Onze ervaringen met een tegelvloer in de woonkamer na 8 jaar
tegelvloer woonkamer

Onze ervaringen met een tegelvloer in de woonkamer na 8 jaar

Ruim 8 jaar geleden kozen wij voor een tegelvloer in de woonkamer. Geen standaard keuze, want de meeste mensen kiezen voor laminaat of bijvoorbeeld houtlook pvc.

Wij kozen juist heel bewust voor tegels in de woonkamer. Oorspronkelijk hadden wij eigenlijk voor een marmoleum vloer gekozen, maar vanaf dag 1 hadden wij problemen met deze vloer. Uit wanhoop hebben wij deze vloer na een half jaar alweer verwijderd en we wisten: dit nooit meer.

De nieuwe vloer moest kwalitatief goed en duurzaam zijn. En we houden ook niet echt van een dertien in een dozijn interieur, daardoor vielen bepaalde vloeren voor ons af. Zo kwamen wij uit bij een tegelvloer in de woonkamer.

Wat niet veel mensen weten is dat je namelijk ook veel mooie tegels hebt voor in de woonkamer. Wij kozen voor grijze tegels voor een strakke basis, maar je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor visgraat laminaat voor een tijdloze en warme uitstraling. Zo is er voor ieder wat wils.

grijze vierkante tegels woonkamer

Wat zijn de voordelen van een tegelvloer in de woonkamer?

Wij hebben nu 8 jaar een tegelvloer in de woonkamer en dit is de allerbeste keuze. Een tegelvloer heeft namelijk heel wat voordelen t.o.v. andere type vloeren en wij zijn dan ook blij dat we hier voor gekozen hebben.

Dit zijn de voordelen van een tegelvloer:

 • Tegels zijn erg sterk en zullen niet snel beschadigen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat wanneer je iets laat vallen de vloer beschadigd, want deze vloer kan tegen een stootje. Ook voor beschadigingen van stoelpoten, iets waar we bij de vorige vloer heel veel last van hadden, hoef je niet bang te zijn bij een tegelvoer.
tegelvloer eethoek
 • Een tegelvloer is heel eenvoudig schoon te maken. Zelf gebruik ik hiervoor een stoomreiniger, maar je kunt een tegelvloer ook heel eenvoudig dweilen. Omdat onze tegelvloer wat gemêleerd is, zie je ook niet elk vlekje en dat is wel zo fijn.
 • Een tegelvloer is ideaal in combinatie met vloerverwarming. In de winter vind ik het heerlijk om op sokken in de woonkamer te lopen, want de vloer geeft dan een heerlijke warmte af.
 • Een tegelvloer in de woonkamer is doorgaans voorzien van reliëf en niet zo glad als tegels in de badkamer. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je uitglijdt over de tegels in de woonkamer. Ik loop dus vaak op sokken in de woonkamer en dat is geen probleem.
 • De mogelijkheden voor kleur en formaat van tegels zijn eindeloos. In plaats van vierkante tegels kan je bijvoorbeeld ook kiezen voor tegel laminaat in de woonkamer of voor een visgraat tegelvloer. En wij hebben bijvoorbeeld voor een aantal tegels met patronen gekozen die op meerdere plekken in de woonkamer liggen.
grijze tegels woonkamer
 • De vloer blijft jarenlang mooi. Wij hebben na 6 jaar een uitbouw geplaatst en in plaats van de tegels te vervangen kozen wij ervoor om in de uitbouw dezelfde tegels te plaatsen. Je ziet eigenlijk geen verschil tussen de nieuwe en de oude tegels en dat is heel fijn.

Hoe zien de tegels er na 8 jaar uit?

Je hebt bij de voordelen van een tegelvloer al kunnen lezen dat een tegelvloer heel sterk is en niet snel zal beschadigen. Op onze vloer zitten dan ook nergens krassen of deuken.

Ik heb bijvoorbeeld weleens een houten plank laten vallen op de vloer. Bij de meeste vloeren zal dit een beschadiging op de vloer veroorzaken, maar in dit geval was het juist de plank die kapot viel.

Wel zitten er her en der wat verfvlekken op onze vloer. Die heb ik zelf veroorzaakt en ook niet snel genoeg schoongemaakt. Uit ervaring weet ik dat ik op een laminaatvloer met mijn nagels zo’n vlek vaak goed kan verwijderen. Op een tegelvloer is dit wat lastiger. Omdat deze vlekken nauwelijks opvallen vind ik dit niet zo erg.

Ook zit er op 1 plek op de tegels een roestvlek. Ook dit zit in een hoek en hebben we niet snel genoeg verwijderd. Maar deze vlek zou ook ontstaan zijn op andere type vloeren. Misschien is er nog wel een manier om deze vlek te verwijderen, maar eerlijk is eerlijk, dit heb ik nog niet geprobeerd.

Al met al ziet de tegelvloer er na 8 jaar nog heel goed uit. Wij zijn nog steeds heel blij met deze keuze en kozen er dan ook bewust een paar jaar geleden met de uitbouw voor om niet de vloer te vervangen, maar juist op zoek te gaan naar een restpartij tegels om dezelfde tegels in de uitbouw te plaatsen.

Zou jij kiezen voor een tegelvloer in de woonkamer?

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

2 gedachten over “Onze ervaringen met een tegelvloer in de woonkamer na 8 jaar”

 1. Hoi, ik heb een vraag over een tegelvloer. De voordelen begrijp ik. Maar ik ben toch wel gevoelig voor geluid en ondanks je dit deels kan oplossen met gordijnen en vloerkleden, weerhoudt t mij om een tegelvloer te kiezen voor mn nieuwe huis.. k blijft t lastig vinden om ee voor te gaan.
  Kan je me een beetje op weg helpen met de keus?

  1. O goeie vraag Carine! Een tegelvloer kan inderdaad geluid weerkaatsen waardoor de akoestiek slechter wordt. In de praktijk merken wij hier in ons eigen huis niks van, maar dit komt ook omdat ons huis is ingericht met zoveel gezellige (kleine) meubels, accessoires, een groot vloerkleed e.d. dat dit de nadelen van de tegelvloer weer compenseert.

   Ik zou dan ook bij de keuze van de vloer goed nadenken over de rest van je woonstijl. Hou jij van een gezellige inrichting met veel accessoires, heb je een stoffen bank, bijvoorbeeld velvet eetkamerstoelen en best wat meubels in de ruimte staan? Dan denk ik dat de nadelen wel meevallen en dat een tegelvloer prima kan. Maar is jouw woonstijl eerder minimalistisch, heb je een leren bank, weinig stoffen meubels, veel metalen meubelen en weinig accessoires? Dan is een tegelvloer misschien niet de beste keuze. Zoals je zegt kan je het achteraf met allerlei dingen oplossen om de akoestiek te verbeteren, maar als je nu al weet dat dat niet bij je woonstijl past is dat natuurlijk zonde en kan je beter voor een andere vloer kiezen. Hopelijk heb je hier wat aan 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven