Wat voor vloer kies je in een kleine ruimte?

Wat voor vloer kies je in een kleine ruimte?

De vloer is de basis in een ruimte en daarom is de keuze voor een geschikte vloer dus heel belangrijk. De uitstraling van de vloer heeft veel invloed op de ruimte. Je kan een kamer hiermee groter of juist kleiner laten lijken.

Heb jij een kleine ruimte en wil je weten welke vloer hiervoor het meest geschikt is? Dan heb ik een aantal tips voor je klaarstaan.

1. Met een lichte kleur lijkt de ruimte groter

Hoe lichter de vloer, hoe groter de ruimte zal lijken. Het maakt dan niet uit of je bijvoorbeeld voor een pvc vloer kiest of een tegelvloer, want de kleur van de vloer heeft de grootste invloed op de ruimte.

Een lichte vloer weerkaatst namelijk het licht en hiermee creëer je een ruimtelijk gevoel. Een lichte vloer is daarom een goede keuze voor een kleine ruimte.

Dit wil trouwens niet zeggen dat een donkere vloer een slecht idee is in een kleine ruimte. Met een donkere ruimte creëer je namelijk een knus effect. Een donkere vloer geeft veel sfeer aan de ruimte. Dit kan heel mooi zijn, als je juist een gezellig en knus huis wilt inrichten.

Of je nou voor donker of licht kiest, het is in een kleine ruimte sowieso slim om voor weinig kleurverschil in de vloer te kiezen. Kies bij voorkeur voor een vloer met weinig noesten of een rustig patroon. Een drukke vloer vraagt meer aandacht en dit staat in veel gevallen minder mooi in een kleine ruimte.

2. Let op de breedte van de vloer

Bij veel houten vloeren of houtlook vloeren, zoals een laminaat vloer, kan je kiezen voor smalle of brede planken. En hiermee kan je ook weer optisch spelen door de ruimte groter of kleiner te laten lijken.

In de woonkamer laat je met een vloer met brede planken de ruimte breder lijken. Kies je voor smalle en lange planken dan lijkt een ruimte juist langer. In een echt kleine ruimte zoals de gang kan je het beste kiezen voor smalle planken. Deze maken de ruimte dan optisch groter.

Een visgraatvloer is nu heel populair en veel mensen vragen zich af of deze ook geschikt is voor een kleine ruimte. Wil je een visgraatvloer in een kleine ruimte dan is het extra belangrijk dat je voor een lichte vloer met een rustig patroon kiest, omdat een visgraat vloer vaak drukker oogt. Ook kan je in dit geval het beste voor smalle planken kiezen.

3. Hou rekening met de legrichting van de vloer

Ook met de legrichting van de vloer kan je de ruimte optisch vergroten of verkleinen. Meestal wordt ervoor gekozen om de vloer in de lengte te leggen. De planken liggen dan parallel aan de langste muur in de ruimte. Hierdoor lijkt een ruimte langer.

In dit voorbeeld zie je goed hoe de ruimte langer lijkt door de vloer in de lengte le leggen:

houten vloer in lengte gelegd

Soms is het mooier om de vloer in de breedte te leggen. Een ruimte lijkt dan juist breder. Maar in veel situaties ziet dit er juist drukker uit en oogt een ruimte juist kleiner, daarom zie je dit minder vaak.

In dit voorbeeld zie je goed hoe de vloer in de breedte is gelegd. Deze ruimte is in de lengte al heel lang, maar in de breedte juist smal. Door de planken in de breedte te leggen lijkt dit minder smal:

houten vloer in breedte gelegd

Iets wat je niet zo vaak ziet is om de vloer diagonaal te leggen. Zeker met houten vloeren zie je dit niet vaak, in sommige oude huizen zie je dit wel bij een tegelvloer. Diagonale lijnen zorgen er ook voor dat een ruimte groter lijkt. Zeker als er veel meubels in de ruimte staan kan dit er tegelijkertijd druk uitzien. Daarom zie je het tegenwoordig minder vaak.

Wij hebben zelf de tegels in de tuin wel diagonaal gelegd. Omdat hier nauwelijks meubels staan, komen diagonale lijnen in de tuin een stuk beter tot zijn recht. Dit is een ideale truc om een tuin er groter uit te laten zien.

Niet doen: kiezen voor verschillende vloeren

In een kleine ruimte kan je beter niet kiezen voor verschillende vloeren. Dit oogt druk en zorgt voor te veel afleiding.

Het is zelfs beter om per verdieping voor één vloer te kiezen. Ook kan je beter geen drempels tussen de verschillende ruimtes toepassen, behalve bij de badkamer natuurlijk. Dit zijn allemaal trucjes om de ruimte optisch te vergroten.

Heel veel succes bij het uitkiezen van de vloer!

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven