Een schilderij ophangsysteem voor de gallerywall in de woonkamer
gallerywall ophangsysteem ervaringen

Een schilderij ophangsysteem voor de gallerywall in de woonkamer

Sinds kort hebben wij een ophangrail voor schilderijen in de woonkamer. Ik wilde namelijk graag een gallerywall boven het tv-meubel. Deze muur is een paar jaar geleden gestuct en omdat wij liever niet wilden boren in de muur kozen wij voor een schilderij ophangsysteem in de woonkamer.

In dit artikel laat ik je graag de nieuwe gallerywall zien, maar deel ik ook mijn tips en ervaringen met een schilderij ophangsysteem. Er zitten namelijk niet alleen voordelen aan dit systeem, maar ook een aantal nadelen. En ook het installeren van het schilderij ophangsysteem bleek nog best een uitdaging.

Tot slot deel ik ook een aantal stylingtips voor een leuke gallerywall.

ophangsysteem schilderijen

Schilderij ophangsysteem zonder boren

Het grootste voordeel van een schilderij ophangsysteem is dat je niet hoeft te boren om de schilderijen op te hangen. Maar let op, je moet wel boren om het systeem zelf te bevestigingen. Wil je helemaal niet boren dan zijn er andere oplossingen om posters en schilderijen aan de muur te bevestigen.

Een schilderij ophangsysteem is met name handig wanneer je regelmatig je interieur veranderd en dus ook zo nu en dan wat nieuws aan de muur hangt. Het railsysteem hoef je maar 1 keer te bevestigen. Daarna kan je eindeloos de decoratie aan de muur aanpassen, zonder opnieuw te hoeven boren. Zo voorkom je dat de muur één grote gatenkaas wordt.

tips gallerywall-2

Je kunt schilderijen aan de muur ophangen, maar ook zwaardere muurdecoratie. Alle muurdecoratie met een haakje kan je namelijk bevestigen aan de rails. Ook zwaardere muurdecoratie, maar hier heb je wel aparte kabels voor nodig.

Je kunt kiezen voor verschillende railsystemen, bijvoorbeeld:

  • IKEA (let op, deze is korter dan de andere rails en hieraan kan je geen zwaardere muurdecoratie bevestigen)
  • Duraline (ook verkrijgbaar bij verschillende bouwmarkten zoals Gamma en Praxis)
  • Stas

Wij hebben zelf gekozen voor de Duraline rails, omdat deze meer mogelijkheden biedt dan de rails van IKEA. Ook is de Duraline rails makkelijk overschilderbaar en valt deze hierdoor minder op. Hier hebben we alleen nog geen tijd voor gehad en moeten we dus nog mee aan de slag.

Installeren van het schilderij ophangsysteem

Aan de muur, net onder het plafond, boor je om de ongeveer 50 centimeter een gat. Hieraan bevestig je de klemmen waarmee de rails vast komt te zitten.

Daarna zou je de rails makkelijk op de klemmen moeten kunnen vastzetten. Hier zijn verschillende YouTube-filmpjes van te vinden. Maar in de praktijk lukte het ons niet om de rails vast te klemmen. Wij hebben de rails uiteindelijk van links naar rechts over de klemmen geschoven. Hierna was de rails goed verankerd.

Nu kan je de koorden aan de rails bevestigen. Bij het systeem zijn al standaard een aantal koorden meegeleverd, maar wij hebben zelf nog extra koorden en haken gekocht.

Als de koorden op de goede plek hangen kan je de haken op de goede hoogte bevestigen. Nu kan je hier de wandecoratie aan bevestigen. De koorden zijn waarschijnlijk nog een beetje gedraaid. Daarom kan je na 1 of 2 dagen de haken nog iets verplaatsen, de koorden hangen nu als het goed is recht.

gallerywall ophangsysteem voor schilderijen

Voordelen schilderij ophangsysteem

Ik ben heel blij met het schilderij ophangsysteem, dit heeft namelijk een aantal belangrijke voordelen:

  • Je hoeft, als het schilderij ophangsysteem eenmaal hangt, niet meer te boren. Hierdoor kan je eindeloos veranderen en steeds net wat anders aan de muur hangen. De muur zelf blijft zo mooi.
  • Je hoeft niet bang te zijn verkeerd te boren. Zeker bij een gallerywall komt het boren heel precies. Als je boort dan hangt iets misschien net niet naar wens en kan je dit niet meer aanpassen. En dat is zonde.
  • Ook kan je de (meeste) rails schilderen in dezelfde kleur als de muur. Hierdoor valt deze minder op. Wij zijn hier zelf nog niet aan toegekomen, maar gaan dit op een later moment zeker nog een keer doen.

Nadelen ophangrail voor schilderijen

Eerlijk is eerlijk, er zitten ook een aantal nadelen aan de ophangrail:

  • Je blijft de draden van het railsysteem altijd zien. Dit is minder mooi dan als je schilderijen ophangt door te boren. Bij een witte muur zie je de draden natuurlijk wel minder goed dan bij een andere kleur muur. Zelf heb ik het ophangsysteem voor een gekleurde muur hangen en dan zie je de draden dus wel.
  • Als je een schilderij met weinig gewicht ophangt dan duurt het langer voor het koort mooi recht hangt. Maar dit is een kwestie van geduld.
  • Een ophangsysteem is wel duurder dan een aantal schroeven. Maar aan de andere kant is een ophangsysteem wel stukken goedkoper dan de muur opnieuw te stucen.
draden railsysteem voor schilderijen op muur

Zelf vind ik de voordelen groter dan de nadelen, zeker omdat ik weet dat ik na een tijdje toch weer wat anders wil. De jujuhat (verencirkel) hangt al een aantal jaar aan de muur. Hier hebben we daarom wel geboord. Stel dat we deze ooit niet meer mooi vinden dan blijft hier dus een lelijke plek op de muur achter.

Extra tips voor een leuke gallerywall

Wil je tips voor een leuke fotowand? Zelf vind ik het leuk om een gallerywall net even anders dan anders te maken. Met deze tips creëer jij ook een unieke gallerywall:

  • Kies voor verschillende maten schilderijen;
  • Wissel horizontale en verticale lijsten af (in ons geval is de Samsung Frame televisie de verticale lijst);
  • Hang minimaal 1 bijzondere vorm tussen de gallerywall (zoals in dit voorbeeld de jujuhat);
  • Kies een kleurenschema.

Als je twijfelt hoe een gallerywall eruit komt te zien kan je ook eerst met blanco papier een proefopstelling op de muur maken.

Hier zie je hoe ik dit heb gedaan. Uiteindelijk besloot ik toch voor een net andere vorm te kiezen dan je hier op de foto ziet. Toch kan deze methode je op weg helpen als je twijfelt over hoe de gallerywall eruit komt te zien.

tips gallerywall

Ik ben helemaal blij met de gallerywall en deze hoek is zo een stuk gezelliger geworden. Wat vind jij van het resultaat?

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven