Het is nu nog te koud om buiten te zitten, op een enkele zonnige dag na. Maar de tuin gezellig maken, dat kan natuurlijk al wel! De lente laat nog even op zich wachten, maar de dagen worden al wel steeds iets langer. Als je goed kijkt zie je zelfs alweer wat leven in de tuin.
De tuin is in de zomer natuurlijk op zijn mooist, maar ook nu zijn er al een aantal dingen die je kunt doen om het gezelliger te maken in de tuin. In dit artikel deel ik graag een aantal voorbeelden met je.
Hout zorgt voor warmte
Hout is een natuurlijk product en heeft van zichzelf al een warme uitstraling. Daarom is het ook zo’n goed idee om tuinhout toe te passen in de tuin. Zelfs in de winter en het vroege voorjaar geef je de tuin met tuinhout een gezellige uitstraling.
Tuinhout kan je op allerlei manieren toepassen. Bijvoorbeeld als vloer op het terras, in de vorm van een pergola of door voor houten tuinmeubelen te kiezen. Ook in de details kan je voor tuinhout kiezen, denk bijvoorbeeld aan plantenpotten van hout of houten fruitkistjes als accessoires. Ook dit geeft al net wat extra pit aan de tuin in deze tijd van het jaar.
Tuinhout van goede kwaliteit blijft jarenlang goed, waardoor je er heel lang plezier van hebt. Dit ziet er een stuk warmer uit dan alleen maar harde materialen zoals tegels, kunststof en grind in de tuin.
Soms heeft hout wel wat extra onderhoud nodig, maar in tegenstelling tot meubelen van kunststof of rotan kan het prima het hele jaar buiten blijven staan. En je tuin ziet er zo zelfs in deze tijd van het jaar extra gezellig uit.
Kies voor groenblijvende planten
De tuin is in de zomer wanneer alles in bloei staat natuurlijk op z’n mooist. Maar door voor groenblijvende planten te kiezen ziet de tuin er in de winter en het vroege voorjaar ook al een stuk gezelliger uit. Zelf hebben wij een aantal jaar geleden gekozen voor groenblijvende planten in de border en dit maakt een enorm verschil.
Tuinplanten als varens, niet woekerende bamboe en de hedera als klimplant tegen de schuttingen zorgen ervoor dat onze tuin er heel het jaar door groen uitziet.
Is jouw tuin nu nog kaal en eentonig? Overweeg dan ook eens één van deze planten in de tuin, want hier heb je veel langer plezier van.
Vroege voorjaarsbloeiers in de tuin
Groenblijvende planten in de tuin zorgen voor een mooie basis, maar het is extra gezellig om dit te combineren met vroege voorjaarsbloeiers in de tuin.
De helleborus en narcissen vertonen eind januari in onze tuin alweer een teken van leven. Niet alleen ziet dit er heel gezellig uit, ook voelt de lente zo opeens al een stuk dichterbij. Het voordeel van deze planten is dat ze het juist goed in de schaduw doen. Ideaal als je een tuin hebt waar nog weinig of geen zonlicht is in deze tijd van het jaar.
Wist je trouwens dat de meeste bloembollen zoals narcissen zichzelf vermeerderen? Zo heb je elk jaar meer bloemen in de tuin. En wil je dit niet dan is het ook hartstikke makkelijk om deze bloembollen weer uit de grond te halen.
Andere planten en struiken die vanaf januari / februari alweer kunnen bloeien zijn bijvoorbeeld de voorjaarsheide, toverhazelaar en skimmia. Kies dus zeker een schaduwrijk hoekje uit in de tuin voor een aantal van deze planten, want je tuin knapt er enorm van op. Tip: extra leuk als je vanuit de woonkamer zicht hebt op deze planten, want het is meestal nog te koud om veel tijd door te brengen in de tuin.
Planten in pot: yes or no?
Planten in pot kunnen heel gezellig staan in de tuin, maar er zitten ook een aantal nadelen aan. Planten in pot vriezen sneller dood en hebben meer zorg en aandacht nodig dan planten in de grond. Ook voor de biodiversiteit, het leven in de grond en de afvoer van regenwater is het beter om planten in de grond te plaatsen.
Maar toch kan het heel gezellig staan om een aantal planten in pot in de tuin te plaatsen. Je kunt kiezen voor speciale winterbloeiers, zoals de heide, skimmia en laurier voor een extra gezellige uitstraling.
Zelf vind ik het ook leuk om de zomerse planten in de winter in de pot te laten staan. Zelfs als planten uitgebloeid en soms zelfs al dood zijn geeft het toch een sfeervolle uitstraling. En door de steeds zachtere winters zijn er ook planten die zelfs in de winter nog een beetje bloeien. Zo hebben de agapanthus en geraniums hier in de pot nog tot in december gebloeid. En ook de hortensia maakte in december alweer zijn eerste uitlopers.
Vanaf april of mei, wanneer de kans op vorst een stuk kleiner is, zouden ze planten eventueel vervangen kunnen worden voor iets anders. Maar het is zonde om de potten in het winterseizoen op te bergen, want het geeft toch nog extra sfeer aan de tuin.
Zorg er wel voor dat het water goed weg kan uit de pot. Hou er ook rekening mee dat sommige plantenpotten, bijvoorbeeld van terracotta, extra gevoelig zijn voor vorst. Je zou deze kunnen beschermen met natuurlijk materiaal zoals stro of noppenfolie bij strenge vorst.
Gezellige decoratie in de tuin
Natuurlijk is het niet verstandig om in de winter en het vroege voorjaar alle decoratie in de tuin weer tevoorschijn te halen, want het is nog te koud en de kans op slijtage is groot. Toch is er al best wat decoratie die in deze tijd van het jaar al prima kan en waardoor de tuin er extra gezellig uitziet.
Dit zijn een aantal ideeën voor decoratie in de tuin in de winter en het vroege voorjaar:
- Een lichtsnoer kan het hele jaar door en staat zowel overdag wanneer de verlicht niet brandt als in het donker heel sfeervol;
- Een mooie (kerst)krans kan een saaie schutting of tuindeur net dat beetje extra geven in deze tijd van het jaar;
- Potten met mooie voorjaarsbloeiers zoals narcissen, hyacinten of tulpen zijn in deze tijd van het jaar een goed idee;
- Mooie tuinposters zijn weersbestendig en kunnen het hele jaar door;
- Een leuke krans van vogelvoer of mooi vogelvoerhuisje ziet er niet alleen leuk uit, maar zorgt ook nog eens voor meer vogels in de tuin.
Dit kan je nu nog beter niet doen in de tuin
Er zijn dus heel wat dingen die je nu al in de tuin kunt doen om het extra gezellig te maken. Maar toch zijn er ook een aantal dingen waar je beter nog even mee kunt wachten, omdat het nog te vroeg in het seizoen is hiervoor.
Zo kan je beter nog geen groene aanslag verwijderen. Ik begrijp dat op een mooie dag je vingers jeuken om de aanslag te verwijderen, maar de kans dat de groene aanslag weer snel terugkomt is heel groot omdat het nog te vochtig is. Sowieso is het beter om onder de 5 graden geen groene aanslag te verwijderen, dus wacht beter op een mooie lentedag, zodat je langer plezier hebt van je harde werk.
Middelen als natuurazijn, schoonmaakazijn, chloor en veel groene aanslagverwijderaars uit de winkel zijn allemaal schadelijk voor het bodemleven in de tuin. Ze kunnen zelfs gevaar opleveren voor honden en katten en in het ergste geval zelfs bij jou. Daarom gebruik ik zelf een hogedrukreiniger voor het verwijderen van groene aanslag.
Ook kan je nog beter niet de (vorstgevoelige) tuinmeubelen tevoorschijn halen en bewaar je de tuinkussens beter ook nog binnen. Door de kou is de kans op schimmel en beschadigingen groot. Op een mooie en zonnige dag kan je natuurlijk prima eenmalig een lekker plekje in de zon creëren, maar bewaar de rest van de tijd de spullen liever nog binnen.
Ook kamerplanten kan je het beste nog niet naar buiten halen. In de lente en zomer kan je sommige soorten kamerplanten prima in de tuin zetten. Sterker nog, sommige kamerplanten doen het dan zelfs buiten beter dan binnen. Maar in deze tijd van het jaar is het echt nog te vroeg en te koud om de kamerplanten al buiten te zetten, hoe gezellig dit ook staat. Ze zullen dit niet overleven.
Tijd om zelf aan de slag te gaan
Zoals je ziet zijn er heel wat dingen die je kunt doen om het gezellig te maken in de tuin, ook in deze tijd van het jaar. Van tuinhout voor extra sfeer in de tuin tot groenblijvende planten en gezellige verlichting: het is tijd om ook zelf aan de slag te gaan.
En ja, natuurlijk ziet het er nog niet zo zonnig en lekker uit als in hartje zomer, maar met deze tips maak je toch ook nu al een feestje van je tuin.
Heb jij nog een leuke tip om in deze tijd van het jaar sfeer toe te voegen in de tuin? Laat dit dan vooral weten in een reactie onder dit bericht!
Liefs, Ilse
Deel dit artikel of sla het op: