In de lente komt de tuin weer tot leven! De dagen worden weer langer, de temperatuur stijgt en langzaam komt de tuin weer tot bloei. Dit is mijn favoriete tijd van het jaar, want we kunnen weer naar buiten en de tuin in.
Er zijn genoeg klusjes die je nu kunt doen in de tuin. Het is tijd om de handen uit de mouwen te steken en aan de slag te gaan. Of je nu een kleine stadstuin hebt of een grote tuin met veel groen, er is altijd wel wat te doen.
In deze blogpost deel ik de belangrijkste klusjes die je nu kunt doen in de tuin, zodat je straks volop kunt genieten van het voorjaar.

10 tuintips voor de lente
1. Inspecteer de tuin
Voor je echt aan de slag kunt, is het tijd voor een inspectie van de tuin. Hoe heeft de tuin de winter overleefd?
Zijn er takken van bomen afgebroken, gaten in het gazon ontstaan en staat de schutting nog recht? Doe een snelle inventarisatie om te kijken of er dingen gerepareerd moeten worden voor je echt in de tuin aan de slag kunt.
Sommige dingen hebben misschien wat minder haast, maar zijn wel goed om alvast in de gaten te houden. De verf van de schutting in onze tuin laat op steeds meer plekken los. De schutting moet dus opnieuw geverfd worden dit voorjaar, maar dat is gelukkig niet een klusje wat als eerste aangepakt hoeft te worden.
2. Controleer je tuingereedschap
Na een winter in de schuur te hebben doorgebracht is het goed je tuingereedschap eerst te controleren. Maak alles schoon, controleer op roest en kijk of het gereedschap nog scherp genoeg is.
Heb je ook nog voldoende tuinaarde of potgrond, mest en voeding op voorraad? Het is heel onhandig om in de tuin bezig te zijn en erachter te komen dat je eigenlijk eerst naar het tuincentrum moet, omdat de potgrond op is.
3. Tijd om te snoeien
In februari en maart, wanneer de vorst achter de rug is, kunnen de planten in de tuin gesnoeid worden. Het snoeien van planten zorgt ervoor dat de meeste planten weer mooier en voller gaan bloeien.
Niet elke plant hoeft gesnoeid te worden. Sommige planten kan je beter met rust laten en weer bij anderen is het voldoende om dit om de paar jaar te doen. De olijfboom heb ik bijvoorbeeld een paar jaar geleden gesnoeid toen hij nog een zielig hoopje was en staat er inmiddels weer super mooi bij. Die hoeft dit jaar nog niet gesnoeid te worden.
De bolcatalpa, hortensia en vlinderstruik zijn voorbeelden van planten die elk jaar flink mogen worden teruggesnoeid voor een mooie bloei.

4. Weg met het onkruid en mos
In de winter heb je waarschijnlijk niet omgekeken naar het onkruid en mos, maar nu de lente aanbreekt mag hier echt wel weer wat aan gedaan worden.
Zelf zie ik het onkruid en mos al overal tussen de tegels en borders groeien en ik kan niet wachten om dit aan te pakken, zodat de tuin er weer een stuk mooier uitziet. Door onkruid en mos te verwijderen krijgen de planten in de border ook weer alle ruimte om mooi te groeien.
5. Zorg goed voor het gazon
Ook het gazon moet in het voorjaar worden aangepakt.
Verticuleer het gazon om mos te verwijderen en zaai kale plekken opnieuw in, zo ligt het gazon er straks weer mooi bij.
6. Extra mest voor de planten
In het voorjaar moeten de meeste planten worden bijgemest. Dit zorgt voor een mooiere groei en zo hou je de planten gezond en sterk.
Zeker planten in pot en tropische planten hebben extra voeding nodig, omdat deze het in ons klimaat iets lastiger hebben. En vergeet ook niet het groendak te bemesten, zo blijft deze mooi groen.
7. Tijd voor nieuwe plannen
Nu je zo lekker bezig bent is het ook tijd om nieuwe plannen te maken. Wil je nog extra planten in de border? Meer plantenpotten in de tuin? Of misschien wil je wel beginnen met moestuinieren?
Het voorjaar is de tijd om plannen te maken en door te voeren. Nieuwe planten zet je namelijk het beste in het voorjaar of najaar in de tuin. En met een moestuin moet je ook vroeg genoeg beginnen, al kan je in het vroege voorjaar het beste beginnen met het voorzaaien in een mini kas in huis.
Zelf wil ik onze borders nog voller zetten met bloeiende planten en ik kan niet wachten om hier mee aan de slag te gaan.
8. Grote schoonmaak
Tja, dit moet ook gebeuren. De kans is groot dat de tegels vol groene aanslag zitten en de tuinmeubelen ook wel een goede schoonmaakbeurt kunnen gebruiken.
En omdat de groene aanslag in de meeste gevallen niet vanzelf verdwijnt, moet je toch echt zelf aan de slag. Gebruik nooit middelen als (schoonmaak)azijn of soda in de tuin, want hiermee verpest je het bodemleven in de grond.

9. Zorg voor de dieren
Zelf vind ik het heel leuk om vogels in de tuin te zien en ook vlinders en andere insecten verwelkom ik graag. Onze tuin staat dan ook vol met plekjes voor de dieren.
Heb jij nestkastjes in de tuin? Vergeet deze dan niet schoon te maken voor een nieuw seizoen. Zorg ook voor een insectenhotel, vogelvoederplaats en een plekje met water in de tuin, zodat de dieren kunnen drinken. Zelf hebben wij ook een egelhuisje in de tuin en onze mini-vijver wordt veel gebruikt door verschillende dieren.

10. Inrichten maar
Als je alle stappen hebt doorlopen, dan is het ook tijd om de tuinmeubelen weer een plekje te geven. Zo kan jij weer volop genieten van de tuin.

Heel veel succes!
Liefs, Ilse
Deel dit artikel of sla het op: