De Fatsia Japonica steelt de show in je tuin
fatsia japonica buiten plant

De Fatsia Japonica steelt de show in je tuin

De Fatsia Japonica, ook wel bekend als Vingerplant, is één van mijn favoriete planten in de tuin. Veel mensen denken dat de Fatsia Japonica een kamerplant is, maar deze plant komt juist goed tot zijn recht als tuinplant in de volle grond.

In dit artikel vertel ik je graag meer over de Fatsia Japonica en laat ik je een aantal voorbeelden zien van deze schitterende plant.

Fatsia Japonica verzorging en informatie

De Fatsia Japonica staat dus het liefst in de tuin in de volle grond. Wil je deze plant als kamerplant houden? Verderop in dit artikel deel ik hierover meer informatie.

De vingerplant zet je het liefst op een schaduwrijke plek of in de halfschaduw en uit de wind. Zelf heb ik mijn Fatsia Japonica twee jaar geleden in de volle grond gezet en sindsdien groeit hij als een malle.

Op onderstaande foto’s zie je goed hoe hard deze is gegroeid in 2 jaar tijd:

De grond hou je het liefst iets vochtig, dan groeit de Fatsia Japonica het beste.

De Fatsia Japonica schijnt wel twee meter hoog te kunnen worden en zoals je ziet is het een brede plant met grote bladeren. Bij mijn Fatsia Japonica komen er zelfs nieuwe takken aan vanuit de grond, waardoor de plant nog breder zal worden.

Deze plant wordt dus groot en breed en is daarmee een echte eyecatcher in de tuin!

Zelf heb ik de plant nog nooit gesnoeid. Ik vind het juist heel mooi dat deze zo groot wordt en dan is snoeien niet nodig. Wil jij de plant kleiner houden? Pas dan op met snoeien, want het sap is giftig. Snoei dan de plant in de gewenste hoogte.

Fatsia Japonica: nieuwe bladeren en bloemen

Als je de plant in de volle grond in de tuin zet dan kan deze ook gaan bloeien.

Vorig jaar had ik voor het eerst bloemen in de vingerplant. De Fatsia Japonica bloeit in het najaar. Zelf heb ik de bloemen in het voorjaar uit de plant geknipt, maar je kunt het ook laten zitten. Ook hier moet je oppassen, omdat ook hier het sap weer giftig kan zijn.

Het bijzondere is dat op het punt waar ik de bloem heb weggeknipt er twee nieuwe vertakking ontstaan, ik ben benieuwd hoe dit zich gaat ontwikkelen!

Als er nieuwe bladeren ontstaan bij de Fatsia Japonica dan ziet dit er best vreemd uit.

De bladeren lijken wit / geel en sommige mensen denken dat er iets mis is met de plant. De bladeren zijn als ze net uitkomen ook nog op een rare manier gebogen. Maar geen zorgen, dit is de manier hoe de plant nieuwe bladeren krijgt en dit komt vanzelf goed!

nieuw blad fatsia japonica

Oude bladeren aan de onderkant kunnen ook geel worden. Dit is een teken van ouderdom en deze bladeren sterven af. Dit is een natuurlijk proces en hoort bij de plant.

Fatsia Japonica buiten in de tuin en vorst

Eén van de nadelen van de Fatsia Japonica is dat deze matig winterhard is. De plant kan vorst tot ongeveer -5 graden aan. Wel zal je bij vorst direct zien dat de plant zijn bladeren laat hangen. In mijn ervaring komt dit gelukkig elke keer wel weer goed.

Vriest het harder? Dan pak ik mijn plant altijd in met vliesdoek. De Fatsia Japonica staat nu twee winters in onze tuin en tot nu toe gaat dit gelukkig goed.

Meer voorbeelden van de Fatsia Japonica in de tuin

Ik ben niet de enige die fan is van de Fatsia Japonica buiten, want ik ontvang regelmatig enthousiaste verhalen.

Zo stuurde Manja mij een berichtje dat ze na het zien van mijn story op Instagram de vingerplant vorig jaar ook buiten heeft geplaatst en dat hij het sindsdien veel beter doet.

Je ziet op de foto goed dat je ook een kleine vingerplant prima buiten kunt plaatsen en dat het blad dan al snel veel groter wordt dan als je de plant als kamerplant houdt.

fatsia japonica manja

Judith van Daatselaar heeft zelfs 2 Fatsia Japonica’s in de border staan en dit ziet er heel gezellig uit!

Ook bij Judith zie je heel duidelijk dat nieuw blad een andere kleur heeft en meer rechtop staat. Na een tijdje wordt dit blad dus ook donkergroen en gaat dit meer hangen. Judith heeft de Spiders Web in de tuin staan. Dit is net een andere soort Fatsia Japonica, maar zeker niet minder mooi!

Judith kan je trouwens ook volgen op het Instagramaccount @mandjes_en_labels, waar ze als professional organizer handige tips deelt.

Fatsia Japonica soorten

De Fatsia Japonica is de bekendste soort. De Fatsia Japonica Spider’s Web is een bekende variant hierop en heeft witte randen rondom het blad.

Fatsia Japonica als kamerplant

Op internet lees je soms informatie dat de Fatsia Japonica alleen als kamerplant geschikt is en beter niet als tuinplant gehouden kan worden. Hopelijk hebben deze voorbeelden je laten zien dat het tegendeel waar is.

De Fatsia Japonica, of Fatsia Spider, kan dus ook als kamerplant gehouden worden, maar het is geen makkelijke kamerplant. In de tuin zal hij het veel beter doen.

Zelf had ik een Fatsia Spider die het in een plantenpot in de tuin heel goed deed. Deze heb ik in de winter vanwege de kou naar binnen gehaald. Hier had hij het echter heel erg lastig en deed hij het een stuk minder goed. Aan het einde van het winterseizoen is hij helaas aan trips bezweken. De Fatsia staat er ook om bekend dat hij als binnenplant gevoelig is voor diverse ziektes en plagen.

Wil je toch een Fatsia Japonica of Spider als kamerplant houden? Zet deze dan binnen op een plek met indirect zonlicht. De vingerplant verbruikt vrij veel water en de grond mag altijd licht vochtig zijn.

Als je op zoek bent naar een mooie grote en makkelijke plant voor buiten, dan is de Fatsia Japonica zeker een aanrader!

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven