Zo plan je een nieuwe badkamer
badkamer verbouwing

Zo plan je een nieuwe badkamer

Wil jij binnenkort de badkamer verbouwen? Dan komen er een hoop keuzes op je af. Maar een goede voorbereiding is het halve werk, dus als jij weet waar je op kunt letten dan wordt dit proces een stuk makkelijker.

Zo’n 2 jaar geleden is onze badkamer verbouwd en wij zijn super blij met het resultaat. Maar er kwam wel heel wat kijken bij de verbouwing. Ik neem je graag mee in het proces, zodat jij goed weet wat er straks op je af komt.

Start met een moodboard

Natuurlijk kan je direct naar de showroom, zodra je weet dat je de badkamer wilt verbouwen. Maar het is veel beter om thuis eerst goed na te denken over wat je mooi vindt en wat je wensen voor de badkamer zijn. De kans dat je dan straks keuzes maakt waar je echt blij van word is namelijk veel groter.

Door een moodboard te maken, krijg je een goed beeld van de stijl en kleuren die je mooi vindt. Je kunt hiervoor inspiratie opdoen op bijvoorbeeld Pinterest of Instagram. Maar je kunt ook een gratis badkamermagazine aanvragen, waarin je allerlei verschillende soorten badkamers kunt bekijken.

Met een moodboard kan je in de showroom veel gerichter keuzes maken voor je nieuwe badkamer. Op ons moodboard werd bijvoorbeeld direct duidelijk dat we graag wat vintage elementen aan de badkamer wilden toevoegen.

Ga naar de showroom

In de showroom komen producten en materialen echt tot leven. Hier kan je tegels, kranen en accessoires bij elkaar zien en kijken wat mooi bij elkaar past.

Vraag ook of je stalen van bijvoorbeeld tegels mee naar huis mag nemen. Zo kan je kijken hoe de tegels echt in de badkamer staan en dit geeft vaak een veel beter beeld.

tegel staal badkamer

Ook kan je een afspraak plannen met een badkameradviseur die met je meedenkt. Doe dit dan ook, want je komt zo altijd tot verrassende inzichten en nieuwe ideeën. Laat je niet alleen over het visuele aspect adviseren, maar informeer ook naar de praktische kant.

Dit zijn bijvoorbeeld vragen die je kunt stellen aan de badkameradviseur:

  • Zijn er slimme (opberg)oplossingen voor kleine badkamers?
  • Hoe maak ik deze (zwarte) kranen goed schoon, zodat ze zo lang mogelijk mooi blijven?
  • Welke materialen zijn het onderhoudsvriendelijkst?
  • Zijn er mogelijkheden voor vloerverwarming?
  • Zijn er nog verborgen of bijkomende kosten waar ik rekening mee moet houden?

Hou je van net even anders? Dan is het slim om verder te kijken dan de standaard keuzes. Zelf hebben wij bijvoorbeeld een vintage dressoir dat is opgeknapt tot badkamermeubel. Dit combineerden wij met terrazzo tegels in de douche en boven het badkamermeubel. Maar bijvoorbeeld een marmerlook of gouden waskom op het badkamermeubel geeft ook al een totaal ander effect dan ‘standaard’.

Ook kan je bijvoorbeeld kiezen voor tadelakt op de muren in de badkamer, dit is een waterdichte stuc. En zo zijn er nog heel wat keuzes die je kunt maken voor de inrichting van de badkamer die net even anders zijn en die niet altijd in een showroom te vinden zijn. Daarom is het moodboard zo belangrijk, want als het goed is komt hier al naar voren of je net iets anders wilt.

Vergelijk en kies

Een nieuwe badkamer is een behoorlijke investering. Zodra je een goed beeld hebt is het slim om prijzen te vergelijken voor je de knoop doorhakt. Hiermee kan je vaak nog flink wat geld besparen.

Hou er wel rekening mee dat de prijzen die je op internet ziet vaak niet het volledige beeld geven. Bij veel winkels krijg je namelijk korting wanneer je meerdere producten koopt. Vaak is het zo dat hoe meer je koopt, hoe hoger de korting is. Vraag daarom ook een aantal offertes op en vergelijk deze met elkaar.

Zelf doen of uitbesteden?

De offerte die je krijgt van de badkamerwinkel is in de meeste gevallen alleen voor de materialen en niet voor het werk. Veel badkamerwinkels kunnen je wel doorverwijzen naar een bedrijf die de badkamer ook kan realiseren, maar wanneer je handig bent kan je ook het e.e.a. zelf doen. Dit scheelt een heleboel geld.

Wanneer je de badkamerrenovatie wilt uitbesteden, dan is het slim om meerdere bedrijven te benaderen. De prijzen kunnen namelijk flink uiteenlopen, maar ook de wachttijd en andere zaken zijn van belang.

Dit zijn bijvoorbeeld dingen die je kunt vragen in de zoektocht naar een vakman:

  • Werk je alleen of in een team?
  • Voer je alle werkzaamheden zelf uit (en ben je hiervoor gecertificeerd)? Waarvoor schakel je anderen in?
  • Kan je de oude badkamer slopen en voer je ook het afval af?
  • Wanneer kan je beginnen en hoe lang gaan de werkzaamheden duren?
  • Zitten alle materialen inbegrepen in de prijs?
  • Kun je een gespecificeerde offerte maken?
  • Reken je per uur of per project? Hoe ga je om met meerwerk of onverwachte problemen?
  • Hoe bescherm je de rest van het huis tegen vuil en beschadigingen?
  • Wat gebeurt er als er problemen ontstaan na de werkzaamheden?

Jij weet nu waar je op kunt letten en kan met de voorbereiding aan de slag. En voor je het weet kan je genieten van een mooie nieuwe badkamer!

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven