje bij deze interieurs.
  • Zwart mag gewoon! Maar dan wel veel meer gedoseerd en vooral in de accessoires. Het is ook echt niet nodig om direct alle zwarte meubels de deur uit te doen. Door bijvoorbeeld de bijzettafels of de lamp te vervangen maak je al een groot verschil.
trend van zwart naar beige interieur

Zoals je ziet hoort de kleur beige echt niet alleen meer bij een Japandi interieur, maar is de kleur inmiddels veel breder omarmt. Niet zo gek, want deze kleur straalt warmte en rust uit en geeft je interieur een sfeervolle uitstraling.

Wil je meer lezen over de Japandi woonstijl? In dit artikel deel ik 8 interieur tips voor een Japandi woonkamer.

Waar komt deze trend vandaan?

In deze hectische tijd en in een wereld met veel onrust en veranderingen hebben mensen behoefte aan rust en stabiliteit. Niet alleen in hun leven, maar ook in hun huizen. De kleur beige is neutraal en warm, wat de enorme populariteit verklaard van deze kleur.

Veel mensen willen meer terug naar de basis en de kleur beige helpt daarbij. Daarnaast heeft de kleur beige als voordeel dat deze een kil interieur met veel koude kleuren meer warmte geeft. In een warm interieur met veel kleur zorgt beige juist voor meer balans en rust.

Het is dus niet zo gek dat deze kleur steeds populairder wordt.

Hoe pas je deze trend toe in je eigen interieur?

Je kunt deze kleur op allerlei manieren in je interieur toepassen, van beige muren tot een beige eetkamertafel. Nu deze kleur steeds populairder wordt en niet alleen meer bij de Japandi woonstijl wordt toegepast zijn er veel meer mogelijkheden. Niet alle muren en meubels hoeven beige, juist wat contrast en diversiteit zorgt voor een uniek en eigen interieur.

Aan de slag met verf

Als je ook met deze trend aan de slag wilt dan is het natuurlijk het makkelijkst om met verf aan de slag te gaan. Je kunt één of meerdere muren in een beige tint verven, maar ook meubels kan je in een andere kleur verven. Dit is een stuk goedkoper en duurzamer dan alles nieuw kopen. Op Instagram zag ik bijvoorbeeld al tv-meubels en eetkamertafels met een nieuw verfkleurtje voorbij komen.

Zelf verfde ik al een muur in de woonkamer en in de studeerkamer in een beige kleur en ik ben nog steeds bezig met een aantal andere verfklussen. Ik heb ideeën genoeg om de woonkamer een (kleine) make-over te geven, dus op dit moment is onze woonkamer een project in uitvoering.

Er is volop keuze in beige kleurtinten, dus het kan nog best een uitdaging zijn om een goede beige uit te kiezen. De kleur beige in de studeerkamer (Skimming Stone van Farrow & Ball, maar dan goedkoper gemengd in Sikkens) staat hier bijvoorbeeld prachtig, maar kwam helemaal niet mooi tot zijn recht in de woonkamer. Voor de woonkamer koos ik daarom voor Hollyhock van Little Green (ook gemengd in Sikkens).

Dit is waarom het zo belangrijk is altijd eerst een staaltje van de verf te bestellen. Een kleur ziet er in elke ruimte weer totaal anders uit dan op je beeldscherm. Dit heeft o.a. te maken met lichtinval en omgevingskleuren.

Dit zijn nog een aantal populaire tinten beige:

  • Intuitive – Histor
  • Coffee Cream – Pure & Original
  • Ibiza Salt – Shades by Eric Kuster
  • Sandy Beach – Flexa

Andere manieren om deze trend toe te passen

Naast het toepassen van verf kan je de beige trend natuurlijk ook op andere manieren in je interieur toepassen. Denk aan het vervangen van meubels zoals een beige eetkamertafel of salontafel tot een aantal nieuwe beige accessoires in je interieur.

Een mooi wandornamenten, een beige kandelaar of meerdere warmwitte kussens op de bank: omdat beige zo’n populaire kleur is is de keuze in meubels en accessoires ook reuze.

Maar vergeet niet dat, tenzij je een woonkamer in de Japandi stijl wilt, niet alles beige hoeft. Beige zorgt voor rust en warmte en door simpelweg een muur in deze kleur te verven of een aantal accessoires te vervangen maak je al een groot verschil.

Je kunt deze trend dus stapje voor stapje toepassen, tot je tevreden bent over het resultaat.

Tip: onderscheid je van de rest

Trends zijn leuk, maar van een persoonlijk en eigen interieur heb je veel langer plezier. Dat is niet alleen fijn voor de portemonnee, maar zo kan je ook veel langer genieten van de meubels en accessoires die je koopt.

Daarnaast is het ook veel leuker om je eigen persoonlijkheid in je interieur terug te laten komen. Zo wordt jouw woonkamer geen dertien in een dozijn interieur. Nu de tint beige steeds populairder wordt zie je gelukkig ook steeds meer variatie in de interieurs die deze kleur toepassen. Dit is leuk ter inspiratie om te kijken hoe je deze kleur zelf in huis kunt toepassen.

Je kunt bijvoorbeeld je onderscheiden van andere interieurs door een deel van de meubels tweedehands te kopen. Ook souvenirs en erfstukken of door meubels zelf te maken creëer je een eigen interieur. Zo heb je altijd iets unieks in huis.

Onze eettafel is bijvoorbeeld tweedehands en zelf opgeknapt. En de eikenhouten plank is van een particulier op eigen terrein en door hem zelf gezaagd en gedroogd. En de stoere gevelletter tegen de muur is vintage en heeft ooit echt aan een gevel gehangen. De muren zijn dan wel beige, maar er is genoeg unieks te zien in de ruimte.

trend van zwart naar beige

Past iets niet helemaal meer bij je interieur? Kijk dan eens of je het een verflaag kunt geven om het beter te laten aansluiten.

Ook door je favoriete accessoires een plek te geven of door een uniek kunstwerk op te hangen kan je een ruimte meer je eigen stijl geven. En zelf heb ik bijvoorbeeld een grote plantenverzameling, waardoor onze woonkamer er toch weer net iets anders dan standaard uitziet.

Zelf aan de slag

Genoeg ideeën om beige op een leuke manier toe te passen in huis en tegelijkertijd je interieur een eigen uitstraling te geven. En zoals je hebt kunnen lezen hoeft echt niet al het zwart de ruimte uit, maar brengt beige wel meer balans en rust in huis.

Heel veel succes!

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Bewaar dit bericht op Pinterest voor later:

van zwart naar beige

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven