Last van zwarte vliegjes bij je kamerplanten? Doe dan dit!

Last van zwarte vliegjes bij je kamerplanten? Doe dan dit!

In deze tijd van het jaar kan het zomaar gebeuren dat jij opeens zwarte kleine vliegjes rondom je kamerplanten ziet. En een paar kleine vliegjes is niet direct een probleem, maar als je niet oppast wordt het een hele plaag!

Gelukkig kan je makkelijk wat doen aan die vliegjes. Ik laat je zien hoe.

Wat doen die kleine zwarte vliegjes bij mijn kamerplanten?

Die kleine zwarte vliegjes bij je kamerplanten, dat zijn rouwvliegjes. Dit zijn hele kleine vliegjes die een beetje op fruitvliegjes lijken, maar toch echt anders zijn.

De rouwvliegjes zelf doen niet zoveel kwaad en zijn hooguit irritant. Maar de larven van de rouwvliegjes die eten aan de wortels van je plant en dat kan natuurlijk wel kwaad.

Bij grote kamerplanten valt de schade gelukkig vaak wel mee, maar stekjes en jonge planten zijn wel kwetsbaar voor de larven van de rouwvarenmug. En als je de plaag echt uit de hand laat lopen dan kunnen grote kamerplanten ook kwetsbaarder worden voor schimmels door de aantasting van de wortels.

Als je de kamerplanten water geeft is de kans het groot dat je deze vliegjes ziet, want dan vliegen ze namelijk omhoog. Heb je een echte plaag in huis? Dan zie je deze rouwvarenmug waarschijnlijk ook door het huis vliegen.

Rouwvliegjes kan je op verschillende manieren in huis krijgen. Soms zitten ze al in de potgrond en haal je ze dus met verpotten in huis. Ook met nieuwe planten kan je rouwvliegjes in huis halen.

En de kans is groot dat je in de herfst en winter, zeker als je je kamerplanten teveel water geeft, opeens meer rouwvliegjes ziet. Deze vliegjes komen namelijk op vochtige potgrond af en zo haal je ze dus makkelijk in huis.

Helemaal voorkomen van rouwvliegjes is lastig, maar je kunt wel wat dingen doen om te voorkomen dat het een echte plaag wordt. Ik laat je graag zien wat bij mij helpt om te voorkomen dat de rouwvliegjes een echte plaag worden.

Wat kan ik doen tegen die kleine zwarte vliegjes?

Als jij continu rouwvliegjes rondom je planten of door het huis ziet vliegen, dan is het tijd om wat aan deze plaag te doen. Zie je alleen wat rouwvliegjes opspringen wanneer je de kamerplanten water geeft dan is er niet direct een probleem, maar kan je wel preventief wat doen.

Daar kom ik verderop in dit artikel op terug, maar eerst leg ik uit hoe je grote aantallen rouwvliegjes kan bestrijden.

Zelf heb ik meerdere jaren deze aaltjes tegen rouwvliegjes gebruikt en dit is de ideale manier om snel van rouwvliegjes af te komen. Met deze aaltjes worden de eitjes en larven namelijk gedood en dat is de enige manier om snel van rouwvliegjes af te komen. Dit is een biologische manier om rouwvliegjes te vangen en je hebt hier geen chemische middelen voor nodig.

De aaltjes meng je met water. Dit mengsel giet je bij je kamerplanten. De aaltjes eten de larven en eitjes vervolgens op. Omdat volwassen rouwvliegjes maar een paar dagen leven, zullen de aaltjes in de tussentijd ook nieuwe eitjes weer opeten. Het is wel belangrijk dat je de potgrond de eerste weken licht vochtig houdt, zodat de aaltjes blijven leven.

In dit artikel vertel ik stap voor stap hoe je deze aaltjes kunt inzetten tegen rouwvliegjes.

kamerplanten water geven vakantie

Je kunt eventueel ook gele plakplaatjes plaatsen om de volwassen rouwvliegjes te vangen. Omdat deze toch maar een paar dagen leven doe ik dit zelf niet, maar als jij er veel last van hebt is dit een goede optie.

Vaak wordt ook als tip gegeven dat je met kaneel rouwvliegjes kan bestrijden. De resultaten hiermee zijn echter heel wisselend en als het niet goed werkt ben je weer een paar weken verder voor je de rouwvliegjes echt goed kunt aanpakken.

Wil je dit toch proberen? Het werkt als volgt: je strooit wat kaneel op de bovenkant van de potgrond en mengt dit voorzichtig door de potgrond heen. Er zit een giftig stofje in het kaneel wat de larven kan doden.

Zelf vind ik dit een minder handige methode. Omdat ik heel veel kamerplanten heb, zijn de aaltjes veel makkelijker toe te passen. Ook weet im op deze manier zeker dat ik van de rouwvliegjes af ben, want deze methode werkt altijd. Maar als je maar een paar kamerplanten hebt kan je natuurlijk altijd de methode met kaneel een keer uitproberen!

Hoe voorkom ik dat ik opnieuw last krijg van deze rouwvliegjes?

De afgelopen jaren heb ik de rouwvliegjes nooit meer hoeven bestrijden en kunnen voorkomen dat dit een echte plaag wordt.

Zoals eerder aangegeven zijn een paar rouwvliegjes bij (volwassen) planten namelijk niet direct een probleem. Nooit meer rouwvliegjes in huis is misschien niet mogelijk, voorkomen dat het een plaag wordt wel!

Je hebt eerder kunnen lezen dan rouwvliegjes graag op natte potgrond afkomen. Het enige wat je hoeft te doen om te voorkomen dat rouwvliegjes zich snel verspreiden, is te zorgen dat de potgrond niet te nat wordt. Zo zullen de rouwvliegjes zich veel minder snel verspreiden.

Zelf gebruik ik sinds een aantal jaar een vochtmeter bij mijn kamerplanten. Ik weet zo precies hoe nat de potgrond is en of een kamerplant nog water nodig heeft.

vochtmeter watermeter kamerplanten

Niet alleen voorkom je zo dat de potgrond te nat wordt, waardoor de rouwvliegjes hier op af komen. Ook ga je wortelrot tegen en voorkom je dat je kamerplant dood gaat door te veel water.

Heel veel succes bij het bestrijden van de rouwvarenmug!

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

2 gedachten over “Last van zwarte vliegjes bij je kamerplanten? Doe dan dit!”

  1. Bedankt voor de tip tegen rouwvliegjes. Ik heb een probleem met witte stipjes op siernetel. Ik heb die bespoten met een oplossing van water en dreft. Nu heb ik zwarte vetplantjes gekregen. Die voelden plakkerig aan, er waren ook witte stippen. Ik heb dezelfde metode geprobeerd als bij de siernetel. Dat heeft niet geholpen en alle zwarte blaadjes zijn er afgevallen. Zijn die nog te redden?
    Bedankt voor een reactie, vriendelijke groeten van Frieda

    1. Wat vervelend dat je last hebt van witte stipjes op je planten! Het is lastig in te schatten om welk ongedierte het precies gaat. Het kan bijvoorbeeld wolluis zijn, meeldauw of spint. Via Google kan je hier meer informatie over vinden met foto’s, zodat je kan vergelijken wat er op je plant zit. Als je weet om welk ongedierte het precies gaat, weet je ook wat de beste manier is om deze te bestrijden. In veel gevallen kan je ongedierte namelijk best bestrijden, alleen water en dreft helpt lang niet tegen alles. Heel veel succes!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven