12 dingen die je beter niet in de woonkamer kunt bewaren
woonkamer opruimen

12 dingen die je beter niet in de woonkamer kunt bewaren

De woonkamer is de plek in huis om na een lange dag tot rust te komen en te ontspannen. En tot rust komen doe je het makkelijkst in een opgeruimde kamer die warmte en gezelligheid uitstraalt.

Een woonkamer vol spullen oogt chaotisch en nodigt minder uit om te ontspannen. Ik kan zelf niet rustig op de bank zitten als er overal spullen liggen die mijn aandacht trekken.

Nu hoeft de woonkamer er echt niet altijd spic en span uit te zien. Er mag best ergens een tijdschrift slingeren of een glas op de tafel staan. Maar sommige spullen kan je beter niet in de woonkamer bewaren, omdat deze de woonkamer er rommeliger uit laten zien. Deze spullen bewaar je beter op een andere plek, zodat er geen onnodige rommel in de woonkamer ontstaat.

Ervaar je nu veel onrust in de woonkamer, omdat er te veel spullen in de ruimte staan? In dit artikel laat ik je zien welke spullen je beter op een andere plek kunt bewaren.

Rommelige plekken in de woonkamer aanpakken

Voor ik je laat zien welke spullen je beter niet in de woonkamer kunt bewaren, is het goed om zelf eens rond te kijken bij de rommeligste plekken in de woonkamer. Misschien zie je zelf nog wel spullen liggen die niet in dit lijstje staan, maar waarvan je zelf ook wel weet dat je deze beter op een andere plek kunt bewaren.

Natuurlijk ziet elke woonkamer er weer anders uit, maar over het algemeen zijn dit de plekken waar vaak onnodig veel spullen liggen:

  • op de eettafel
  • op het dressoir
  • bij het tv-meubel
  • rondom de bank
  • in de rommella of plank (elke woonkamer heeft er wel minimaal één!)

Deze spullen kan je beter niet in de woonkamer bewaren

spullen beter niet in woonkamer bewaren

1. Sportspullen

Sporten is gezond en daarom is het heel belangrijk om dit regelmatig te doen. Zelf sport ik ook vanuit huis en ik snap dan ook dat het heerlijk is om voor de televisie te sporten. Maar dat wil niet zeggen dat je daarom alle sportspullen in de woonkamer moet bewaren.

De spullen nemen aardig wat ruimte in en dit zorgt voor chaos in de woonkamer. Bewaar daarom liever de sportspullen in een andere ruimte.

Beter nog, kijk of je ruimte hebt om te sporten op een andere plek in huis waardoor je de spullen daar rustig kunt laten staan. Zo ligt dit niet elke keer in de woonkamer in de weg. Misschien heb je nog wel een logeerkamer of werkkamer die makkelijk in te richten is als (gedeeltelijke) sportkamer. Of misschien heb je op de slaapkamer wel een plekje over om te sporten. En op een tablet kan je ook prima televisie kijken, dus sporten in de woonkamer is in veel gevallen helemaal niet nodig!

2. Schoenen

Aan het einde van de dag is het heerlijk om de schoenen uit te schoppen en te verwisselen voor comfortabele sloffen of huisschoenen. Maar bewaar de schoenen liever niet in de woonkamer, want dit ziet er slordig uit. Voor je het weet liggen er meerdere schoenen op de grond in de woonkamer.

Schoenen en slippers die je dagelijks gebruikt kun je daarom beter in de gang bewaren, maar pas op dat je ook hier niet te veel schoenen bewaard. De rest van de schoenen bewaar je het beste in de slaapkamer.

Zelf hebben wij deze smalle ladekast in de gang staan waarin wij heel veel schoenen en andere spullen, zoals tassen, sjaals en zonnebrillen, kunnen bewaren. Dit zorgt voor minder rommel in de gang en woonkamer en zo ziet het er een stuk netter uit.

Ik bewaar zelf wel één paar slippers in de woonkamer. Deze liggen bij de openslaande deuren en trek ik makkelijk aan als ik even snel de tuin in wil. Deze slippers verstop ik onder een dressoir, zodat deze zo min mogelijk in het zicht liggen.

3. Tassen

Ook tassen zijn zo’n typisch verschijnsel die altijd in de woonkamer liggen, maar beter ergens anders bewaard kunnen worden. Je zult zien dat de woonkamer er direct overzichtelijker uitziet als jij en je gezinsleden de tassen voortaan ergens anders bewaren.

Tassen die ik dagelijks gebruik, bewaar ik zelf in de hal in de ladekast. Grotere tassen bewaren wij boven in de slaapkamers of de werkplek. Heb je geen zin om de tas direct bij thuiskomst op te ruimen? Zet hem dan op de trap, maar niet in de woonkamer.

Natuurlijk gebeurt het bij ons thuis ook nog wel eens dat na een lange dag de eettafel vol ligt met tassen. Maar eigenlijk irriteer ik mij daar direct aan en kom ik pas tot rust wanneer de tassen zijn opgeruimd, netjes in de hal of naar boven zoals het hoort.

4. Printer

Vroeger stond bij ons thuis de printer in de woonkamer, vol in het zicht. Dat is inmiddels 20 jaar geleden en zo gek was dat in die tijd niet, want er werd toen nog veel meer geprint. Het was wel zo makkelijk de printer in de buurt te hebben.

Maar tegenwoordig wordt er vooral digitaal gewerkt en is printen veel minder vaak nodig. Daarnaast staat een printer natuurlijk niet echt mooi in de woonkamer. Genoeg reden dus om de printer op een andere plek in huis te bewaren.

Wil je de printer toch graag in de woonkamer bewaren? Overweeg de printer dan in een kast te plaatsen, zodat deze niet in het zicht staat. De kast moet dan natuurlijk wel groot genoeg zijn om de printer gebruiksklaar in te bewaren.

Ook andere kantoorbenodigdheden, zoals een nietmachine, plakband en notitieblokken, bewaar je bij voorkeur niet in de woonkamer. Vind je het toch handig dit in de woonkamer te bewaren, bijvoorbeeld omdat je het veel gebruikt? Zorg dan voor een vaste plek uit het zicht voor deze spullen, zodat je dit elke keer makkelijk kunt terugvinden.

5. Spellen

Natuurlijk is het leuk om zo nu en dan een spelletje te spelen. Het is daarom echt niet gek om een aantal spellen in de woonkamer te bewaren. Maar is het echt nodig om alle spellen in de woonkamer te bewaren? Voor je het weet kom je opbergruimte in de woonkamer te kort, omdat spellen die je hooguit 1 keer per jaar gebruikt onnodig veel opbergruimte innemen.

Daarom is het beter om alleen je favoriete spellen die je regelmatig gebruikt in de woonkamer te bewaren. De rest bewaar je op een andere plek in huis, bijvoorbeeld in de kinderkamers of de logeerkamer. En misschien kom je er ook wel achter dat je een aantal spellen nooit meer gebruikt en wil je deze liever helemaal opruimen.

6. Wasmand

Ik vouw zelf de was altijd in de slaapkamer op. Daar heb ik lekker de ruimte en kan ik de was direct in de kast leggen. Mijn man vouwt de was juist liever in de woonkamer en kijkt ondertussen televisie.

De wasmand komt hier alleen de woonkamer in als de was ook direct wordt weggewerkt. En daarna verdwijnt de was linea recta weer naar boven. Want er staat niets zo slordig als een volle wasmand midden in de woonkamer.

Staat er bij jou vaak wel dagenlang een wasmand in de woonkamer? Kijk dan eens of je de was niet direct kunt opvouwen of overweeg de wasmand pas in de woonkamer te zetten als je ook echt tijd hebt om de was op te vouwen.

7. Boeken

Stapels en stapels boeken in de woonkamer kunnen voor flink wat onrust zorgen, zelfs als je ze netjes op de boekenplank zet. Overweeg daarom of je de boeken wel echt in de woonkamer wilt bewaren en of het niet beter is om ze op een andere plek in huis te bewaren.

Het kan ook een bewuste keuze zijn om de boeken juist wel in de woonkamer te bewaren. Bijvoorbeeld als je graag leest en trots bent op je boekenverzameling en deze graag wilt laten zien.

Wees je dan bewust dat deze boeken wel voor veel afleiding kunnen zorgen. Selecteer boeken bijvoorbeeld op kleur of afmeting en probeer deze zo geordend mogelijk neer te zetten, zodat dit voor zo min mogelijk afleiding zorgt.

8. Te veel sierkussens

Zelf ben ik gek op sierkussens en ik heb er ook een flink aantal in huis. Sierkussens staan gezellig en geven een woonkamer sfeer, maar als je te veel sierkussens neerlegt dan ziet dit er druk en rommelig uit.

Balans is daarom belangrijk, maar dit geldt eigenlijk voor alle decoratie die je in de woonkamer uitkiest.

Hoeveel kussens je neerlegt hangt natuurlijk van de bank af, maar als jij eerst sierkussens van de bank af moet halen voor je kunt zitten dan weet je dat er te veel sierkussens op de bank liggen. Zelf heb ik ook als regel dat als ik een nieuw sierkussen koop er een ander sierkussen weg moet. Zo voorkom ik dat de bank te vol komt te liggen.

9. Administratie

Ook de administratie bewaar je beter niet in de woonkamer. Stapels losse papieren zorgen voor onrust en horen niet thuis in de woonkamer.

Zorg voor een goed systeem om je administratie te bewaren. Schaf bijvoorbeeld een aantal ordners aan waarin je de administratie op onderwerp bewaard. Organiseer je administratie wekelijks of maandelijks en bewaar deze op een andere plek in huis.

Eventueel nog af te handelen administratie kan je wel in een bak uit het zicht in de woonkamer bewaren. Maar zorg er dan wel voor dat deze stapel niet te groot wordt.

Sowieso is het een goed idee om je af te vragen wat je moet bewaren en wat beter direct weg kan. Gebruiksaanwijzingen zijn meestal digitaal terug te vinden en kunnen direct weg. En tegenwoordig ontvang je ook veel administratie digitaal en hoef je niet meer alles op papier te bewaren.

10. Oude elektronica

Heb jij nog oude apparaten in de woonkamer staan die je niet meer gebruikt? Bijvoorbeeld een dvd-speler die overbodig is, een tablet die niet meer werkt of een stapel oude snoeren waarbij je niet meer weet waar dit van is?

Dit zijn nou typisch spullen die vaak te lang blijven liggen en onnodig veel ruimte innemen. Het is daarom de hoogste tijd om deze spullen eens op te ruimen, zodat er weer meer overzicht in de woonkamer ontstaat.

11. Te veel speelgoed

Als je (jonge) kinderen hebt dan is speelgoed in de woonkamer misschien wel de grootste frustratie om de woonkamer opgeruimd en netjes te houden. Natuurlijk hoort een beetje speelgoed er ook gewoon bij in deze periode wanneer de kinderen nog jong zijn. Maar echt niet al het speelgoed van je kinderen hoeft bewaard te worden in de woonkamer.

Bepaal daarom, eventueel samen met je kinderen, hoeveel speelgoed er in de woonkamer bewaard mag blijven. Bewaar de rest van het speelgoed in de slaapkamers. En zorg voor een goed opbergsysteem, zodat de woonkamer er weer netjes uitziet aan het einde van de dag.

12. Hobbyspullen

Zelf ben ik gek op creatieve projecten en liggen er altijd wel wat hobbyspullen in de woonkamer. Misschien herken jij jezelf wel hierin of heb jij een andere hobby die veel ruimte inneemt zoals muziek of koken.

Realiseer jezelf dan dat niet alle hobbyspullen in de woonkamer bewaard hoeven te worden. Zelf heb ik een plank in een dichte kast in de woonkamer waarin ik mijn hobbyspullen bewaar van projecten waar ik nu mee bezig ben. De rest van de spullen bewaar ik op een andere plek in huis.

Hoe meer hobbyspullen er in het zicht liggen, hoe onrustiger dit oogt. Kijk dus eens goed wat er nu van je hobbyspullen in de woonkamer ligt en vraag jezelf af of je dit ook echt in de woonkamer wilt bewaren. Is er geen andere plek in huis om dit te bewaren?

Je favoriete instrument kan je misschien wel een decoratieve functie geven in de woonkamer, bijvoorbeeld door een gitaar op te hangen aan de muur wanneer je deze niet gebruikt. En je mooiste kookspullen kan je misschien uitstallen op een keukenplank in het zicht.

Je hobby’s mag je dus zeker wel laten zien in de woonkamer, want zo creëer je ook een persoonlijk interieur. Maar zoek ook hier naar balans, zodat jij aan het einde van de dag kan ontspannen in een opgeruimde woonkamer.

Een minimalistische woonkamer is dus niet per se het doel, maar er zijn genoeg spullen die je beter niet in de woonkamer bewaard.

Wat bewaar jij nu in de woonkamer wat je beter op een andere plek in huis kunt opbergen?

Liefs, Ilse

Bewaar dit artikel op Pinterest voor later:

spullen opruimen woonkamer

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven