5 basistips voor het stylen met planten in huis
decoreren met kamerplanten

5 basistips voor het stylen met planten in huis

Wil je graag meer kamerplanten in huis, maar vind je het lastig hoe je deze een goede plek geeft in huis? Ik ben gek op kamerplanten en in elke ruimte in huis zijn wel een aantal planten te vinden. Er is niks leukers dan op zoek te gaan naar de juiste plek waar een kamerplant het beste tot zijn recht komt.

In dit artikel deel ik graag een aantal handige tips om kamerplanten te stylen in huis. Zo weet jij een volgende keer precies waar je je nieuwste plant een plekje kan geven!

Kies de juiste standplaats voor de planten

Voor de meeste decoratie in huis kies jij uit waar jij dit een plekje wilt geven, maar bij kamerplanten werkt het net even anders. Kamerplanten hebben namelijk een bepaalde lichtbehoefte en je kunt niet elke plant op elke plek in huis zetten.

Heeft een kamerplant veel direct licht nodig? Dan zet je deze plant het beste op de vensterbank of zo dicht mogelijk bij het raam. Heb je juist een schaduwplant gekocht? Dan mag je deze zeker een meter of 3 a 4 van het raam zetten, want teveel direct licht is juist niet goed voor deze plant.

cactussen voor raam

Als je een leeg hoekje wilt stylen met planten dan is het dus slim om niet zomaar een mooie plant te kopen, maar specifiek op zoek te gaan naar een kamerplant die geschikt is voor deze plek. Sommige planten, zoals de gatenplant, zijn gelukkig heel makkelijk en kunnen op bijna elke plek in huis staan.

Er zijn ook planten die van een hoge luchtvochtigheid houden. Met name tropische planten, die in de natuur in een vochtig klimaat groeien, kunnen niet goed tegen droge lucht. En met name in de winter, en in nieuwbouwhuizen, is de luchtvochtigheid in huis soms te laag voor deze planten. Deze planten kan je dan bijvoorbeeld in de badkamer zetten, omdat hier vaak een hogere luchtvochtigheid is. Maar er zijn ook andere manieren om de luchtvochtigheid te vergroten.

2. Varieer met hoogte, kleur en vorm

Als je meerdere planten bij elkaar wilt zetten dan is het leuk om te variëren met de hoogte, kleur en vorm van de kamerplanten. Dit is eigenlijk een algemene stylingregel die ook heel goed werkt bij planten.

Zet planten met verschillende hoogtes bij elkaar, kies voor planten met verschillende bladvormen en combineer planten met lichtgroen blad met planten met donker blad of bijvoorbeeld een getekend blad. Ook hangplanten kan je op deze manier heel goed combineren met andere soorten planten.

kamerplanten stylen

Een grote kamerplant is vaak de eyecatcher van de ruimte en hierbij is het niet altijd nodig om deze te combineren met andere planten of decoratie, maar zeker bij kleinere planten kan het juist leuk staan om deze te combineren met andere planten.

3. Geef je planten de ruimte

Alhoewel het leuk is om verschillende planten bij elkaar te zetten of planten te combineren met andere decoratie, is het ook belangrijk dat je planten voldoende ruimte geeft. Niet alleen heeft een plant de ruimte nodig om te groeien, maar ook komt een plant vaak niet goed tot zijn recht als je te veel planten dicht bij elkaar zet.

Zeker als je planten met dezelfde hoogte en vorm kiest dan vallen de verschillende planten in elkaar weg en komt dit veel minder mooi tot zijn recht. Dan kan je beter kiezen voor één opvallende plant, of extra aandacht besteden aan de stylingregel om variatie bij de kamerplanten aan te brengen.

In de woonkamer heb ik bijvoorbeeld veel planten bij elkaar staan, maar door te variëren met hoogte en soort plant heb ik juist een leuke plantenhoek gecreëerd.

plantenhoekje woonkamer

4. Kies de juiste plantenpot

Een mooie kamerplant is één onderdeel van de styling, maar vergeet ook niet wat voor effect een mooie plantenpot op de styling heeft. Ga op zoek naar de juiste plantenpot en zorg dat deze niet alleen perfect bij de plant past, maar ook mooi aansluit bij de kleuren en materialen in de ruimte.

Heb jij bijvoorbeeld veel roze en geel in de woonkamer? Dan zou je voor een plantenpot in één van deze tinten kunnen kiezen.

Je kan ook kiezen voor plantenpotten in ingetogen kleuren, zoals wit, zwart of terracotta, zodat de aandacht naar de plant i.p.v. de plantenpot gaat. En als je verschillende plantenpotten met elkaar wilt combineren dan is het helemaal verstandig om met een kleurenthema te werken.

Merk je dat veel planten op ongeveer dezelfde hoogte bij elkaar staan? Overweeg dan een plantenpot op poten, om meer variatie in de hoogte aan te brengen. En je kunt ook voor hangpotten kiezen om met verschillende hoogteniveaus te spelen.

kamerplanten verschillende hoogtes

Ook is het leuk om oude plantenpotten op te knappen, bijvoorbeeld door deze te verven. Maar er zijn nog veel meer ideeën om een oude plantenpot een nieuw leven te geven, bekijk maar eens deze leuke DIY ideeën.

5. Combineer planten met andere objecten

Om kamerplanten mooi te stylen is het niet alleen leuk om verschillende kamerplanten met elkaar te combineren, je kunt natuurlijk ook kamerplanten combineren met andere objecten!

Leg bijvoorbeeld een stapel boeken of tijdschriften onder een plantenpot. Dit ziet er niet alleen heel leuk uit, maar zo wordt het ook direct een stuk makkelijker om te variëren met hoogteverschillen. Of zet een mooie mand naast een plant op het dressoir. Zo heb je meteen een handige plek om kleine rommeltjes uit het zicht op te bergen.

kamerplanten stylen tips

Kamerplanten staan ook leuk in een boekenkast of op een wandplank, bijvoorbeeld gecombineerd met kunst, sculpturen of kandelaars. Pas met kandelaars wel altijd goed op dat deze op voldoende afstand van de plant staan, zodat het blad geen vlam kan vatten.

Ook in de keuken naast kookboeken, koffiemokken of bijvoorbeeld de wijnglazen op een plank is het leuk om een (hang)plant neer te zetten voor een leuk effect.

Met deze basistips weet jij nu hoe je kamerplanten een leuke plek kunt geven in huis. Tijd om zelf hiermee aan de slag te gaan en leuke plantenhoekjes te maken in huis. Heel veel succes!

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven