6 slimme gewoontes om minder tijd aan schoonmaken kwijt te zijn - InteriorTwin

6 slimme gewoontes om minder tijd aan schoonmaken kwijt te zijn

Willen we niet allemaal minder tijd aan het huishouden kwijt zijn? En meer tijd over te houden om te genieten met het gezin of gewoon even niks te doen? Soms lijkt het of de lijst met klusjes in en om het huis alleen maar groeit.

Helaas maakt het huis zichzelf niet schoon, maar er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om minder tijd aan schoonmaken kwijt te zijn. Leer jezelf deze 6 slimme gewoontes aan en je zult zien dat je een hoop tijd bespaart.

minder tijd schoonmaken

1. Zorg dat je niet teveel spullen hebt

Minimalisme heeft veel voordelen en één van die voordelen is dat je minder tijd aan het huishouden kwijt bent. Hoe minder spullen je hebt, hoe minder er ook is om schoon te maken.

Tot een jaar of 4 geleden hadden wij een schoonmaakster en zij mopperde altijd een beetje op de vele meubels en decoratie in huis. En ze heeft een punt, want als ik de woonkamer wil stoffen of wil stofzuigen dan moet er eerst een heleboel aan de kant. Dit kost meer tijd dan schoonmaken in een minimalistisch huis, waar er simpelweg minder schoon te maken is.

Nu hoef je natuurlijk niet direct al je spullen weg te doen. Maar het is wel goed je te realiseren dat hoe meer spullen je hebt, zeker als deze niet in een kast staan, hoe meer tijd het kost om alles schoon te maken. Wil je minder tijd kwijt zijn aan het schoonmaken? Kijk dan eens of je niet een aantal spullen weg kunt doen.

Zelf neem ik trouwens voor lief dat schoonmaken nou eenmaal meer tijd kost. Ik hou van mooie spullen om mij heen en als ik hierdoor meer tijd aan schoonmaken kwijt ben, dan is dat maar zo.

2. Werk van boven naar beneden

Als je schoonmaakt kan je het beste van boven naar beneden werken. Dus je begint met hoge planken, kasten en lampen en werk vanaf daar naar beneden. Ook met stofzuigen kan je het beste op de bovenste verdieping beginnen en zo steeds een verdieping lager aanpakken.

Begin je op de onderste planken met stoffen en pak je daarna de planken daarboven pas aan, dan dwarrelt er weer stof naar beneden. En zo kan je weer opnieuw beginnen.

Dit is waarom je het beste van boven naar beneden kunt werken. Eigenlijk is deze tip heel erg simpel, maar je moet het maar net wel even weten.

3. Doe het niet alleen

Een open deur misschien, maar als je minder tijd kwijt wilt zijn aan schoonmaken, dan moet je zorgen dat je er hulp bij krijgt. Dat kan externe hulp zijn, zoals een schoonmaakster, maar je gezinsleden of huisgenoten kunnen natuurlijk ook helpen.

Verdeel de taken eerlijk met je partner. Wat eerlijk is zal voor iedereen anders zijn, maar om te beginnen kan je hierover open communiceren en een goed gesprek aangaan. En ook kinderen kunnen al vanaf jonge leeftijd helpen. Er zijn heel wat kleine klusjes die je ze al jong kunt leren. Jong geleerd is immers oud gedaan. Op internet zijn diverse lijstjes met huishoudelijke taken te vinden die je aan je kinderen kunt leren.

4. Maak vlekken direct schoon

Als je net ontspannen op de bank zit en per ongeluk koffie of chocola op de bank knoeit, heb je misschien niet direct zin om dit schoon te maken. Maar hoe langer je de vlek laat zitten, hoe lastiger het wordt de vlek er weer uit te krijgen.

Maak je de vlek niet meteen schoon, dan ben je dus uiteindelijk meer tijd kwijt aan het verwijderen van de vlek. Ook als je even geen zin hebt is het daarom toch beter die vlek meteen te verwijderen, in plaats van dit uit te stellen tot een later moment.

Wist je dat je met groene zeep de meeste vlekken simpel en snel uit textiel kunt verwijderen? Meng een beetje groene zeep met lauwwarm water en de meeste vlekken poets je er zo weer uit!

5. Gebruik handige schoonmaakapparaten

Alhoewel er nog steeds geen apparaat is uitgevonden die heel je huis kan schoonmaken, zijn er gelukkig wel steeds meer handige schoonmaakapparaten te koop die je tijd besparen met schoonmaken.

Het is daarom geen gek idee om een aantal apparaten aan te schaffen, waarmee jij sneller klaar bent met schoonmaken.

Denk bijvoorbeeld aan:

6. Multitask

Multitasken is meestal geen goed idee, maar in het huishouden is het soms juist wel een goed idee. Op deze manier kan je tijd besparen met schoonmaken en liggen er in het weekend ook minder schoonmaakklussen op je te wachten.

multitasken schoonmaken

Dit zijn een aantal goede voorbeelden van multitasken in het huishouden:

  • Maak na elke douchebeurt de deur en wanden schoon met een douchewisser. Eén minuutje werk en zo krijgt kalkaanslag geen kans;
  • Ruim de vaatwasser in of doe de afwas terwijl je kookt. Er is altijd wel zo’n moment tijdens het koken dat je even niks te doen hebt en dat is het ideale moment om de rommel aan te pakken;
  • Ruim kleren meteen op na het aankleden. Zo voorkom je dat er straks een grote berg kleding in de slaapkamer ligt. Deze tips zijn trouwens ideaal tegen rondslingerende kleding in de slaapkamer;
  • Vouw de was op voor de televisie. Zo kan je ontspannen en bespaar je tegelijkertijd tijd in het huishouden.

Zo zijn er misschien nog wel meer taken die je kunt multitasken om zo minder tijd aan het schoonmaken kwijt te zijn. Heb jij nog een goede tip? Laat dan vooral een reactie achter onder dit bericht.

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven