Deze 8 kamerplanten hebben weinig water nodig
planten weinig water

Deze 8 kamerplanten hebben weinig water nodig

Een huis vol planten is leuk! Maar hoe meer planten, hoe meer tijd het kost deze allemaal water te geven. Tenzij je voor planten kiest die maar heel weinig water nodig hebben!

Naar deze planten heb je namelijk nauwelijks omkijken en dat is ideaal als je weinig tijd hebt voor het verzorgen van planten. Ook als je regelmatig vergeet planten water te geven dan zijn deze planten ideaal, want de meeste planten uit dit rijtje worden juist graag verwaarloosd.

Ik heb de leukste planten die weinig water nodig hebben voor je op een rij gezet.

1. Zamioculcas

De Zamioculcas, ook wel bekend als ZZ-plant, is heel makkelijk in onderhoud. Deze plant slaat het water op in de wortels en de stam en hierdoor heeft deze plant weinig water nodig.

De grond van de Zamioculcas kan je dus rustig laten droogvallen. In de winter is het zelfs niet erg als deze plant een maand lang helemaal droog staat.

Gaat de plant slap hangen? Dan geef je de plant waarschijnlijk te veel water. De stengels blijven slap hangen, maar als je de plant voortaan minder water geeft zullen nieuwe stengels wel rechtop groeien.

schaduwplant zamioculcas

2. Sanseveria

Ook de Sanseveria is een plant die heel weinig water nodig heeft en die je daarom gerust een beetje kunt verwaarlozen. Het is niet erg als je deze plant wat langer vergeet water te geven.

Als het blad slap gaat hangen dan is dit een teken dat je teveel water geeft. Dit blad gaat niet meer recht hangen, maar je kunt het slappe blad wel gebruiken om de Sanseveria te stekken. Snij het blad horizontaal in stukjes en zet het in water. Na een tijdje komen er dan wortels aan het blad!

3. Aloë Vera

De Aloë Vera is een vetplant en hoort daarom bij planten die weinig water nodig hebben. In de zomer is een beetje water voldoende en in de winter kan deze plant weken zonder water.

Als je deze plant te weinig water geeft kunnen de uiteinden rood worden, maar dit zal niet snel gebeuren.

4. Aglaonema

Alhoewel de Aglaonema iets meer water nodig heeft dan de eerder genoemde planten, is dit wel een mooie groene kamerplant die goed kan overleven met minder water.

In de winter kan deze plant, afhankelijk van de standplaats en omstandigheden, rustig een aantal weken zonder water.

De Aglaonema is verkrijgbaar als groene kamerplant, maar ook in verschillende kleuren zoals wit, rood en roze.

schaduwplant aglaonema

5. Yucca

De Yucca is een mooie grote kamerplant die weinig verzorging nodig heeft. Deze plant slaat het water op in de stam en kan daardoor langere tijd zonder water.

Dit is meteen ook het gevaar: geef je de plant teveel water, dan kan de stam gaan rotten en is de plant niet meer te redden. In de winter kan deze plant wel tot 6 weken zonder water, dus je kan deze plant beter iets verwaarlozen dan teveel water geven.

grote yucca elephantipes

6. Euphorbia

Ook de Euphorbia is een plantensoort die weinig water nodig heeft. Veel mensen denken dat dit een cactus is, maar dat is niet zo. Wel hebben ze met elkaar gemeen dat beide planten weinig water nodig hebben.

In de winter kan je de Euphorbia rustig twee maanden zonder water laten staan. Ook hierbij geldt weer dat je deze plant beter te weinig dan teveel water kunt geven.

cactussen voor raam

7. Cactussen

Over cactussen gesproken: dit zijn natuurlijk de planten bij uitstek die langere tijd zonder water kunnen overleven. Cactussen komen in allerlei vormen en maten en dat maakt het zo leuk een aantal verschillende varianten van deze plant te verzamelen.

Afhankelijk van de standplaats kan de cactus in de winter zelfs helemaal zonder water. Geef deze plant in de koude maanden in ieder geval niet vaker dan 1 keer per maand een klein beetje water.

In de zomer heeft een cactus ook niet veel water nodig en daarmee is het met recht een plant die weinig onderhoud nodig heeft.

8. Zaagcactus

De Zaagcactus is, in tegenstelling tot wat de naam je doet vermoeden, geen cactus maar een vetplant. Daardoor is het nog steeds een plant die weinig water nodig heeft, maar wel net iets meer dan een cactus.

Je kunt de grond van de plant helemaal laten opdrogen, tot je de plant weer opnieuw water geeft. Maar maanden zonder water zoals de meeste cactussen, dat is dan weer te weinig voor deze plant.

Nog meer planten die weinig water nodig hebben

Natuurlijk zijn er nog veel meer planten die weinig water nodig hebben. Voor vrijwel alle vetplanten geldt dat ze geen grote drinkers zijn en vetplanten zijn in vele verschillende soorten verkrijgbaar.

Ook veel planten op stam, zoals de Cycas Revoluta, Dracaena soorten en Pachira hebben weinig water nodig. En ook hangplanten zoals de Lipstickplant en Rhipsalis hebben weinig water nodig.

Geen planten in huis, omdat je ze vergeet water te geven, is dus niet langer een excuus. Er zijn heel wat groene kamerplanten waar je weinig onderhoud aan hebt.

Wat als je teveel water geeft?

Ben je juist iemand die planten snel teveel water geeft? Dat is heel herkenbaar, die neiging heb ik zelf namelijk ook.

Als je nog weinig ervaring hebt met kamerplanten kan je in dit geval beter beginnen met planten die meer water nodig hebben, omdat de kans dat je de wortels van deze zuinige drinkers laat rotten vrij groot is.

Daarna kan je gaan experimenteren met kamerplanten die weinig water nodig hebben. Ook bij mij gaat dit nog weleens mis, omdat veel planten die weinig water nodig hebben het water juist in de wortels en stam opslaan. Een vochtmeter waarmee de vochtigheid van de grond wordt gemeten, helpt bij veel van deze planten dan ook niet.

Hou in dit geval de planten extra goed in de gaten, voel regelmatig aan de stam en geef bij twijfel liever geen water. In dit geval is minder echt beter.

Heel veel succes met jouw kamerplanten!

Liefs, Ilse

Verschillende afmetingen

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven