Groene aanslag verwijderen met azijn of soda? Doe dat nooit!
groene aanslag verwijderen soda azijn

Groene aanslag verwijderen met azijn of soda? Dat moet je nooit doen!

Wil jij binnenkort de groene aanslag verwijderen in de tuin en wil je hiervoor schoonmaakazijn, natuurazijn of soda gebruiken? Dit moet je nooit doen, want dit is namelijk schadelijk voor de tuin!

Helaas zijn veel mensen hiervan niet op de hoogte. Niet zo gek, de bouwmarkten staan vol met grote flessen azijn en van oudsher wordt volop gepromoot dat dit de manier is om groene aanslag te verwijderen.

Ook op social media zoals Pinterest en Instagram kom ik de tip om groene aanslag te verwijderen met azijn of soda helaas nog regelmatig tegen. Daarom is het de hoogste tijd om hier wat extra aandacht aan te besteden.

Zelf wist ik tot een paar jaar geleden ook niet dat azijn kwaad kan voor de tuin en dacht ik goed bezig te zijn. Totdat één van mijn volgers mij waarschuwde dat je beter geen azijn kunt gebruiken voor het verwijderen van groene aanslag. Sindsdien ben ik mij gaan inlezen en gebruik ik een beter alternatief.

Ik vertel je graag waarom je beter geen azijn en soda kunt gebruiken in de tuin en deel een aantal alternatieven met je.

azijn soda schadelijk tuin

Dit is waarom je beter geen azijn of soda in de tuin kunt gebruiken

Azijn en soda zijn echt prima schoonmaakmiddelen voor in huis. Hier kunnen ze geen kwaad, het zijn doeltreffende middelen en vaak een stuk beter voor het milieu en voor de portemonnee dan veel andere producten.

Toch kan je natuurazijn, schoonmaakazijn en soda beter niet in de tuin gebruiken. Hetzelfde geldt voor middelen als groene zeep, biotex en al helemaal voor bleek, maar omdat azijn en soda het meest gebruikt worden benoem ik deze nadrukkelijk.

Dit is waarom je deze producten beter niet in de tuin kunt gebruiken:

1. Schadelijk voor het milieu

Soda en azijn zijn schadelijk voor bomen, planten en gazon. Tijdens het schoonmaken van het terras trekt het water met soda of azijn in de grond en zal dit in aanraking komen met de beplanting in de tuin. In het ergste geval kunnen bomen, planten en je gazon hierdoor dood gaan, maar ze zullen hier sowieso schade door oplopen.

Daarnaast beschadig je met het gebruik van deze producten ook het bodemleven in de tuin. Deze producten zijn dus, bij gebruik in de tuin, schadelijk voor het milieu en kan je om deze reden beter laten staan.

2. Groene aanslag verwijderen met azijn en soda kost veel tijd

Als je de groene aanslag wilt verwijderen met azijn of soda dan kost dit veel tijd. Je moet namelijk tegel voor tegel aan de slag. Je moet het schoonmaakproduct eerst een tijdje laten intrekken en daarna nog handmatig, met de borstel, aan de slag om de groene aanslag te verwijderen.

Dit is vrij intensief werk en zelfs in een kleine tuin kost dit veel tijd. Ik was hier vaak wel twee dagen mee bezig toen ik nog dacht dat azijn een goed alternatief voor de tuin was. En eerlijk is eerlijk, het harde schrobben op de tegels was achteraf gezien waarschijnlijk ook niet heel gunstig voor de toplaag van de tegels.

3. Geen langdurig effect

Deze middelen hebben ook als nadeel dat ze niet lang werken. Dit komt deels doordat deze producten de tegels kunnen beschadigen. Als de toplaag beschadigd raakt dan keert de groene aanslag weer sneller terug. Ook werken deze producten simpelweg minder effectief dan producten die speciaal ontworpen zijn om groene aanslag te verwijderen.

4. Schadelijk voor gezondheid

Vooral het gebruik van schoonmaakazijn kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Omdat je dit in veel grotere hoeveelheden gebruikt dan bij het schoonmaken in huis kan dit irritatie aan de ogen en luchtwegen veroorzaken. In extreme gevallen kan het gebruik zelfs brandwonden, langdurige oogletsel of inwendig letsel aan de longen veroorzaken.

Genoeg redenen dus om voortaan azijn en soda te laten staan als je de groene aanslag in de tuin wilt verwijderen.

Betere alternatieven om de groene aanslag in de tuin te verwijderen

Ik snap dat het best frustrerend is dat je dacht milieubewust bezig te zijn met het verwijderen van groene aanslag in de tuin, maar dat dit toch niet goed blijkt te zijn. Maar het is niet zo gek dat je dit nog niet wist, want er is nog veel te weinig bekendheid dat deze middelen schadelijk zijn voor je tuin.

En veel standaard groene aanslag verwijderaars in de winkel blijken ook geen goed alternatief. Ook deze groene aanslag verwijderaars zijn vaak schadelijk voor de tuin en er zijn helaas veel verhalen bekend van honden en katten die brandwonden oplopen omdat ze in aanraking met dit product zijn gekomen.

Gelukkig zijn er alternatieven die je wel veilig kunt gebruiken in de tuin:

1. Een hogedrukreiniger

Ja, een hogedrukreiniger kan de toplaag van de tegels beschadigen waardoor groene aanslag sneller terugkeert. Dus als je net nieuwe tegels hebt is een hogedrukreiniger waarschijnlijk niet zo’n goed alternatief.

Maar als je de tegels jarenlang met azijn of soda hebt schoongemaakt dan is de toplaag van je tegels waarschijnlijk toch al beschadigd. Ik heb daarom er zelf voor gekozen onze tuin met een hogedrukreiniger schoon te maken. Hierbij gebruik ik een speciaal opzetstuk voor het terras die niet direct op het terras spuit en daardoor de toplaag (enigszins) beschermd.

Een hogedrukreiniger werkt snel en effectief en je gebruikt alleen water, waardoor dit niet schadelijk is voor de tuin en het milieu. Zelf delen wij de hogedrukreiniger met buren, want het is onzin om een apparaat te kopen wat je maar één keer per jaar gebruikt. In plaats van delen zou je een hogedrukreiniger ook kunnen huren. Dit kan bijvoorbeeld bij de bouwmarkt.

Mijn ervaringen met een hogedrukreiniger deel ik in dit artikel.

2. Biologische groene aanslag verwijderaar

Er zijn ook diverse biologische groene aanslag verwijderaars te koop die niet schadelijk zijn voor het milieu, dieren en mens.

De kwaliteit van deze producten loopt wel erg uiteen. Ik heb jaren geleden een product geprobeerd wat vooral een witte waas op de tegels veroorzaakte, maar niet goed hielp. Daarna ben ik overgestapt naar het gebruik van een hogedrukreiniger, dus ik heb zelf geen ervaring met geschikte producten.

Op internet lopen de reviews ook erg uiteen. Ik heb een aantal biologische reinigers met elkaar vergeleken en daarbij lijkt de Biomix ATM als beste beoordeeld te worden. Dit zou dus een geschikt alternatief kunnen zijn.

3. Huis- tuin- en keukenmiddeltjes

Er zijn ook huis-, tuin- en keukenmiddeltjes zoals het vocht van gekookte aardappelen over de groene aanslag gooien. Ook kan je zand strooien over de aanslag en daarna met een harde bezem de groene aanslag ‘eruit’ vegen.

Deze methodes zijn het proberen waard, maar zullen ook tijdrovend zijn. Schadelijk voor het milieu zijn ze in ieder geval niet.

Wist jij al dat je beter geen soda en azijn bij het verwijderen van groene aanslag kunt gebruiken?

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

6 gedachten over “Groene aanslag verwijderen met azijn of soda? Dat moet je nooit doen!”

  1. Jammer maar voor mij persoonlijke zijn deze tips niet handig.
    Hoge druk is niet geschikt voor een stoeptegel waar mijn grote terras uit bestaat. De stenen worden nóg poreuzer dan ze al zijn!
    En… Vocht v gekookte aardappel voor een grooot terras?????
    Andere ‘groene’ middelen zijn erg kostbaar.

    Vervelend om een artikel te lezen met steeds opspringende advertenties en maar scrollen om je artikel af te kunnen lezen.
    ☮️Ligt niet aan jou dat weet ik.
    Maar wel extra jammer om, na hier doorheen te zijn gekomen, nog steeds geen oplossing te lezen.

    Elvire

    1. Jammer om te lezen Elvire! Een quick fix bestaat helaas niet (en dat is ook niet wat dit artikel je beloofd), wil je geen groene aanslag verwijderen dan is de best oplossing zoveel mogelijk tegels eruit en vervangen voor gras of planten of, als je geen groen wilt alternatieven als grind, boomschors of split. Als je ‘kiest’ voor een groot terras zal je er altijd veel werk aan hebben, het maakt dan niet uit of je kiest voor een niet duurzaam alternatief zoals azijn of voor een duurzamer alternatief. Heel veel succes!

  2. Wij hebben ook een vrij nieuw terras. Dit jaar heb ik het met kokend water gedaan. Het is wel even een klus, maar als je kokend water over de tegels gooit en dan gaat vegen dan is de groene aanslag ook weg. Kost alleen wat moeite om water te koken, verder gratis.

    1. Dankjewel voor de tip! Je dood met kokend water alleen ook meteen al het bodemleven in de grond en je hebt kans dat je de wortels van planten en bomen aantast. Kost dus heel wat meer dan een beetje moeite als je deze methode gebruikt 😉

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven