8 x inspiratie voor bloeiende planten in februari & maart in de tuin
bloeiende tuinplanten februari maart

8 x inspiratie voor bloeiende planten in februari & maart in de tuin

Bloeiende planten geven je tuin extra sfeer en gezelligheid. En alhoewel de meeste planten pas later in het seizoen mooi tot bloei komen, zijn er ook diverse tuinplanten en heesters die in februari en maart al vol kleur bloeien.

Zelf hebben wij ook diverse tuinplanten en heesters in de tuin die al vroeg in het seizoen tot bloei komen. Deze combineer ik met planten en bloemen die later in het seizoen tot bloei komen, zodat er heel het jaar door genoeg te zien is in de tuin.

Ook hou ik ervan om te variëren met verschillende formaten tuinplanten, heesters en bomen. En het leuke is dat je ook hiermee kunt spelen met soorten die in verschillende periodes in bloei staan. Zo staan er bij ons in de tuin zowel tuinplanten als een heester en boom die in februari al beginnen met bloeien.

bloeiende planten februari maart

In dit artikel deel ik graag inspiratie voor bloeiende planten in februari en maart. Zo kan je ook al vroeg in het seizoen genieten van een gezellige tuin.

1. Camellia

camellia wit

De Camellia, ook wel bekend als Japanse roos, is een heester met vrolijk gekleurde bloemen in het roze, rood of wit. De Camellia bloeit van februari tot en met april en zorgt dus al vroeg in het voorjaar voor vrolijke bloemen in de tuin.

De gemiddelde Camellia wordt ongeveer 2 meter hoog. Toch zijn er ook Camellia soorten die nog hoger kunnen worden. Bij mijn vader in de tuin staat bijvoorbeeld een prachtexemplaar met roze bloemen van wel 4 meter hoog.

Zelf hebben wij dit voorjaar een Camellia in de tuin geplaatst met witte bloemen. Daarom zitten er dit jaar nog niet zo heel veel bloemen in deze heester, maar ik verwacht dat de plant volgend voorjaar nog veel mooier tot zijn recht komt.

Als de Camellia is uitgebloeid blijft er een mooie struik over met donkergroene bladeren. Zo geeft deze tuinplant het hele jaar door sfeer aan de tuin.

Dankzij het formaat van de Camellia geeft deze, zelfs als jonge aanplant, direct veel sfeer aan je tuin. Zelfs in het soms nog kille voorjaar. De Camellia staat het liefst in de halfschaduw.

2. Helleborus (kerstroos)

helleborus

De Helleborus is één van mijn favoriete tuinplanten en dat is niet zonder reden. Deze plant staat namelijk het liefst in de schaduw, vormt al in januari zijn eerste knoppen en bloeit volop in februari en maart. Er zijn trouwens ook Helleborus soorten die nog later bloeien.

De Helleborus is verkrijgbaar in verschillende kleuren als paars, geel, rood en wit. Zelf heb ik nu zo’n 3 jaar twee paarse Helleborus planten in de tuin staan en elk jaar bloeit deze plant mooier en mooier.

De Helleborus is een hele makkelijke plant in onderhoud en daarom een aanrader voor je tuin. Tip: plaats de Helleborus dicht bij het raam, zo heb je ook op koude dagen mooi zicht op deze prachtige tuinplant.

3. Lentebloeiers als narcissen en sneeuwklokje

narcissen bloeien voorjaar

Het is ook een leuk idee om verschillende lentebloeiers als het sneeuwklokje, narcissen, tulpen en hyacinten te planten. De bloembollen plant je al in het najaar en in het voorjaar komen deze tot bloei.

Sneeuwklokjes bloeien als eerste en kunnen zelfs in januari al uitkomen, maar de meeste lentebloeiers bloeien in februari en maart. Ook in april bloeien deze bloemen soms nog heel mooi.

Je kunt deze bloembollen in de volle grond planten, maar ook in een plantenbak. Ik heb voor een combinatie van deze gekozen met verschillende narcissen en deze komen nu voor het tweede jaar op rij weer mooi uit. Je kunt de bloembollen namelijk gerust in de grond laten zitten. De bloembollen zullen zich dan vermeerderen en zo heb je het jaar erna er opnieuw plezier van.

4. Muurbloempje

muurbloempje

Het muurbloempje is één van mijn favoriete tuinplanten. Deze tuinplant bloeit vanaf het vroege voorjaar tot het late najaar. Vorig jaar bloeide deze in onze geveltuin van februari tot en met november. Dit jaar komt hij iets later op, maar op 6 maart zag ik alweer de eerste bloemen in deze tuinplant.

En als je bedenkt dat deze tuinplant een magneet is voor bijen en andere insecten, dan zou eigenlijk iedereen deze plant in de tuin moeten hebben.

5. Laurierkers

laurierkers in bloei

De laurierkers kan je als boom, struik of zelfs heg in de tuin plaatsen. Zelf hebben wij de Prunus Laurocerasus ‘Novita’ in de tuin als boom. Volgens de officiële beschrijving bloeit deze van april tot mei met mooie witte bloemen.

Maar vanaf half februari zie ik in onze boom al de basis van deze witte bloemen ontstaan, wat de boom ook in februari en maart al een extra mooi uiterlijk geeft. Stiekem vind ik deze uitlopers nog mooier dan de bloemen in april. Daarom hoort deze boom in dit overzicht thuis.

6. Winterheide

Foto via Depositphotos.com

Winterheide is een plantensoort waar je eigenlijk nog veel langer plezier van hebt. De bloeitijd van winterheide is namelijk van november tot en met maart. Je kunt winterheide in de volle grond, in de halfschaduw of zon, een plekje geven.

Maar zelf hebben wij de heide ook jarenlang als bodembedekker om een grote heester in een plantenpot gehad en ook hier deed deze plant het heel goed. Helaas hadden we na de uitbouw van de woonkamer geen plek meer voor deze plantenpot in de tuin, maar we hebben wel jarenlang plezier van de winterheide in de tuin gehad.

Deze plant is een leuke aanrader als je een bodembedekker zoekt die nog bloeit in februari en maart.

7. Skimmia

Foto via Depositphotos.com

De Skimmia Japonica is een prachtige struik die mooie siertrossen heeft van oktober tot en met maart. In deze tijd van het jaar ziet de Skimmia met zijn donkergroene blad en sierlijke trossen prachtig uit.

Na deze periode, in april en mei, openen de trossen zich tot bloemen. Dit is officieel de bloeitijd, maar zelf vind ik de witte bloemetjes een stuk minder mooi dan de siertrossen van oktober tot en met maart.

Zelf heb ik ook jarenlang een skimmia in een plantenpot in de tuin gehad. Plaats je deze in de volle grond dan zal de plant nog een stuk groter worden.

8. Magnolia

magnolia
Foto via Depositphotos.com

De Magnolia is misschien wel één van de mooiste struiken, of bomen, die er zijn. De prachtige wit roze bloemen geven ontzettend veel sfeer. Als je de ruimte hebt in de tuin dan is de magnolia dan ook een prachtige aanwinst.

Er zijn verschillende soorten magnolia’s en een deel van deze soorten bloeit al vroeg in het voorjaar, in maart. De meeste soorten bloeien juist in april en mei, maar er zijn dus mooie uitzonderingen. Wil je een magnolia in de tuin die al vroeg bloeit? Laat je dan goed bij de kweker informeren welke soort je kiest.

Zoals je ziet is er genoeg keuze in planten, heesters en zelfs bomen die al in februari en maart bloeien. Door voor een aantal planten uit dit rijtje te kiezen ziet je tuin er ook in deze tijd van het jaar al prachtig uit.

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven