11 tuinplanten en heesters die weinig onderhoud nodig hebben - InteriorTwin
onderhoudsvriendelijke planten tuin

11 tuinplanten en heesters die weinig onderhoud nodig hebben

Wil jij graag meer groen in de tuin, maar heb jij een hekel aan tuinieren? Ook als je zo min mogelijk tijd aan het onderhoud van de tuin kwijt wil zijn dan zijn er gelukkig genoeg planten, heesters en zelfs (kleine) bomen waar je geen omkijken naar hebt.

In dit artikel heb ik een aantal mooie planten en struiken voor je op een rij gezet die je in de tuin kunt zetten en die geen (of heel weinig) onderhoud nodig hebben. Veel van deze planten staan ook in onze eigen tuin.

Toen onze tuin 9 jaar geleden werd aangelegd wilde ik namelijk ook graag meer groen in de tuin, maar van tuinieren had ik geen kaas gegeten. Daarom kozen wij voor deze onderhoudsvriendelijke tuin. Inmiddels ben ik er achter dat ik tuinieren heel leuk vind en staan er ook planten in de tuin die meer aandacht vragen, maar veel van de onderhoudsvriendelijke planten staan ook nog steeds in onze tuin.

Ik deel graag mijn tips voor makkelijke tuinplanten en heesters in de tuin.

1. Naaldvarens

Wil je graag tuinplanten die het hele jaar door groen blijven en waar je geen omkijken naar hebt? Dan zijn naaldvarens (of andere groenblijvende varensoorten) een goed idee.

Varens doen het het beste op een schaduwrijke plek in de tuin. Zelf hebben wij een jaar of 6 geleden een aantal varens in de border in de tuin gezet. In die 6 jaar heb ik nog nooit wat aan de varens hoeven doen. Varens zijn bij uitstek geschikt voor een onderhoudsvriendelijke tuin met veel schaduwrijke plekken.

varens border

2. Fatsia Japonica

Veel mensen denken dat de Fatsia Japonica een kamerplant is, maar dit is juist een plant (of heester) die het heel goed doet in de volle grond in de tuin. De Fatsia Japonica, ook wel bekend als vingerplant, staat in de tuin het liefst op een schaduwrijke plek uit de wind.

Als kamerplant, of als tuinplant in een pot, heb je veel werk aan deze plant. Het grote voordeel: als tuinplant in de grond kan je deze plant heerlijk verwaarlozen! Ik heb de vingerplant 2 jaar geleden in de volle grond gezet en sindsdien doet hij het super goed. Zoals je op onderstaande foto kunt zien groeit nieuw blad wel op een ietwat gekke manier, maar al met al is het een prachtige plant.

Ook deze plant is een groenblijvende plant. Je hoeft deze plant niet te snoeien en hebt er dus eigenlijk geen werk aan. Alleen in de winter moet je iets meer oppassen. Tot -5 kan de plant prima aan. Hij kan iets gaan slap hangen, maar in mijn ervaring trekt dit bij beter weer weer bij. Alleen bij strenge vorst zou je de plant kunnen inpakken met een vliesdoek.

In het najaar kunnen er zelfs bloemen in de Fatsia Japonica groeien, dit had ik afgelopen seizoen voor het eerst. Zelf heb ik deze bloemen eruit geknipt toen ze uitgebloeid waren, maar als je dit te veel werk vind kan je ze ook laten zitten.

fatsia japonica

3. Hosta’s

Hosta’s zijn ook tuinplanten waar je geen werk aan hebt. Deze planten zijn dus prima geschikt voor een onderhoudsvriendelijke tuin. Dit zijn ook goedkope tuinplanten en daarmee ideaal voor beginners. In elk lijstje met onderhoudsvriendelijke planten staat daarom de Hosta genoemd.

Wel hebben Hosta’s twee nadelen. Deze tuinplanten zijn niet wintergroen en de tuin ziet er daardoor in de winter minder leuk uit. En slakken zijn dol op Hosta’s. Zeker in een regenachtig seizoen is de kans groot dat de Hosta’s worden opgegeten door slakken.

De Hosta’s zijn in ideale omstandigheden dus geschikt voor een onderhoudsvriendelijke tuin. Zelf hebben wij ze echter vervangen voor varens, omdat we geen zin hadden steeds op slakkenjacht te gaan en meer wintergroene planten in de tuin wilden.

hosta

4. Siergrassen

Alhoewel niet elke siergras onderhoudsvrij is, zijn er zeker wel soorten siergrassen waar je niks aan hoeft te doen. Als je een onderhoudsvriendelijke tuin wilt dan kan je het beste kiezen voor groenblijvende siergrassen, zoals Japanse Zegge (Carex). Siergrassen doen het goed op een zonnige plek in de tuin.

Natuurlijk kan je ook voor niet groenblijvende siergrassen kiezen zoals lampepoetsersgras. Ook al zijn deze niet groenblijvend, je hebt er nog steeds niet veel werk aan. Het enige wat je bij de deze soorten hoeft te doen is ze in februari / maart flink te snoeien. Dit is gelukkig heel eenvoudig en snel gedaan bij siergrassen.

Siergrassen worden elk jaar voller. Vind je dit niet mooi dan zou je ze na een jaar of 4 kunnen splitsen. Dit hoeft dus niet perse, maar kan wel.

japanse zegge

5. Schoenlappersplant

De schoenlappersplant is een makkelijke plant voor in de schaduw of halfschaduw. Het blad van deze plant blijft mooi groen in de winter en in april / mei verschijnen er roze bloemetjes in de plant. Omdat deze plant voor vrijwel elke plek geschikt is en zowel in de natte als droge grond geplaatst kan worden is dit een echte alleskunner.

Bloeiende planten vergen soms iets meer onderhoud, maar bij deze plant valt dat gelukkig reuze mee. Je zou de plant om de paar jaar kunnen scheuren en zo vermeerderen. Hierdoor blijft de plant mooi en sterk. Ook mag je uitgebloeide bloemen uitknippen.

schoenlappersplant schaduw tuinplanten ig

6. Salvia (Salie)

Salvia is verkrijgbaar in verschillende soorten, maar vrijwel elke soort Salvia is heel eenvoudig in onderhoud. In tegenstelling tot veel van de eerder genoemde planten is Salvia een paradijs voor insecten en daarmee een aanwinst voor je tuin.

Salvia mag in de zon staan, maar kan ook in de halfschaduw geplaatst worden. De meeste Salvia soorten bloeien vanaf mei tot augustus. Als je de bloemen na de bloei knipt dan kan hij voor een tweede keer gaan bloeien. Maar dit is het enige wat je aan deze plant moet doen. Omdat deze plant zo makkelijk is en op vrijwel elke plek (met wat zon) groeit, is het een perfecte plant voor een onderhoudsvriendelijke tuin.

salie geveltuin

7. Verbena

Verbena, ook wel bekend als IJzerhard, is nog een mooie tuinplant met bloemen. Deze plant kan wel 125 cm hoog worden en is daarmee een mooie variatie met lagere tuinplanten. Deze plant bloeit van juli tot en met oktober.

Door de hoogte heeft deze plant wel 1 nadeel, hij kan namelijk omvallen. Hier hebben wij zelf ook last van gehad en daarom hebben wij deze plant naar een zonnigere plek in de tuin verplaatst waar hij het beter doet.

De Verbena heeft weinig water nodig, is geschikt voor zonnige plekken in de tuin en je hebt er eigenlijk geen omkijken naar. Snoei alleen in het voorjaar de uitgebloeide bloemen weer kort en je hebt er weer een nieuw seizoen plezier van.

verbena

8. Campanula

Natuurlijk hoort er ook een bodembedekker in dit rijtje thuis en daarvoor is de Campanula het meest geschikt. De Campanula heeft prachtige bloemen, weinig aandacht nodig en laat meerdere keren per jaar bloemen zien.

Deze plant doet het het beste in de zon of half-schaduw. De plant kan redelijk tegen droogde, maar heeft bijvoorbeeld ten opzichte van de Salvia of Verbena wel iets meer water nodig.

Als je de uitgebloeide bloemen verwijderd zal de Campanula opnieuw gaan bloeien. Maar heb je hier geen zin in? Dan is het ook geen probleem en heb je een mooie groene bodembedekker.

De Campana is een snelgroeiende plant en dit kan soms een nadeel zijn, omdat dit kan gaan woekeren. Maar in onze tuin blijft de Campanula netjes in de border en dringt niet verder door, in tegenstelling tot sommige woekeraars zoals klimop en maagdenpalm.

Campanula poscharskyana als bodembedekker

9. Niet woekerende bamboe

Gewone bamboe moet je nooit kopen, want als dit eenmaal in je tuin woekert kom je er nooit vanaf. Hier hebben wij helaas uit eigen ervaring (en onwetendheid) mee te maken.

Maar niet woekerende bamboe is een heel mooi alternatief en past mooi in een onderhoudsvriendelijke tuin. Wij hebben dit nu een jaar of 4 in de tuin staan en het doet wat het beloofd: het woekert niet!

Bamboe blijft het hele jaar groen, kan zowel in de schaduw, halfschaduw als zon, en heeft helemaal geen onderhoud nodig. Het enige wat je zou kunnen doen is de bamboe snoeien als je deze te hoog vindt worden, maar dit hoeft dus niet.

beste tuinstoelen

10. Vlinderstruik

Ook een vlinderstruik is een makkelijke plant voor een onderhoudsvriendelijke tuin. De vlinderstruik staat het liefst op een zonnige plek in de tuin. Een groot voordeel van de vlinderstruik is dat deze goed tegen droogtes kan. Je hoeft deze plant dus maar heel weinig water te geven.

Wil je de vlinderstruik laag houden? Dan kan je deze 1 keer per jaar, in februari of maart, snoeien. Dit is nog geen 5 minuten werk en verder heb je er geen omkijken naar. Maar ik ken ook genoeg voorbeelden in onze buurt waar de vlinderstruik nooit gesnoeid wordt. De vlinderstruik wordt dan elk jaar een stukje hoger en hier kan hij ook goed tegen.

vlinderstruik Buddleja hoogte

11. Trachycarpus fortunei

Als laatste wil ik een boom delen voor de onderhoudsvriendelijke tuin. Veel bomen worden elk jaar groter en breder en moeten regelmatig gesnoeid worden, waardoor je er nog best wat werk aan hebt.

Helemaal onderhoudsvrij is de Trachycarpus fortunei niet, maar het is wel relatief een makkelijke boom voor in de tuin. Zeker als je de tuin een tropische uitstraling wilt geven dan is deze palm een leuk idee.

Deze palmboom is winterhard en daarmee ook geschikt voor Nederlandse tuinen. Alleen bij zeer strenge vorst en zeker als de palm nog wat jonger is dan zou je deze kunnen beschermen tegen vorst. Dit heb ik zelf de eerste jaren ook gedaan, maar is nu niet meer nodig.

Deze boom groeit zo’n 10 a 15 centimeter per jaar en groeit daardoor veel minder snel dan andere bomen. Bij deze boom hoef je dus niet heel bang te zijn dat hij snel je tuin over neemt.

Het enige wat je hoeft te doen is hooguit een paar keer per jaar het oudste blad verwijderen. Dit is echt super simpel en maar een paar minuten werk.

fontein tuin

Natuurlijk zijn er nog veel meer planten, struiken en bomen die passen bij een onderhoudsvriendelijke tuin. Alhoewel je aan de meeste soorten toch vaak wel iets werk hebt en een tuin echt zelden helemaal onderhoudsvrij is, zijn er genoeg soorten die weinig aandacht nodig hebben.

Voorkom snelgroeiende planten, zoals de maagdenpalm en klimop in een onderhoudsvriendelijke tuin. Deze planten zijn ideaal voor snel meer groen in de tuin, maar op de lange termijn heb je hier wel veel werk aan. Zelf vind ik dit niet erg en deze planten staan dan ook in onze tuin, maar voor een onderhoudsvriendelijke tuin zijn ze minder geschikt.

Heel veel succes met het inrichten van de tuin!

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven