8 vragen voor je start met het (her)inrichten van je huis
vragen herinrichten woonkamer

8 vragen voor je start met het (her)inrichten van je huis

Als je binnenkort je huis wilt (her)inrichten dan is het verstandig om je hier goed op voor te bereiden. Er komen een hoop keuzes op je af en door vooraf hier al goed over na te denken wordt het een stuk makkelijker de juiste keuzes te maken.

Deze vragen geven je richting en zorgen ervoor dat jij betere keuzes maakt, waardoor de kans op spijt of onhandige keuzes achteraf veel kleiner is. Zeker als je het (her)inrichten van het huis helemaal zelf wilt aanpakken is het belangrijk dat je niet zonder plan aan de slag gaat. Of het nu om een (kleine) make-over van de woonkamer gaat of je heel het huis wilt verbouwen, stel jezelf een aantal vragen voor je aan de slag gaat en je zult zien dat deze klus een stuk makkelijker wordt.

Deze vragen pas ik niet alleen toe bij het veranderen van ons eigen interieur, ook als interieurstylist bespreek ik deze vragen met mijn klanten. Vaak hebben mensen nog niet goed nagedacht over wat ze willen, maar door een aantal vragen te stellen wordt het een stuk duidelijker wat de klant eigenlijk wil en kan ik een plan maken voor de make-over.

Soms gaat het om simpele dingen zoals meer opbergruimte, maar vaak gaat het ook over grotere zaken. Wil je bijvoorbeeld nieuwe raambekleding of de oude raambekleding houden? Blijft de huidige vloer of kies je voor een nieuwe vloer met een andere uitstraling? Zomaar wat voorbeelden die de ruimte een ander aanzien kunnen geven en waar ook de andere keuzes op afgestemd moeten worden. 

herinrichten woonkamer tips

1. Welke ruimte wil je aanpakken?

Deze vraag klinkt misschien overbodig, maar is wel belangrijk. De kans is namelijk groot dat je meerdere ruimtes tegelijk wilt aanpakken, zeker als je gaat verhuizen. En als je bezig bent met het uitwerken van plannen voor meerdere ruimtes op één moment, dan kan dit nog weleens zorgen voor verwarring en chaos.

Plannen lopen door elkaar en de kans is groot dat alles heel overweldigend aanvoelt.

Daarom is het beter om je te focussen op één ruimte. Werk een plan uit voor de ruimte die nu het belangrijkst is, bijvoorbeeld de woonkamer. Pas als je daarvoor alle vragen hebt doorlopen start je met de volgende ruimte. Zo hou je veel meer overzicht in het proces.

Je hoeft echt niet te wachten met het uitwerken van de volgende ruimte tot de renovatie van de eerste ruimte is afgerond. Dit is natuurlijk niet altijd haalbaar. Maar probeer het maken van plannen wel zoveel mogelijk per ruimte op te delen.

Ik begrijp ook dat dit niet altijd kan. Misschien heb je net wel een nieuwbouwwoning gekocht en moet je veel keuzes tegelijkertijd maken. Probeer waar kan dit op te splitsen in deelprojecten. Neem vooral de tijd om alles uit te werken op papier en per ruimte de volgende vragen te beantwoorden. 

Zeker als je overweldigd bent door alle keuzes en tijd te kort komt heb je hier misschien geen zin in, maar echt, je zult mij later dankbaar zijn. Gun jezelf de rust van een goed plan van aanpak, zo maak je veel betere beslissingen. 

2. Wat vind jij fijn aan de ruimte?

De tweede vraag om jezelf te stellen is wat je fijn vind aan de ruimte. Zeker als je al langere tijd in het huis woont en de inrichting wilt veranderen, dan weet je vast wel wat je fijn vindt en wat niet.

Wat je nu fijn vindt in de ruimte, wil je na de verandering waarschijnlijk behouden en misschien zelfs juist nog meer benadrukken. In dit geval kan het om specifieke meubels en accessoires gaan, bijvoorbeeld een bank die prettig zit of een schilderij dat je erg mooi vindt. Maar het kan ook gaan om andere dingen in de ruimte, zoals de lichtinval, een mooie authentieke bakstenen muur of de grote eettafel waar je veel tijd met je gezin doorbrengt. In dit laatste voorbeeld gaat het je misschien niet eens om de specifieke eettafel, maar wel de functie van de eettafel: namelijk een fijne plek waar jullie graag zitten.

tvmeubel woonkamer

Toen wij een paar jaar geleden onze woonkamer gingen verbouwen wist ik bijvoorbeeld dat het tv-meubel absoluut moest terugkomen. Deze was namelijk de eyecatcher van de ruimte met zijn grote formaat en het bied ook de ruimte voor leuke decoratie en meer. Bij de nieuwe indeling is hier dan ook rekening mee gehouden.

Schrijf dit dus voor jezelf goed op, want de dingen die je nu fijn vindt, wil je straks zeker laten terugkomen. 

3. Wat vind je niet fijn aan de ruimte?

Natuurlijk zijn er ook dingen die je niet fijn vindt aan de ruimte, want anders had je vast geen plannen om de kamer opnieuw in te richten. Het is ook belangrijk om de punten die je niet fijn vindt op te schrijven, want bij het herinrichten van de ruimte wil je hier natuurlijk juist wat aan doen.

Ook hier kan het weer om specifieke meubels gaan, maar ook om het gevoel of uitstraling in de ruimte.

Misschien is er nu wel te weinig opbergruimte, waardoor het altijd een rommel is in de kamer. Het kan ook dat er nu hinderlijk zonlicht op de televisie schijnt. Dan wil je hier wat aan doen, door naar andere raambekleding te kijken of misschien zelfs wel de indeling aan te passen.

Het kan ook dat de bank nu te klein is, waardoor je niet met heel het gezin bij elkaar kunt zitten. Of misschien is de akoestiek in de ruimte niet goed en wil je hier wat aan doen.

Grote kans dat er heel wat dingen zijn die je kunt opschrijven. Doe dit ook! Zo heb je alles goed op een rij en kan je straks goede plannen maken voor de nieuwe inrichting van de ruimte. 

4. Wat voor stijl wil je creëren in de ruimte?

Om straks keuzes te maken voor nieuwe kleuren, meubels en accessoires moet je natuurlijk wel weten welke stijl je wilt creëren in de ruimte. Ik raad je aan om hiervoor altijd een moodboard te maken, want zo krijg je een goed beeld van de gewenste woonstijl.

Kies jij bijvoorbeeld voor:

  • een kleurrijk huis met veel opvallende accessoires?
  • een minimalistisch interieur met zo min mogelijk poespas?
  • een inrichting met veel luxe en elegante materialen?
  • of misschien wel een eclectisch interieur vol vintage parels?

Geen enkel interieur is precies hetzelfde. Denk daarom goed na over wat jij en je gezinsleden mooi vinden en hoe de ruimte er straks uit moet komen te zien. 

5. Hoe gebruik je de ruimte nu?

Ook niet onbelangrijk: hoe gebruiken jij en je gezinsleden de ruimte nu? Zitten jullie veel aan de eettafel? En biedt deze genoeg plek? Is er genoeg plek voor iedereen op de bank? Zitten of liggen jullie het liefst op de bank?

Zijn er hobby’s waarmee je rekening mee moet houden bij het inrichten van de ruimte? Moet er bijvoorbeeld een plek gecreëerd worden voor muziekinstrumenten? Lees je graag en wil je de boeken het liefst een plek geven in de woonkamer?

Heb je jonge kinderen met veel speelgoed in de woonkamer? Of wil je een (afgesloten) ruimte op de benedenverdieping waar je iets oudere kinderen rustig huiswerk kunnen maken of kunnen zitten met hun vrienden?

Allemaal dingen om goed over na te denken en mee te nemen bij het (her)inrichten van de ruimte.

6. Welke kleuren vind je mooi? En welke kleuren niet?

Denk ook goed na over welke kleuren je mooi vindt en welke kleuren juist niet. Zo wordt het een stuk makkelijker om te winkelen, omdat je gericht op kleur kunt zoeken. Naar veel meubels en accessoires hoef je dan niet eens meer te kijken.

Ik hou bijvoorbeeld niet van de kleur blauw. Deze kleur heb ik een aantal keer in huis gehad, maar hier ben ik altijd weer snel op uitgekeken. Tegenwoordig weet ik daarom dat ik alles in de kleur blauw moet laten liggen. Zelfs als het er in de winkel er heel mooi uitziet en ik er toch nog ergens een plekje voor denk te hebben. 

Schrijf dus voor jezelf op welke kleuren je graag wilt, en welke kleuren juist niet.

7. Wat is je budget?

Zeker als je veel nieuwe spullen wilt kopen is het goed om over je budget na te denken. Je kunt een totaal budget opschrijven, maar ook voor specifieke meubelstukken een prijs voor jezelf afspreken.

Veel van mijn klanten vinden het namelijk lastig om een totaal budget te noemen. Maar als ik dan vraag wat bijvoorbeeld een fauteuil of eettafel mag kosten, dan hebben ze vaak wel een bedrag in gedachten wat ze hier aan uit willen geven.

Door in een overzicht bij te houden wat je per item ongeveer wilt uitgeven, kan je ook beter het totale bedrag in de gaten houden. En eventueel bijsturen als je merkt dat het toch duurder wordt dan gehoopt. 

8. Wat mag blijven? En wat niet?

Eerder heb je al nagedacht over wat je fijn vindt aan de ruimte en wat juist niet. Misschien zijn hier ook wel specifieke meubels en accessoires uitgekomen die je graag wilt houden.

Schrijf voor jezelf op welke meubels en accessoires je wilt houden. Schrijf daarna op wat je juist niet wilt houden. Je hebt nu een veel beter beeld welke meubels en accessoires je nieuw nodig hebt en kunt dus ook veel gerichter gaan zoeken.

De eettafel kan misschien nog wel wat jaren mee door er comfortabele nieuwe eetkamerstoelen bij uit te zoeken. En de bank is wellicht nog prima en kijkt met een nieuw vloerkleed, salontafel en sierkussens weer als nieuw.

vitrinekast woonkamer

Zelf wilde ik bijvoorbeeld na de verbouwing heel graag de vitrinekast behouden, maar wel op een andere plek. Door hier al vooraf over na te denken gaf dit een heleboel rust.

Als het goed is heb je met het doorlopen van deze stappen een veel beter beeld hoe je de make-over van de ruimte kunt aanpakken. Natuurlijk zijn er nog meer vragen die je jezelf kunt stellen, maar deze vragen zijn een mooi begin. 

Je hebt nu een plan van aanpak en kan aan de slag met het herinrichten van de ruimte. En kom je er toch niet helemaal uit? Ik denk graag met je mee. Van even sparren tot een totaal interieuradvies, er is altijd een passend interieuradvies voor jouw situatie.

Heel veel succes!

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven