Deze gedateerde stylingtips mag je snel weer vergeten!
stylingregels breken

Deze gedateerde stylingtips mag je snel weer vergeten!

Als je het lastig vind je huis sfeervol in te richten dan is het fijn om aan de hand van stylingtips je huis te decoreren. Zo wordt het inrichten van je huis een stuk makkelijker. Maar helaas zijn er heel wat gedateerde stylingtips die nog steeds veel gebruikt worden, maar je huis niet perse gezelliger en mooier maken.

Het kan best spannend zijn om af te wijken van stylingregels die je al lang gebruikt. Maar juist als het nu niet lukt om je woonkamer mooi in te richten dan kan het een slim idee zijn om deze stylingregels overboord te gooien.

Ik laat je zien welke gedateerde stylingtips je snel mag vergeten en waarom het beter is hier van af te wijken. Natuurlijk met een korreltje zout, want de regels die we ooit geleerd hebben kunnen heel fijn zijn. Maar ze kunnen je ook beperken in de mogelijkheden. Zeker als je iets twintig jaar geleden geleerd hebt en je daar altijd stug aan vast blijft houden en toch stiekem niet tevreden bent met de inrichting van je huis.

1. Kies altijd twee dezelfde items bij het stylen van je interieur

Vroeger werd gezegd dat je het beste twee dezelfde accessoires kon uitkiezen bij het inrichten van de woonkamer. Daarom zie je vaak twee dezelfde sierkussens op de bank, twee dezelfde vazen op de vensterbank en twee dezelfde kandelaars op het dressoir.

Maar deze regel was misschien handig in de jaren ’90, toen steeds meer mensen meer te besteden hadden om nieuwe meubels en decoratie voor in huis te kopen. Tegenwoordig weten we allang dat twee dezelfde items naast elkaar juist als saai en eentonig ervaren kan worden.

Stylisten gebruiken daarom liever doorgaans de regel van drie bij het stylen van een interieur. Als je drie verschillende accessoires bij elkaar zet dan wordt je oog hier sneller naar toe getrokken dan wanneer je twee dezelfde items naast elkaar zet. Deze styling is een stuk speelser, gezelliger en laat meer jullie woonstijl zien.

Vergeet daarom maar snel dat je altijd twee dezelfde accessoires bij elkaar moet zetten en probeer de regel van drie maar eens uit. Je zult zien dat je inrichting hierdoor een stuk leuker wordt!

regel van drie eettafel decoratie

2. Donkere kleuren kan je beter niet toepassen in huis

Pas op met donkere kleuren, want de ruimte wordt hierdoor wel erg klein en somber. Deze regel heb jij misschien ook weleens gehoord.

Veel mensen vinden het spannend om donkere kleuren te gebruiken, omdat ze hier negatieve associaties bij hebben. Donkere kleuren kunnen een ruimte kleiner laten lijken. Maar draai dit eens om: met donkere kleuren ziet een ruimte er knusser en gezelliger uit. Met donkere kleuren creëer je ook meer diepte in een interieur.

Alhoewel de trend is om weer voor lichtere kleuren in een interieur te kiezen, kan het wel een bewuste keuze zijn om voor donker te kiezen. Dit kan namelijk heel mooi uitpakken.

Zeker als je donkere kleuren toepast in een ruimte met veel lichtinval, of contrast creëert door zwart te combineren met lichte kleuren, heeft dit een heel mooi effect. Ook bepaalde materialen, zoals velvet, glas en chroom, zijn mooi om toe te passen bij donkere kleuren omdat je zo nog eens extra diepte creëert.

3. Kies kleine meubels voor een kleine ruimte

Hoe kleiner de ruimte, hoe kleiner de meubels in de kamer moeten zijn. Klinkt logisch toch? En soms is dit inderdaad de beste keuze.

Maar regelmatig zie ik dat mensen een kleine woonkamer vol zetten met veel kleine meubels. Hiermee bereik je juist het tegenovergestelde en lijkt de ruimte rommelig en kleiner.

Als je voor een minimalistisch interieur gaat in een kleine ruimte dan is het inderdaad het beste om voor kleine meubels te kiezen.

Maar is dit niet jouw stijl? Kies dan liever voor een aantal grote meubels die de ruimte vullen dan voor veel kleine meubels bij elkaar. Je zult zien dat een grote hoekbank bijvoorbeeld veel rustiger staat dan meerdere losse banken bij elkaar. Ook een grote kast staat in een kleine ruimte beter dan meerdere kasten en dressoirs bij elkaar.

Zo kan je het grote meubelstuk het focuspunt in de ruimte laten zijn. Je zult zien dat dit meer rust uitstraalt dan allemaal kleine meubels bij elkaar.

4. Planken en open kasten maken een ruimte rommelig

Vroeger werd vaak geadviseerd om vooral voor dichte kasten te kiezen, omdat open kasten en planken een ruimte er rommelig en druk uit kunnen laten zien.

Maar een balans tussen beiden is wat mij betreft het beste. Je hebt dichte kasten nodig om spullen te verbergen die je liever niet in het zicht plaatst. Maar als je alleen maar kiest voor dichte kasten dan neemt dit veel lucht weg uit een ruimte. Dichte kasten zien er een stuk massiever uit dan (deels) open kasten.

Met open kasten en planken laat je een ruimte er juist ruimtelijker uitzien. Maar het is wel belangrijk dat je de open kasten en planken slim inricht, anders kan dit inderdaad rommelig en druk ogen.

Je kunt gebruik maken van mooie manden en opbergdozen waarin je kleine rommeltjes opbergt op de open planken en schappen. Boeken en tijdschriften kan je op een decoratieve manier een plekje geven, waardoor je functioneel en decoratief combineert. En de rest van de planken gebruik je voor je mooiste decoratie, zodat jullie persoonlijkheid mooi tot zijn recht komt in de ruimte.

tijdschriften en boeken decoratie opbergen woonkamer

5. Hou het plafond wit

Nog zo’n dooddoener is deze stylingregel: verf het plafond wit, want elke andere kleur zorgt voor afleiding. Met een wit plafond oogt de kamer ruimtelijker en rustiger.

Tegenwoordig weten we gelukkig wel beter en is het verven van het plafond een echte trend. Niet iedereen zal zich eraan wagen, want eerlijk is eerlijk: het verven van het plafond is nogal een klus. Maar als je er de tijd voor neemt dan kan het verven van het plafond de ruimte een echte upgrade geven.

Zelf geef ik er de voorkeur aan het plafond in dezelfde kleur als de muren te verven. Zo creëer je balans en oogt de ruimte mooi één geheel. Ik heb dit in ons huis toegepast in de hal en de wc en dit geeft net dat beetje meer aan deze ruimtes.

boston xenos opbergkast gang_

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor contrast door het plafond in een andere kleur te verven. Kies je voor een donkere kleur dan lijkt het plafond lager en creëer je een knus effect.

Ook het behangen van het plafond is iets waar steeds vaker voor gekozen wordt.

6. Zet alle meubels tegen de muur

Veel mensen zijn geneigd om alle meubels tegen de muur te zetten. Dat is ook iets wat we van vroeger uit zo gewend zijn. Maar door sommige meubels een stukje van de muur te zetten kan de ruimte er juist groter uitzien. Sterker nog, je creëert zelfs meer inrichtingsmogelijkheden en kan zo makkelijker door de ruimte bewegen.

Zelf hebben wij een woonkamer van ruim 5 meter diep. Dit is meer dan breed genoeg om de bank een stuk van de muur te zetten en nog een kast, bureau of bijvoorbeeld piano achter de bank te zetten. Toch hebben bijna al onze buren ervoor gekozen om de bank traditiegetrouw strak tegen de muur aan te zetten.

Dit zorgt er niet alleen voor dat je heel ver van de televisie af zit (hallo mega grote televisies!), maar ook dat de inrichting er overal vrij standaard uitziet.

Wij hebben gekozen voor een heel andere indeling die veel meer mogelijkheden biedt, dat is wel zo leuk.

bank van muur af

Ook bij een smallere woonkamer zijn er veel meer mogelijkheden. Alleen al door de bank een klein stukje van de muur af te zetten en een sidetable achter de bank te plaatsen ziet de woonkamer er direct visueel aantrekkelijker uit. En je hebt zo ook meer mogelijkheid om decoratie toe te voegen aan de woonkamer.

Stylingregels zijn fijn om je houvast te geven bij het inrichten van een interieur. Maar het is oké om stylingregels te breken om meer diepte en dynamiek toe te voegen aan je interieur. Daarnaast zijn er ook stylingregels, zoals twee dezelfde accessoires bij elkaar, die allang achterhaald zijn. Daarvoor zijn leukere alternatieven bedacht die je interieur nog mooier maken.

En natuurlijk veranderen trends nog weleens en kan het zijn dat een oude stylingregel zomaar weer hip wordt. Maar wees niet bang om van regels af te wijken en doe vooral wat goed past bij jou interieur in plaats van klakkeloos alle regels volgen.

Heel veel succes!

Liefs, Ilse

Bewaar dit bericht op Pinterest voor later:

gedateerde stylingregels

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven