Sinds een paar maanden hebben wij inbetweens voor de openslaande deuren in de achterpui. Het oorspronkelijke idee was om geen raambekeding voor de openslaande deuren op te hangen, maar hier zijn wij toch op teruggekomen.
In dit artikel vertel ik waarom wij uiteindelijk toch voor inbetweens hebben gekozen en laat ik een aantal voor- en na foto’s zien.
Terug naar het begin
Voor ik je foto’s van het resultaat laat zien neem ik je even mee naar het begin. Want hoe zat het ook alweer?
Ruim 2 jaar geleden kozen wij voor een uitbouw van de woonkamer. Onze woonkamer werd hiermee 1,8 meter langer, maar vooral ook een stuk lichter. We kozen namelijk voor een extra brede pui en een lichtstraat in de uitbouw.
Een groot probleem van onze oude woonkamer was namelijk dat deze erg donker was door vrij smalle kozijnen. En eerlijk is eerlijk, alhoewel de zwarte shutters erg mooi waren kwam dit de lichtinval ook niet echt ten goede. Meer licht was dan ook een belangrijk uitgangspunt.
In de uitbouw hebben we lang getwijfeld over aluminium ramen, want dit is mooi strak met extra grote raampartijen. Uiteindelijk hebben we toch uit praktisch oogpunt voor houten kozijnen gekozen, omdat het rest van het huis ook houten kozijnen heeft.
Omdat maximaal lichtinval ons uitgangspunt was hebben we in eerste instantie bewust gekozen de raambekleding achterwege te laten. Toch bleek ook dit niet praktisch te zijn.
Met ramen op het noordwesten hadden we maar beperkt last van zonlicht aan deze kant van het huis, maar in hartje zomer was de zon op de ramen toch niet altijd even fijn. En met een appartementencomplex dicht naast ons huis had vooral mijn man ook behoefte aan meer privacy d.m.v. raamdecoratie. Tijd voor een andere oplossing dus!
Een tijdelijke oplossing
We bedachten hartje zomer dat we (snel) raamdecoratie voor de ramen wilden, maar wat we wilden daar waren mijn man en ik het niet helemaal over eens. Een ding wisten we wel: we wilden niet boren in de kozijnen.
Mijn man wilde vooral meer privacy, het liefst d.m.v. jaloezieën of dikke gordijnen. Ik wilde vooral zoveel mogelijk daglicht binnen laten. Jaloezieën waren daarom voor mij geen optie, want we hebben eerder shutters gehad en ik wist dat je ook met jaloezieën veel minder daglicht zou hebben.
Daarom kwamen we tot een tijdelijke oplossing: bamboe rolgordijnen. Voor mijn man gaf deze optie voldoende privacy en het filterde het zonlicht en ik behield goed zicht op de tuin en voldoende daglicht.
Maar dit was slechts een tijdelijke oplossing, want de bamboe rolgordijnen waren van een budget winkel en niet heel makkelijk in bediening. Ook zijn rolgordijnen niet heel praktisch voor openslaande deuren. Dit wisten we van te voren, maar het was prima als tijdelijke oplossing.
Omdat we niet op één lijn zaten qua raambekleding heeft het iets langer geduurd voor we een definitieve oplossing vonden, maar uiteindelijk bedachten we een compromis: inbetweens voor de openslaande deuren.
Inbetweens voor de openslaande deuren
Sinds een aantal maanden hebben we nu inbetweens voor de openslaande deuren. Dit is de beste oplossing voor meer privacy en filtering van zonlicht, waarbij er toch nog zo veel mogelijk daglicht naar binnen stroomt.
We hebben gekozen voor een warme beige tint die rust en ruimte creëert in de woonkamer en die de ruimte een luxe uitstraling geeft.
Eerlijk is eerlijk, het was nog best een zoektocht naar goede inbetweens voor de ramen. Onze haard grenst direct aan het raam en ik was bang dat de hitte van de haard inbetweens kan beschadigen. Er zijn namelijk al wat kaarsen, planten en andere decoratie beschadigd door de hitte van de haard. En voor we voor veel geld inbetweens zouden kopen voor het raam wil ik wel zeker weten dat dit veilig kan.
We hebben diverse speciaalzaken om advies gevraagd, maar niemand kon met zekerheid zeggen of het veilig was om inbetweens zo dicht naast de haard te hangen. Daarom hebben we uiteindelijk voor speciale inbetweens gekozen die goed tegen de warmte van de haard kunnen.
Tip: meestal is het het mooist om inbetweens of gordijnen van muur tot muur op te hangen. Alleen in onze specifieke situatie, met een haard dicht bij de muur, hebben wij hier bewust niet voor gekozen.
De inbetweens hebben een aantal voordelen, namelijk:
- het geeft de woonkamer een warme en gezellige sfeer;
- het verbetert de akoestiek in de ruimte;
- de inbetweens bieden privacy, je kunt nu namelijk moeilijk van buiten naar binnen kijken;
- de inbetweens filteren zonlicht, waardoor je minder last hebt van een felle zon die naar binnen schijnt;
- met inbetweens kan je nog steeds naar buiten kijken, alhoewel het uitzicht natuurlijk wel gefilterd wordt;
- in de winter houden inbetweens een deel van de kou buiten (alhoewel shutters of dikke gordijnen een betere optie zijn om kou tegen te houden).
Hele grote nadelen zitten er niet aan inbetweens, alhoewel ik er zelf wel aan moet wennen dat er toch echt wel minder daglicht de woonkamer in komt. Bij ons is dit ook zo als de inbetweens zijn open geschoven, omdat de gordijnen dan voor het kozijn vallen.
In de meeste gevallen is het echter beter om de inbetweens van muur tot muur te laten lopen, waardoor je hier minder last van zal hebben. Alleen in onze specifieke situatie, vanwege de haard en aan de andere kant vanwege een lamp en stopcontacten die we veel gebruiken aan de muur, hebben we hier bewust niet voor gekozen.
Stiekem had ik het liefst nog steeds geen raamdecoratie voor de ramen, voor het maximale zicht op de tuin. Maar soms moet je een compromis sluiten en dan zijn deze inbetweens een hele mooie oplossing.
Liefs, Ilse
Deel dit artikel of sla het op: