De pannenkoekplant is één van mijn favoriete kamerplanten. Hij is makkelijk te verzorgen, groeit hard en ziet er ook nog eens heel leuk uit.
Een pannenkoekplant groeit de hoogte in en laat zijn onderste blad vallen. De plant wordt dus steeds langer en gaat na verloop van tijd zelfs een beetje hangen. Dit vind ik zelf heel mooi, maar niet iedereen vindt dit mooi. Ook omdat de plant van onderen steeds kaler wordt, ziet de plant er heel anders uit dan wanneer je deze net hebt gekocht.
Gelukkig is het heel makkelijk een volle pannenkoekplant te krijgen. Hoe je dit doet, laat ik je zien in dit artikel.
Zo blijft je pannenkoekplant mooi vol
Wanneer je goed voor je pannenkoekplant zorgt, wordt deze steeds hoger. Ook zullen er steeds meer stekjes bij de pannenkoekplant groeien, dit gaat namelijk heel snel.
Veel mensen halen deze stekjes weg om er nieuwe plantjes van te maken. Maar als je deze stekjes weg haalt, dan zal de pannenkoekplant alleen de hoogte in groeien en niet de breedte in groeien. De pannenkoekplant groeit namelijk op één steel.

En vooral in de winter laat de pannenkoekplant ook veel blad vallen. Het onderste blad wordt dan namelijk geel en kan je verwijderen. Dat het onderste blad geel wordt is, zeker in de winter, heel normaal en niks om je zorgen over te maken. Maar het heeft wel als gevolg dat de onderkant van de plant steeds kaler wordt en de pannenkoekplant wordt hierdoor steeds minder vol.
Wil je dit niet? Laat dan de stekjes bij de pannenkoekplant zitten. Door de stekjes te laten zitten groeit de pannenkoekplant niet alleen de hoogte in, maar ook de breedte. Zo blijft deze plant mooi vol.

Dit heb ik bij mijn pannenkoekplant in de woonkamer gedaan, dit is zelfs een stekje van mijn andere pannenkoekplant. Maar door alle nieuwe stekjes hierbij te laten zitten, wordt de plant dus een stuk breder en voller.
Op de foto hierboven zie je goed hoe dat er aan de achterkant uitziet. Daar ziet het er misschien wat gek uit, maar op de foto hieronder kan je zien dat het er vanaf de voorkant juist heel mooi uitziet. Zeker nu de moederplant steeds meer de hoogte in schiet, zouden er anders kale plekken aan de onderkant ontstaan. De stekjes vullen deze kale plekken op.

Deze plant ziet er dus totaal anders uit dan de moederplant, waarbij ik wel de meeste stekjes heb verwijderd. Ik vind allebei de varianten heel leuk en ik vind het juist grappig dat de plant er zo totaal anders uit kan zien.
Hou er wel rekening mee dat een pannenkoekplant waarbij je de stekjes laat zitten meer water nodig heeft, want alle stekjes hebben natuurlijk ook water nodig.
Tip: laat je pannenkoekplant bloeien!
Wist je dat je, wanneer je goed voor de pannenkoekplant zorgt, deze ook kunt laten bloeien? Dit gebeurt vaak in de lente, wanneer het weer wat warmer wordt. Jonge stekjes heb ik zelf nog nooit zien bloeien, maar als de plant een paar jaar oud is kan deze met witte of rode bloemetjes in bloei komen te staan.
De meningen of het goed of slecht is dat je pannenkoekplant bloeit zijn verdeeld. Op internet lees je vaak dat de bloemen veel energie kosten en dat je de bloemen daarom beter kunt wegknippen.
Maar je hoeft maar een aantal groepen op Facebook te bekijken en je ziet daar juist dat de pannenkoekplanten volop in bloei staan en dat de bloemen er bewust in gelaten worden. Deze planten krijgen al jarenlang de beste zorg en de bloemen schaden de plant totaal niet. Het advies om de bloemen weg te knippen is naar mijn mening dan ook achterhaald. Je zou wel wat extra voeding aan je plant kunnen geven tijdens deze periode.
Mijn pannenkoekplant bloeit dit jaar ook voor het eerst en het is nog een heel bescheiden bloei. Ik heb al veel varianten gezien die er nog veel mooier uitzien, maar meestal zitten er dan juist veel (oudere) stekjes bij de plant waar ook bloemen uit groeien.


Wat als je pannenkoekplant te groot wordt?
Je pannenkoekplant groeit dus steeds verder de hoogte in. Het kan zijn dat je vindt dat de pannenkoekplant te groot wordt of dat deze zelfs een beetje gaat hangen. Je kunt dan een aantal dingen doen:
- Je kunt langs de lange steel een stokje zetten, bijvoorbeeld een bamboestok, waaraan je de steel vastbindt. Zo gaat de steel niet meer hangen en groeit deze verder de hoogte in. Zeker als je er stekjes naast laat groeien kan dit er heel mooi uitzien.
- Je kunt de lange steel steeds meer laten hangen. Een volwassen pannenkoekplant ziet er namelijk ook mooi uit als hangplant en zo groeit hij nog verder door!
- Je kunt de lange steel afknippen. Het gedeelte wat je hebt afgeknipt kan je op water zetten, zodat hier wortels aan groeien en zo heb je een nieuw stekje.
Een pannenkoekplant kan makkelijk zo’n 30 a 40 centimeter hoog worden, maar er zijn ook exemplaren die nog hoger worden!
De pannenkoekplant is dus ontzettend veelzijdig en dat maakt het zo’n leuke plant. Heb jij al een pannenkoekplant in huis?
Liefs, Ilse
Deel dit artikel of sla het op: