Leuk idee: een waterschaal in de tuin
mini vijver met planten

Leuk idee: een waterschaal in de tuin

Sinds een aantal jaar hebben wij een waterschaal in de tuin staan. Daar krijg ik op social media altijd veel (vooral leuke) reacties op, tijd om er op de blog ook aandacht aan te besteden!

Een waterschaal in de tuin is een leuk alternatief voor als je geen ruimte hebt voor een vijver in de tuin. Een waterschaal is eigenlijk een minivijver, maar dan boven de grond. Een waterschaal is veel makkelijker te installeren, want je kan een waterschaal in de border of op het terras plaatsen. Je hoeft er dus geen grond voor af te graven.

Lees snel verder als je meer wilt weten over de voor- en nadelen van een waterschaal in de tuin. Ook geef ik een aantal suggesties voor wat je in de waterschaal kunt zetten.

Minivijver kopen voor in de tuin

De meest gestelde vraag die ik op Instagram krijg is toch wel: waar koop je een waterschaal? Als je op ‘waterschaal tuin’ zoekt in Google krijg je al best wat leuke suggesties, maar wel vooral veel waterschalen van cortenstaal. Voor mij persoonlijk was dit net niet wat ik zocht.

Na lang zoeken kwam ik zelf uit bij deze minivijvers met fontein in verschillende modellen. Het model wat ik heb wordt inmiddels niet meer verkocht, maar wel een aantal andere modellen. Het model wat ik heb is achteraf ook iets minder handig, hij is eigenlijk net te laag om praktisch plantjes in te kunnen zetten.

mini vijver voordelen tuin

Een goedkope optie voor een waterschaal in de tuin is een grote speciekuip of zinken plantenkuip. Deze zijn een stuk betaalbaarder en, afhankelijk van de inrichting van jouw tuin, kan dit ook heel mooi staan.

Voordelen van een waterschaal in de tuin

Het is niet zo gek dat steeds meer mensen een waterschaal in de tuin hebben staan. Een mini vijver in de tuin heeft namelijk veel voordelen:

  • Het staat heel gezellig in de tuin en brengt een stukje rust;
  • Een waterschaal is een stuk makkelijker te installeren dan een vijver;
  • Een waterschaal trekt dieren aan, zoals vogels, hommels en andere insecten (maar ook katten, dus wees gewaarschuwd);
  • Een waterschaal biedt dieren een drinkplek op warme dagen.
waterschaal met drijfplanten 2

Nadelen van een waterschaal in de tuin

Toegegeven, er zitten ook een aantal nadelen aan een waterschaal in de tuin. Voor mij winnen de voordelen het van de nadelen, maar het is wel goed dit te beseffen:

  • Een waterschaal kan muggen aantrekken die hun eitjes in het water leggen. Hier word ik vaak voor gewaarschuwd door mensen. Maar als je zorgt voor bewegend water, bijvoorbeeld door een fonteintje, is de kans hierop veel kleiner. Zelf heb ik hier nog nooit last van gehad namelijk.
  • Bij vorst kan de mini-vijver, afhankelijk van het materiaal waar deze van gemaakt is, kapotvriezen. Daarom zorg ik er bij strenge vorst voor dat er geen water meer in de fontein zit.
  • De fontein op zonne-energie is vaak veel kwetsbaarder dan apparatuur in een echte vijver. Een fonteintje op zonne-energie is vaak stukken goedkoper, maar beschadigd ook sneller. Het fonteintje wat ik heb raakt bijvoorbeeld regelmatig verstopt door vuil of wortels van planten en valt daardoor regelmatig uit.

Op TikTok kreeg ik de tip om een beetje olijfolie of Dreft toe te voegen aan het water. Hierdoor kunnen de larven van muggen, die dicht tegen het oppervlakte zitten, niet meer ademen en sterven ze af.

Ik heb het zelf niet geprobeerd, omdat ik nog nooit last van muggen heb gehad in de waterschaal. Ook weet ik niet of dit een nadelige invloed heeft op andere dieren en insecten die juist graag uit de waterschaal drinken.

Wat zet je in de waterschaal?

Een kale waterschaal ziet er, in de meeste gevallen, toch een beetje saai uit. Het is daarom leuk om de waterschaal een beetje aan te kleden.

Een fonteintje in de waterschaal is altijd een leuk idee en werkt goed tegen muggen, maar hou er wel rekening mee dat de fonteintjes vaak kwetsbaar zijn.

Ik heb een fonteintje waarbij het solar-systeem aan een kabel zit. Het voordeel hiervan is dat je het solar-systeem op de zonnigste plek in de tuin kunt zetten, maar de waterschaal zelf ook prima op een andere plek kunt zetten. Nadeel is wel dat de motor van het fonteintje op de bodem staat en snel door zand en wortels van planten verstopt raakt.

Je hebt ook fonteintjes waarbij het solar-systeem in de fontein zelf verwerkt zit. Deze werkt dan alleen als de fontein in de zon staat en je bent dus iets minder flexibel qua standplaats. Ook dit systeem schijnt weer erg kwetsbaar te zijn.

Naast een fonteintje is het leuk om de waterschaal aan te vullen met waterplanten.

Vorig jaar koos ik voor drijvende waterplanten van de Intratuin. Dit was een combinatie van waterlelies en (volgens mij) Phyllanthus fluitans. Nadeel hiervan was dat dit zich ontzettend snel vermeerderde. Zo erg zelfs, dat het steeds in de motor van het fonteintje vast kwam te zitten. Wil je snel veel groen in de mini vijver dan kan dit een leuke optie zijn, maar er zitten dus ook wel een aantal nadelen aan. Daarom heb ik dit jaar voor een andere optie gekozen.

waterschaal met drijfplanten

Beter kan je een aantal verschillende waterplanten bij elkaar in de schaal zetten. Let bij het uitzoeken van de vijverplanten goed op welke planten je uitkiest, want elk soort vijverplant moet weer op een andere diepte geplaatst worden. Lang niet elk type vijverplant is daarom geschikt voor een waterschaal, omdat deze veel minder diep is.

Een aantal planten die geschikt zijn voor minder diepe waterschalen zijn:

  • Waterlelie
  • Zwanebloem
  • Amerikaanse lis
  • Lidsteng
  • Bont rietgras

Natuurlijk is er nog veel meer mogelijk. Zelf vind ik het leuk om wat lage en hoge planten te combineren in de waterschaal.

Ik heb dit jaar voor het eerst een aantal vijverplanten in de waterschaal staan. Omdat de rand van de waterschaal schuin afloopt is er eigenlijk maar heel weinig ruimte voor deze vijverplanten. Ook vallen de planten steeds om. En ik moet nog steeds plantmandjes voor de planten kopen, ze staan nu nog in de originele plantenpot en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Helemaal perfect staat het dus nog niet, maar toch ziet het er al heel gezellig uit!

Overweeg jij een waterschaal in de tuin?

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

2 gedachten over “Leuk idee: een waterschaal in de tuin”

  1. Een waterschaal is perfect voor een kleine tuin, balkon of terras. Zo heb je toch nog water in de tuin! Binnen de kortste keren geniet je dan van allerlei insecten en vogels die er komen drinken of badderen. Heerlijk!

    Ook is het natuurlijk erg leuk om zo weer andere planten in je tuin te kunnen “planten”. Leuk blog met heel wat goede tips.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven