Klussen kan je leren: 5 tips voor beginners

Klussen kan je leren: 5 tips voor beginners

Stel jij klusjes in huis uit, omdat je niet weet hoe te beginnen? Krijg je stress als er iets kapot gaat, omdat je niet weet hoe je iets moet repareren? Alhoewel het soms goed is een expert om hulp te vragen, kan je meer dan je denkt.

Van het verven van een muur, toepassen van isolatie in huis tot het maken van een meubelstuk: met een goede voorbereiding, voldoende tijd en vooral geduld, heb je echt niet overal hulp bij nodig.

Zelf heb ik al heel wat dingen gemaakt in huis, zonder veel kluservaring. Voor het verven van een muur draai ik inmiddels mijn hand niet meer om. Ook heb ik verschillende meubels gemaakt, zoals een eetkamerbank, waarvan ik nooit had gedacht dat ik dit zou kunnen.

Wil jij ook graag meer zelf doen, in plaats van overal hulp voor te vragen? Met deze tips overwin je je klusangst en kan je zelf aan de slag.

1. Zorg voor een goede voorbereiding

Voor je aan de slag gaat, is het belangrijk je goed voor te bereiden. Met welke klus ga je aan de slag? Kijk eerst via Youtube filmpjes hoe experts deze klus aanpakken, zodat je weet wat je te wachten staat. Ook op diverse kluswebsites vind je handige stappenplannen voor de meeste klussen.

Ga je bijvoorbeeld je huis isoleren? Bereid je dan goed voor welke materialen je nodig hebt, welke stappen je moet doorlopen om je huis te isoleren en hoeveel tijd dit ongeveer kost. Steenwol isolatiemateriaal is bijvoorbeeld een materiaal dat veel gebruikt wordt voor het isoleren van je huis. Maar daarnaast heb je ook plaatmateriaal nodig voor over deze isolatie, om dit mooi af te werken.

Zelf heb ik al diverse meubels gemaakt, zoals een kliko-ombouw en houten schuifdeur in huis. En alhoewel ik wel een aantal voorbeelden en stappenplannen heb opgezocht voor ik aan de slag ging, heb ik zelf een nieuw ontwerp gemaakt.

zelf kliko ombouw maken

Als je zelf ook een nieuw ontwerp maakt voor een klus is het extra belangrijk dat je de maten controleert. Het is mij al zo vaak gebeurd dat ik te weinig materialen heb besteld, waardoor een klus vertraging oploopt. Mijn eigen voorbereiding kan dan ook soms nog wat beter, maar met een goede voorbereiding zit jij hopelijk wel in één keer goed!

2. Verdiep je in de materialen

Je zult zien dat als je wilt gaan klussen dat er heel wat keuze is uit materialen. Ik noemde net al het voorbeeld van isoleren, waarbij je uit veel verschillende soorten isolatie kunt kiezen. En zo zijn er nog meer klussen waarbij je kunt kiezen uit veel verschillende soorten materialen.

Zo heb ik laatst sierlijsten in de hal aangebracht en daarbij waren de mogelijkheden ook eindeloos. Het is goed je te verdiepen in welke materialen er zijn, zodat je zeker weet dat je de beste materialen kiest voor je klus.

lambrisering hal detail 2

Maar kijk uit dat je niet blijft twijfelen welke materialen geschikt zijn, waardoor je geen keuze maakt en niet begint aan je klus. Merk je dat je vastloopt? Vraag dan advies in de winkel, want ze helpen je graag.

3. Heb geduld

Bij de voorbereiding heb je als het goed is een inschatting gemaakt hoeveel tijd de klus kost. Het is goed om die tijdsindicatie te verdubbelen, of als je helemaal geen kluservaring hebt, nog meer tijd te nemen.

Als je geen doorgewinterde klusser bent, dan kost een klus bijna altijd meer tijd dan gedacht. Het scheelt dan ook een hoop frustratie door dit alvast in te calculeren.

Gaat er iets mis tijdens het klussen? Tel dan even tot 10 of neem desnoods even pauze. Klussen als je gefrustreerd bent, maakt het niet beter en waarschijnlijk gaat er dan nog meer mis. Zeker als je met je partner klust is het echt niet gek als het zo nu en dan botst. Een time-out is dan vaak even het beste op dat moment.

4. Weet waar je aan begint

Zeker als je weinig kluservaring hebt, is het niet slim om direct aan een grote klus te beginnen. Start met een klein project, leer hiervan, en pak zo steeds grotere projecten op.

Het isoleren van je huis is bijvoorbeeld een grote stap als je geen kluservaring hebt. Begin dan eerst met wat kleine aanpassingen, zoals het aanbrengen van tochtstrips of radiatorfolie. Gaat dit goed, dan kan je zo stap voor stap grotere klussen aan. Ga daarna bijvoorbeeld aan de slag met het isoleren van de kruipruimte en voor je het weet is het isoleren van de zolder een makkelijke klus.

En klussen waarbij er onveilige situaties kunnen ontstaan zijn natuurlijk helemaal niet slim om aan te beginnen zonder kluservaring. Sommige klussen kan je bijvoorbeeld beter overlaten aan de elektricien of loodgieter, want als hier iets mis gaat is de ellende niet te overzien.

Ook in andere situaties kan het soms handig zijn om hulp te vragen. Zo heb ik veel geleerd van mijn vader en broer, die graag bij ingewikkelde klussen te hulp schieten.

5. Het hoeft niet perfect

Bij het zelf klussen is het belangrijk om je te beseffen dat het niet perfect hoeft. Tenzij het een lekkende kraan betreft, dan wil je natuurlijk dat het goed gerepareerd wordt.

Maar wanneer je zelf een muur schildert en een klein hoekje vergeet, een meubel maakt wat net niet kaarsrecht is of sierlijsten aanbrengt die net niet goed op elkaar aansluiten: je hebt het toch maar zelf gedaan!

Wees trots op resultaat. Je hoeft niet voor elke klus een professional in te schakelen en kan zo heel wat geld besparen. En tijd, want soms ben je langer bezig met het zoeken naar een goede klusjesman en wachten tot wanneer hij kan, dat je het net zo goed zelf kunt doen in die tijd.

Op welke klus in huis ben jij het meest trots? Bij mij is dat nog steeds de schuifdeur die ik jaren geleden maakte. Mijn eerste grote klus en het bewijs dat je meer kan dan je denkt.

schuifdeur werkplek

Heel veel succes met klussen!

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven