Zo kom je er achter welke plant er in je tuin groeit: 3 methodes - InteriorTwin
welke plant is dit

Zo kom je er achter welke plant er in je tuin groeit: 3 methodes

Zie jij iets nieuws groeien in je tuin en heb je geen idee welke plant hier groeit? Twijfel je of het iets is wat is komen aanwaaien, of misschien zelfs wel onkruid is?

Gelukkig zijn er meerdere methodes hoe jij kunt achterhalen wat er in je tuin groeit. Zo voorkom je dat je misschien iets weghaalt wat helemaal geen onkruid is. Want eerlijk is eerlijk, dat is mij al meerdere keren gebeurd. Om vervolgens verbaasd te zijn dat planten die ik eerder heb geplant niet omhoog komen. Tja, waar zou dat nou aan liggen…

Tegenwoordig controleer ik daarom altijd eerst goed of het wel onkruid is voor ik iets verwijder. Ik laat je graag zien hoe je dit kunt doen.

Deze methode is trouwens ook ideaal als je op straat of in een andere tuin een mooie plant ziet. Je kunt dan namelijk een foto maken en opzoeken welke plant dit is.

Methode 1: Met Google Lens

Zelf vind ik Google Lens de makkelijkste manier om te kijken welke plant er in je tuin groeit. Als je een Android telefoon hebt dan zit deze functie al standaard op je telefoon, maar bij een iPhone moet je de Google app eerst downloaden.

Zo werkt Google Lens als planten herkenner:

  • Stap 1: Open de app en druk op het fototoestel rechts in de zoekbalk.
  • Stap 2: Maak met de lens een foto van de plant. Heb je al eerder een foto gemaakt? Klik dan links onderin op je fotocamera en open de foto.
  • Stap 3: Google laat nu verschillende zoekresultaten zien met afbeeldingen die hierop lijken, inclusief titel bij de foto.
planten herkennen

De kans is groot dat je nu afbeeldingen en foto’s te zien krijgt van de juiste plant. Maar let op, deze methode werkt niet altijd. Soms heeft Google het verkeerd. Het kan ook dat Google veel verschillende plantnamen laat zien en dat je nog niet weet om welke plant het gaat.

Dan kan je één van de andere methodes uitproberen.

Methode 2: met een plantherkennings app

Er zijn verschillende planten apps die je kunt installeren op je telefoon en waarmee je kunt opzoeken om welke plant het gaat.

Veel van deze planten apps zijn nauwkeuriger dan Google. Ook krijg je meer betrouwbare informatie dan wanneer je via Google zoekt. Maar niet elke app is gratis.

Dit zijn een aantal planten apps waarmee je planten kunt herkennen:

  • PictureThis
  • PlantNet
  • PlantSnap

Methode 3: in een Facebook groep

Bieden bovenstaande opties nog geen antwoord? Dan zijn er diverse Facebookgroepen waar veel plantenliefhebbers zitten. In veel groepen is het toegestaan om te vragen welke plant dit is als je er zelf niet uitkomt.

Bijna altijd krijg je in deze groepen het goede antwoord, omdat er veel liefhebbers en experts in deze groepen actief zijn. En zij weten (gelukkig) nog altijd meer dan Google.

Toch is het niet slim om met deze methode te beginnen. Zo’n 90 % van de planten is namelijk makkelijk te herkennen met één van de eerdere methodes. Dit is een makkelijke en snelle manier om uit te zoeken om welke plant het gaat.

In de Facebookgroepen worden daarnaast veel dezelfde vragen gesteld. En veel van die vragen zijn makkelijk te beantwoorden via Google. Dat dit soms voor irritaties (en helaas ook bijbehorende reacties) zorgt dat weer eenzelfde simpele vraag wordt gesteld, dat snap ik wel.

Onkruid… of toch niet?

Je weet nu hoe je kunt uitzoeken om welke plant het gaat. Zo kan je herkennen of er onkruid groeit in je tuin of dat het juist een plant is die je zelf hebt gepland.

Wat goed is om te beseffen is dat lang niet alles wat onder de noemer onkruid valt, ook echt onkruid is. Kijk maar eens naar bermen en verlaten stukjes plantsoen. Als er niet gemaaid wordt groeien hier vaak de mooiste bloemen. Lang niet al het ‘onkruid’ is lelijk en hinderlijk in de tuin.

Zelfs brandnetel is bijvoorbeeld een superfood met veel gezonde eigenschappen. Die ik zelf trouwens wel uit onze kleine tuin verwijder, want de brandnetel kan wel heel vervelend jeuken.

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven