DIY: een nieuwe kliko ombouw in de tuin
maak zelf een kliko ombouw

DIY: een nieuwe kliko ombouw in de tuin

Recent maakte ik een nieuwe kliko ombouw voor in de tuin. In dit artikel laat ik je graag het resultaat zien. Deze kliko ombouw is heel simpel om te maken. Als ik het kan, dan kan jij dit vast ook.

Eerlijk is eerlijk, de kliko’s waren voor mij altijd al een doorn in het oog in de tuin. Wij hebben weinig ruimte om de kliko’s echt uit het zicht te plaatsen. Zeker in een kleine tuin ziet het er direct een stuk netter uit met een kliko ombouw. Ik ben dan ook heel blij met het resultaat.

Waarom een nieuwe kliko ombouw?

Als je mij al lang volgt dan weet je misschien wel dat ik ooit eens eerder een kliko ombouw van riet maakte. Ik wilde toen perse een kliko kast, waarbij de kliko volledig uit het zicht zou staan.

zelf een kliko ombouw voor twee containers maken op maat

Achteraf was dit een best ingewikkeld project en alle deuren, in combinatie met het riet, maakte de kliko kast best kwetsbaar. Ook bleek het helemaal niet zo handig dat je elke keer een klep moest openen om afval weg te kunnen gooien. Na de plaatsing van de uitbouw van ons huis bleek er eigenlijk ook geen ruimte meer voor de kliko kast.

De afgelopen jaren hebben de kliko’s daarom in een hoek achter het bamboe gestaan, zonder de kliko ombouw. Hier stonden ze zoveel mogelijk uit het zicht, maar echt blij was ik er niet mee. Het stond heel rommelig en vol in deze hoek en dat was echt minder mooi.

lichtkabel tuin onder overkapping

Omdat de tuintafel ook in dit gedeelte staan wilde ik echt graag een nette oplossing, zodat deze hoek er minder rommelig uit zou zien. Ook iets meer schaduw voor de kliko’s zou prettig zijn, want in de volle zon is het soms lastig om maden te voorkomen.

Tijd om hier mee aan de slag te gaan, maar dit keer wel met een praktisch oplossing in plaats van mooi maar niet zo handig.

zelf kliko ombouw maken

Zo maakte ik de kliko ombouw

Deze keer wilde ik geen kliko ombouw met deurtjes en kleppen, maar gewoon een simpele ombouw waarbij de kliko’s uit het zicht staan en een beetje beschut staat tegen de zon.

Om voldoende ruimte te creëren besloot ik eerst de ‘buitenkeuken’ die ik eerder maakte iets in te korten. Zo is er voldoende ruimte om de kliko’s volledig in de hoek te plaatsen.

Ik heb eerst een frame gemaakt voor de kliko ombouw. Waar ik hierbij extra op gelet heb is dat het frame hoog genoeg is. Zo kan je makkelijk de klep openen en afval weggooien, zonder de kliko eerst uit de ombouw te hoeven halen.

frame kliko ombouw

Daarna heb ik planken van Douglas hout op maat gezaagd en aan de bovenkant en zijkant van het frame bevestigd. Omdat de kliko ombouw in een hoek staat, hoef ik maar aan 1 zijkant de planken te bevestigen.

Tot slot heb ik de planken gebeitst in de kleur licht eiken van Rambo. Deze kleur steekt mooi af tegen de antraciet schutting en kast.

Het resultaat

Alhoewel de kliko’s nog steeds gedeeltelijk zichtbaar zijn, ziet deze hoek er nu wel een stuk netter uit. Een dichte kliko kast is natuurlijk nog mooier, maar dat is gewoon niet praktisch in onze kleine stadstuin. Een dichte kliko kast neemt namelijk veel meer ruimte in.

Daarnaast is deze kliko ombouw makkelijk te maken. En niet onbelangrijk, het is ook een goedkope oplossing voor een container ombouw. Ik kocht het tuinhout met 30 % korting in de bouwmarkt en was zo, inclusief beits, voor ongeveer 80 euro klaar.

kliko ombouw achterin tuin

Ik ben heel blij met het resultaat. Kleine moeite, groots effect.

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven