Dit is waarom varens niet mogen ontbreken in je tuin

Dit is waarom varens niet mogen ontbreken in je tuin

Als er één plant is die in elke tuin zou mogen staan dan is het wel de varen. De varen is in tientallen verschillende soorten verkrijgbaar en daarom is er altijd wel een soort te vinden die bij jouw tuin past. De varen als tuinplant heeft vele voordelen die ik graag met je deel.

Zelf hebben wij meerdere varens in de border en in pot staan en hierdoor is onze tuin het hele jaar door prachtig om te zien.

varens wintergroen border tuin

Lees snel verder waarom de varen niet mag ontbreken in je tuin.

1. Goedkope tuinplanten

De meeste varens voor in de tuin kosten niet veel geld. Vanaf zo’n 3 euro koop je al mooie varens voor in de tuin. En alhoewel de varen het eerste jaar misschien nog niet zo groot is, zal je zien dat binnen een aantal jaar de varens uitgroeien tot mooie grote tuinplanten.

Varens zijn dus goedkope planten om de border of een kale tuin mee te vullen. Natuurlijk hangt dit wel af van welke varen soort je kiest. Kies je voor een bijzondere soort dan zal dit ook iets meer geld kosten. Zelf willen wij bijvoorbeeld ooit graag een boomvaren en die is wel iets duurder

Maar in onze border hebben wij voor nog geen 20 euro meer dan de helft van de border gevuld met mooie varens. Varens zijn dus een budgetvriendelijke manier om de tuin te vergroenen.

2. Onderhoudsvriendelijke plant

Als je geen zin hebt om veel tijd te besteden aan tuinieren, maar wel graag een groene tuin wilt, dan zijn varens de perfecte keuze. Je hoeft er namelijk nauwelijks wat aan te doen.

Sterker nog, in de 6 jaar dat wij nu varens in de border hebben, heb ik hier nog nooit wat aan gedaan. Het officiële advies is om de varens elk voorjaar te bemesten, maar dit doe ik dus zelf niet.

Daarnaast hoef je varens ook niet te snoeien. Het onderste blad wordt bruin en sterft af. Dit wordt uiteindelijk mulch. Dit is een belangrijke voedingsstof voor de bodem. Eigenlijk kan je dus min of meer zeggen dat de varens zichzelf bemesten met hun dode blad. Als je het dode blad niet mooi vindt kan je het eventueel wel verwijderen, maar voor de plant zelf is het dus beter dit te laten zitten.

Varens hebben ook niet heel veel water nodig. Alleen in hele droge periodes bewater ik de border waar de varens staan, maar eigenlijk redden deze planten zichzelf wel. En nog een voordeel: varens hebben weinig last van ziektes en insectenplagen.

nieuw blad varen

3. Varens blijven het hele jaar door groen

De meeste varens blijven het hele jaar door groen. Daardoor ziet de tuin er zelfs in de winter mooi groen uit.

Ziet jouw tuin er nu in de winter wat saai uit? Dan zijn varens dus een hele goede keuze! Let wel goed op welke varen je kiest, want er zijn enkele soorten die niet wintergroen zijn.

4. De varen doet het goed op (bijna) elke plek

Wat zo fijn is aan de varen is dat hij juist op plekken groeit waar veel andere plantensoorten niet van houden. De varen staat namelijk het liefst in de schaduw of halfschaduw.

Zeker op natte plekken in de volle schaduw, waar veel andere planten het niet goed doen, doet de varen het juist heel goed. Ook kan de varen prima onder een boom op een kale plek geplaatst worden. Alleen van heel veel zon houdt de varen juist niet. Gelukkig zijn er juist veel andere plantensoorten die het hier wel goed doen.

grote varens border tuin

5. Hij past bij (bijna) elk soort tuin

Wist je dat de varen vanwege zijn sierlijke uitstraling in bijna elk type tuin past? In een urban jungle tuin doet de varen het natuurlijk goed, maar ook in een strakke en moderne tuin past de varen juist goed vanwege het contrast.

En ook bij een kleurrijke tuin of Ibiza stijl tuin past een varen goed. Wat je stijl ook is, deze groene tuinplant staat mooi in bijna elke tuin.

6. De varen kan ook in pot

Ook als je nog een leuke plant zoekt voor planten in pot dan is de varen een goed idee! Zelf heb ik al jaren een varen in een oude pot op een schaduwrijke plek staan en deze plant doet het nog altijd goed.

Een varen in pot heeft wel meer water nodig dan een varen in de volle grond, maar ten opzichte van andere planten in pot valt dit nog steeds reuze mee. En bij de varen in pot haal ik wel 1 a 2 keer per jaar het dode blad weg. Simpelweg omdat bij de varen in pot het dode blad iets meer opvalt en ik dit mooier vind staan.

varen in pot

7. De meeste soorten worden niet kaalgevreten door slakken

Slakken hebben zeker een nut, maar de grote hoeveelheden slakken die in onze tuin zitten zorgen vooral voor overlast en eten veel planten op. Hierdoor ziet de tuin er een stuk minder mooi uit.

Gelukkig blijven slakken van de meeste soorten varens af. Als je veel last hebt van slakken in de tuin zijn varens daarom een goed idee, want deze planten blijven er wel mooi uitzien.

Er zijn wel soorten varens waar slakken wel van eten. Meestal zijn dit varen soorten met dik blad. Zelf heb ik ook een varen soort in de tuin waar de slakken wel van eten, maar gelukkig zien ook deze planten er nog relatief goed uit.

tongvaren border tuin

Dit zijn de nadelen van varens

Zelf vind ik varens prachtige planten voor in de tuin en ik kan deze dan ook zeker aanraden. Maar dat wil niet zeggen dat varens geen nadelen hebben. Het is goed om je ook hier bewust van te zijn.

Dit zijn de nadelen van varens als tuinplant:

  • Varens kunnen niet goed tegen veel zon. Voor een tuin op het zuiden zijn deze planten dus minder geschikt (tenzij je voor een schaduwrijke plek kiest).
  • Varens dragen weinig bij aan de biodiversiteit in de tuin. Daarom is het slim om varens te combineren met bloeiende en inheemse planten die een paradijs zijn voor vogels, vlinders en insecten.
  • Varens zijn lastig om zelf te vermeerderen. Varens kan je namelijk vermeerderen met sporen en dit is een ingewikkeld proces. Er zijn uitzonderingen, zoals de struisvaren, die zich vermeerderd onder de grond. Een nadeel hiervan is dat deze plant kan gaan woekeren.

Bekijk hier de verschillende soorten varens voor meer inspiratie.

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven