Keukenrenovatie? Zo pakken wij het aan
keuken wrapfolie voorbeelden

Keukenrenovatie? Zo pakken wij het aan

Wij zijn druk bezig met de plannen voor een keukenrenovatie. Als de keuken wat ouder begint te worden en gebreken vertoont dan is het namelijk niet altijd nodig om de gehele keuken te vervangen. Je kunt ook kiezen voor een keukenrenovatie waarbij je kiest voor het vervangen van bepaalde onderdelen.

Dat is niet alleen een stuk goedkoper, maar ook duurzamer dan een totale keukenverbouwing. Het wrappen van de keukenkastjes is nu bijvoorbeeld heel populair. Met folie breng je creatieve ideeën tot leven en kan je de keuken een hele nieuwe look geven. Zelf willen wij bijvoorbeeld houtlook keukenkastjes en de houtlook wrapfolie is tegenwoordig niet meer van echt te onderscheiden.

Natuurlijk komt er nog meer kijken bij het renoveren van de keuken. In dit artikel deel ik een aantal handige tips voor het plannen van een keukenrenovatie.

Een goede voorbereiding is de basis

Er is vast een reden waarom je de keuken wilt renoveren. Misschien ben je niet tevreden over de huidige apparatuur, zijn de keukenkastjes beschadigd of is er een andere reden waarom de keuken toe is aan vervanging. Schrijf alles waar je nu niet tevreden over bent voor jezelf op, want het is belangrijk dat je dit nu goed aanpakt.

Bij ons zijn dit de volgende punten:

  • Ons aanrechtblad viel vanaf dag 1 al tegen met lelijke kleurverschillen in het betonlook aanrechtblad. En sinds we deze in gebruik hebben blijkt het schoonmaken van het aanrechtblad ook heel moeizaam en is het kleurverschil alleen maar toegenomen. (Eén van de keukenverkopers die wij recent spraken vertelde de staal van het specifieke blad dat wij hebben verstopt te hebben in een kast vanwege de slechte kwaliteit. Hadden wij dit 10 jaar geleden maar geweten.)
  • Op onze keukenkastjes zie je alles: vingerafdrukken en vlekken zijn altijd zichtbaar. Alhoewel ik een makkelijke manier ontdekt heb om deze vlekken te verwijderen, vraagt het schoonmaken veel aandacht. Ook zitten er inmiddels wat krassen op de kastjes.
  • We zouden eigenlijk wel wat meer ruimte op het aanrechtblad willen hebben.
  • Ook wat praktische dingen zijn niet heel handig: de stopcontacten boven het aanrechtblad zitten nu vrij hoog en de afvoer in het gootsteenkastje is niet handig aangelegd en neemt veel ruimte in.

Als je weet wat er nu aangepast moet worden is het belangrijk om je te oriënteren op hoe de nieuwe keuken eruit moet komen te zien. Loop niet lukraak een keukenzaak in, want bij veel grote ketens proberen ze je direct een keuken aan te praten. Oriënteer eerst op internet welke stijl je mooi vindt, maar zeker ook op reviews van verschillende keukenzaken.

Voor inspiratie kan je terecht op Pinterest, maar je kunt bijvoorbeeld ook voorbeelden bekijken van het wrappen van de keuken. Soms is het ook mogelijk om staaltjes op te vragen, zodat je de keukenwrap of het aanrechtblad (in kleine vorm) bij jou thuis kunt bekijken.

keukenstaaltjes uitzoeken

Oriënteer en ervaar

Wanneer je een idee hebt wat je wilt, is het tijd om afspraken te maken met keukenzaken. Het is slim om niet zomaar met de eerste offerte akkoord te gaan, maar kijk altijd verder. Bedrijven die dingen zeggen als ‘dit is de goedkoopste prijs die je kunt krijgen, maar dan moet je wel nu tekenen’ zijn in de praktijk zelden echt de beste keuze.

De eerste offerte die wij krijgen voor ons aanrechtblad was bijvoorbeeld meer dan € 5.500! Bij een ander bedrijf was exact hetzelfde keukenblad ‘slechts’ € 3.500. De prijzen kunnen dus enorm verschillen.

Wij hebben uiteindelijk besloten dat we niet zoveel geld aan een aanrechtblad willen uitgeven en zijn voor een andere (goedkopere) optie gegaan, maar je ziet hoe belangrijk het is om offertes te vergelijken.

keukenblad uitzoeken

Ook kan een kleur van een keukenkastje of blad er in de winkel heel anders uitzien dan via een beeldscherm. Voor zo’n grote aankoop wil je daarom altijd eerst het product in het echt zien.

En een keukenverkoper kan handige tips geven waar jij zelf niet aan denkt. Elke verkoper zal weer iets anders zeggen, maar je leert er toch altijd wel iets van. Wij twijfelden bijvoorbeeld over een Quooker en hebben ons hier goed over laten adviseren. Onze uiteindelijke keuze voor de opzet van deze kraan is anders dan we van tevoren dachten, omdat we ons nu goed hebben laten voorlichten door een expert.

Keuken wrappen i.p.v. nieuwe keukenkastjes

De belangrijkste keuze in onze keuken is toch wel het wrappen van de keukenkastjes. Dit is tegenwoordig heel populair en dat is niet zo gek, want de kwaliteit van meubelwrap is de afgelopen jaren enorm toegenomen.

Je kunt namelijk nog zoveel meer met wrapfolie en in de projectbouw wordt dit dan ook steeds vaker toegepast. Voor het onderhoud en de restyling van vastgoed is folie het materiaal van nu en kozijnen, deuren en zelfs gevelpanelen kunnen op deze manier aangepast worden.

Dit geeft wel aan hoe goed de kwaliteit van wrapfolie tegenwoordig is. Daarnaast is het duurzamer en goedkoper dan het vervangen van keukenkastjes. Ook is een verbouwing van de keuken een stuk minder intensief als je kiest voor wrapfolie i.p.v. het vervangen van keukenkastjes.

De wrapfolie die wij hebben uitgekozen zorgt er ook nog eens voor dat wij straks geen vingerafdrukken op de kastjes meer zien en er zit 6 jaar garantie op.

Vergeet de installatie niet

Bij het maken van alle keuzes is het ook belangrijk om met de (kosten van) installatie rekening te houden. Sommige bedrijven bieden bijvoorbeeld wel voor een kleine meerprijs aan de installatie te verzorgen, maar als je verder doorvraagt blijkt dit behoorlijk tegen te vallen.

Bij een aanrechtblad installeren moet je bijvoorbeeld zelf het oude aanrechtblad verwijderen, maar ook de apparatuur zelf opnieuw installeren. En als de spatwand een andere afmeting heeft dan de huidige spatwand, dan moet er wellicht ook nog gestuct worden. Ook de afvoer van de oude materialen zal je meestal zelf moeten regelen.

Het wrappen van de keuken wordt doorgaans verzorgd door een gespecialiseerd bedrijf. Maar het wrappen kan pas nadat het aanrechtblad is vervangen, dus het is wel belangrijk dat je dit in de juiste volgorde doet.

Wellicht zijn er wat dingen die je zelf kunt doen om kosten te besparen. Wij laten op het wrappen na alle klussen door één klusbedrijf doen, zodat de werkzaamheden snel achter elkaar afgerond kunnen worden. Maar een deel van het sloopwerk en de afvoer van de materialen doen wij zelf om kosten te besparen.

Nog een paar maanden geduld en dan hebben wij een ‘nieuwe’ keuken. Zou jij ook kiezen voor een keukenrenovatie of vervang jij liever heel de keuken?

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven