Doen: zet je kamerplanten in de tuin na ijsheiligen
kamerplanten in de tuin

Doen: zet je kamerplanten in de tuin na ijsheiligen

IJsheiligen is weer voorbij en dat betekent dat het weer veilig is om je kamerplanten in de tuin te zetten. Veel kamerplanten groeien veel harder als je ze buiten zet in de zomer. En natuurlijk ziet dit er ook hartstikke gezellig uit.

Maar let op, niet elke kamerplant is geschikt om in de tuin te zetten. En als je kamerplanten buiten zet, moet je ook met een aantal extra dingen rekening houden.

Zelf zet ik elk jaar wel een aantal kamerplanten in de tuin. Bijvoorbeeld de strelitzia, die het vaak maar zwaar heeft in de winter in huis. Ook hangplanten zet ik graag buiten onder de overkapping.

In dit artikel vertel ik je graag welke kamerplanten je buiten neer kunt zetten, zodat deze extra hard zullen groeien.

Waarom wachten tot na ijsheiligen?

Je kunt kamerplanten beter niet te vroeg buiten zetten, want dan is er nog kans op vorst. En met vorst zullen de meeste kamerplanten overlijden. Zelf was ik dit jaar te vroeg met mijn bananenplant en siernetel. Ik ben ze vervolgens met vorst in april vergeten binnen te halen, waardoor ze het niet hebben gered.

Daarom is ook het algemene advies kamerplanten pas buiten te zetten na ijsheiligen, omdat de kans op nachtvorst na deze periode heel klein is. IJsheiligen is van 11 tot 14 mei. Na deze periode kan je kamerplanten dus met een gerust hart buiten zetten.

Zet je kamerplanten eerder buiten? Dan zal je de weerberichten dus goed in de gaten moeten houden en bij vorst en kou de planten weer naar binnen moeten halen. Of, net als ik, het risico nemen dat planten het niet overleven. Voor mij weer een wijze les om dit toch echt beter in de gaten te houden!

Welke kamerplanten kunnen buiten staan?

Niet alle kamerplanten kunnen buiten staan. Er zijn genoeg kamerplanten die niet van zon houden. Ook zijn er kamerplanten die minder goed tegen temperatuurschommelingen kunnen en daarom niet geschikt zijn om buiten neer te zetten.

kamerplanten buiten

Deze kamerplanten zijn over het algemeen wel geschikt om buiten te zetten:

 • Strelitzia
 • Bananenplant
 • Philodendron Scandens
 • Scindapsus Pictus
 • Dwergpalm
 • Fatsia Japonica (beter nog: zet deze plant in de volle grond, want dit is eigenlijk een tuinplant)
 • Yucca Elephantipes
 • Cactus
 • Graslelie
 • Vetplanten
 • Alocasia
 • Bromelia
 • Tradescantia

Natuurlijk zijn er nog meer planten die geschikt zijn om buiten neer te zetten, maar het is onmogelijk om alle planten in dit overzicht op te nemen. Op Plantleven vind je ook een overzicht met kamerplanten die buiten kunnen staan. En bekijk eens deze ideeën voor leuke planten voor onder de overkapping, van kamerplanten tot tuinplanten die het hele jaar door geschikt zijn.

Waar moet je rekening mee houden als je kamerplanten in de tuin zet?

Alhoewel kamerplanten het vaak goed doen in de tuin, hebben ze wel wat extra aandacht nodig. Ook moet je met een aantal dingen rekening houden als je kamerplanten buiten zet.

 • Zet kamerplanten niet direct in de volle zon in de tuin. Laat ze rustig wennen en zet ze eerst op een plekje in de schaduw, anders verbrandt het blad.
 • Zorg dat het water van de kamerplanten goed kan weglopen. Gebruik buiten alleen bloempotten met een gat onderin, eventueel op een schotel, zodat regenwater goed wegloopt. Als het regenwater niet weg kan, zal er anders wortelrot bij de planten ontstaan.
 • Planten die heel weinig water nodig hebben, zoals cactussen, vetplanten en de yucca, zet je beter onder een overkapping.
 • Hou er rekening mee dat planten in pot in de tuin meer water nodig hebben dan binnen. Je zult de planten dus vaker water moeten geven.
 • Buiten is de kans groter dat er plagen in de plant komen. Tegelijkertijd zijn er buiten ook meer natuurlijke vijanden van deze plagen, waardoor de natuur zichzelf vaak zal herstellen. Controleer dus regelmatig op plagen. Haal je de planten weer naar binnen? Zet ze dan eerst een paar weken apart, zodat je zeker weet dat je geen insecten mee naar binnen hebt genomen.
 • Haal planten weer op tijd naar binnen als het kouder wordt. Overdag moet het zo’n 15 graden zijn en ‘s nachts mag het niet vriezen. Meestal haal ik zelf in september de planten weer naar binnen.

Omdat kamerplanten buiten extra aandacht nodig hebben en er een grotere kans is op plagen, zijn er ook veel mensen die kamerplanten liever niet in de tuin zetten. Zelf kies ik er bewust wel voor om een aantal kamerplanten buiten te zetten. Niet alleen omdat dit gezellig staat, maar ook omdat een aantal planten het in de winter altijd zwaar hebben in huis. Als ik ze in de tuin zet dan knappen ze vaak weer sneller op.

Zet jij de kamerplanten buiten?

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven